Fripito: nová česká appka pro milovníky cestování a fotografie

O připravovaném projektu Fripito Honzy Březiny a jeho týmu jsme informovali již počátkem roku, když vybírali pomocí Indiegogo kampaně prostředky na vývoj.

Nyní je k dispozici první verze aplikace pro iOS i Android k dispozici zdarma ke stažení, takže se můžeme trochu podrobněji podívat na to, co vlastně nabízí?

Pro koho a proč

Pokud rádi cestujete a zároveň fotografujete a nebo se prostě rádi podíváte na fotografie z expotických míst, pak by tato bezplatná aplikace neměla ve vašem iPhonu či iPadu chybět. Zjednodušeně řečeno jde o fotografické průvodce po různých světových lokacích. Některé jsou zpoplatněné jako InApp nákupy, jiné jsou v podobě ukázkových průvodců k dispozici zdarma. Navíc cena jednoho placeného průvodce začíná lehce nad třemi EURy, takže nejde o velkou investici, zejména pokud to srovnáme s náklady na cestu samotnou.

IMG_0286 2 obrázek

Co najdete v průvodci

Průvodci pro jednotlivé destinace nejsou děláni jako knihy s rozsáhlými texty, ale jsou postaveni na jednotlivých fotografiích. U každé fotografie je informace o místě pořízení formou zobrazení v mapě, o použité technice, nastavení fotoaparátu a hlavně fotografický či cestovatelský tip. Tipy jsou většinou poměrně krátké a jasné texty, u kterých je vidět, že autoři daná místa dobře znají. V placených průvodcích jsou i textové stránky s dalšími informacemi o lokalitě, ubytování, stravování apod.

Co ve Fripitu nenajdete

Fripito je hodně fotograficky zaměřené, takže v něm není historie, klasické turistické památky, odkazy na galerie a podobné, co nabízejí knižní průvodci typu Lonely Planet apod. Druhá věc, která je zatím limitující je počet lokalit. Je vidět, že projekt byl čerstvě spuštěn, takže zejména pro Evropu je zatím výběr poměrně chudý, ale třeba fotky Prahy Michala Vitáska jsou nádherné. Ty prostě musíte vidět.

IMG_0287 IMG_0285

Naše hodnocení

Aplikace má jednoduché a příjemné ovládání. Chybí jí zatím průvodce, který by vám představil všechny její funkce, ale není tak komplikovaná, aby bez něj nešla používat. Pokud budou dostatečně rychle přibývat další destinace, tak půjde určitě o velice zajímavý projekt. To, že autoři s ním mají mezinárodní ambice, stvrdili tím, že aplikaci oficiálně představili na veletrhu v New Yorku a jak nám prozradili, hned první dny přinesly tisíce stažení. Takže držíme palce.

qr_code_without_logoAplikace: Fripito

Podporovaná platforma: iOS 7.1 a vyšší, Android 4.2 a vyšší
Podporovaná Apple zařízení: iPhone 4S a vyšší, iPad 2 a vyšší, iPad mini a vyšší
Cena: zdarma (obsahuje in-app nákupy)
Více na: www.fripito.cz