Apple novinky: 47. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý sedmý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Nákupy v čínském App Storu

Foto: REUTERS/Stringer
Foto: REUTERS/Stringer

Od pondělí 17. listopadu mohou všichni zákazníci v Číně využívat k platbám za aplikace své kreditní karty od společnosti UnionPay. Ta je největším vydavatelem platebních karet na tuzemském trhu a posledních statistik jich spravuje přes 4,5 miliardy.

Od otevření trhu s aplikacemi majitelé karet od UnionPay požadovali jejich zařazení do podporovaných plateb a toho se právě v uplynulém týdnu dočkali.

Zapojení UnionPay do ekosystému jablečné společnosti a jednání s poskytovatelem online plateb Alibabou jasně ukazují na velký zájem Applu o čínský platební trh.

Zdroj

Lightning konektor pro všechny

02Ještě do nedávna držel Apple tento specifický konektor pod svými křídly a nedovolil nikomu, aby jej využíval. Pro výrobce příslušenství to znamenalo komplikace. Například externí baterie musely ke svému nabíjení využívat kabely s micro USB konektorem. Zákazníci místo jednoho nabíjecího kabelu od Applu museli nosit další.

To by se od příštího roku mělo změnit, neboť kalifornská společnost na MFi summitu odhalila své plány pro rok 2015. Spolu s dalšími technologiemi jako jsou HomeKit a iBeacon hodlá uvolnit také Lightning. Pro výrobce jablečných doplňku to znamená snížení nákladů na výrobu svých zařízení.

Nabíjení není jedinou oblastí, kde se očekává přínos uvolněné specifikace. Dalším významný okruhem jsou sluchátka. Lightning by mohl nahradit klasické 3,5mm konektory a mohl by nejen přenášet hudbu, ale také nabíjet bezdrátová sluchátka. Opět by se tedy omezilo množství potřebných kabelů a také nutnost dalšího adapteru.

Apple rovněž informoval, že pracuje na nové odlehčené verzi Lightning konektoru, která by měla umožnit jeho snadnější zakomponování do zařízení výrobců.

Očekává se, že první sluchátka z novým konektorem budou od společnosti Beats.

Zdroj

Apple zaplatí za porušení patentů

03Texaský soud shledal společnost Apple vinnou v porušení 6 patentů spojených s technologiemi využívaných v pagerech. Vlastníkem těchto patentů je Mobile Telecommunication Technology.

Předmětem sporu jsou technologie, které používáme při posílání zpráv přes wi-fi sítě na svých mobilních jablečných přístrojích. Využívány jsou převážně k ukládání a přenosu dat. Společnost MTel, která byla pionýrem v této oblasti, požadovala přes 230 milionů dolarů jako náhradu škody a dalších dolar za každé zařízení. Konečným rozhodnutím je pokuta ve výši 24 milionu dolarů.

Zatím není jasné, zda bude vlastník patentů požadovat náhradu i od dalších velikánů jako jsou Google a Microsoft, kteří využívají velmi podobné technologie.

Zdroj

Apple si nechá továrnu v Arizoně

04Vypadalo to jako slibné partnerství a zdálo se, že Apple zakryje displeje svých zařízení tím nejtvrdším dostupným materiálem. Safír bohužel prozatím chrání pouze čočky mobilních fotoaparátů a snímač otisků prstů Touch ID.

Společnost GTA před na měsícem vyhlásila bankrot a finanční injekce, kterou od jablečného partnera dostala bude částečně vracet. Její úpadek má za následek uzavření provozu v nedávno vybudované továrně ve státě Arizona.

Tato továrna dávala práci 700 zaměstnancům a pro oblast městečka Mesa znamenala velký ekonomický význam. Její energetická samostatnost využívající obnovitelných zdrojů byla předmětem nejednoho článku.

Apple se rozhodl, že se komplexu, který pomáhal postavit na nohy, nevzdá a že dostojí svým slibům přinést do regionu příležitosti a zaměstnanost. Rovněž by rád pokračoval ve své strategii přesunout některé výrobní kapacity z asijských továren do domácího prostředí.

Prozatím není jasné, co bude v prázdné továrně vyrábět a k jakým účelům ji využije.

Zdroj