Apple novinky: 46. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý šestý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Odhlaste se z iMessage

01V květnu letošního roku zahraniční i tuzemské weby informovaly o problému, kvůli kterého zažaloval nespokojený zákazník Apple. Předmětem sporu jsou SMS zprávy, nebo chcete-li iMessage.

Služba využívá telefonního čísla majitele k tomu, aby rozhodla, zda zprávu pošle jako iMessage na svá zařízení nebo jako klasickou SMS. Toto telefonní číslo je registrováno u Applu a zůstává tam, i když jeho majitel přístroj vymění. Zprávy odeslané z jablečného zařízení jsou stále na toto číslo posílány jako iMessage a původní majitel je nemusí dostat vůbec.

Apple již sliboval nápravu tohoto problému, ale prozatím připravil pouze stránku, kde mohou uživatele svá čísla odregistrovat ze služby iMessage včetně návodu, jak problému předejít při výměně přístroje.

Českou předvolbu na stránkách bohužel nenajdeme a proto se musíme spokojit s textovým návodem odkazující na podporu Applu.

Zdroj

Apple Pay v Číně

02Apple nenechá čínský trh na pokoji a po úspěšném dobytí toho mobilního se chystá vstoupit na trh platební se svou službou Apple Pay. Začíná sice pozvolna, přesto sebejistě.

Ke spolupráci si zvolil světového lídra online obchodů společnost Alibaba Group Holding, která v září pří svém vstupu na burzu získala historickou sumu 231 miliard dolarů.

Vedení společnosti prozradilo, že s Applem jednají a budou-li jednání úspěšná, nabídne Alibaba možnost majitelům jablečných zařízení propojit Apple Pay s jejich online účtem.

V současnosti zaujímá Alibaba 80% čínského trhu s online platbami.

Zdroj

Levnější dovoz do Číny do USA

03Obchodní dohoda mezi USA a Čínou přinese americkým firmám značné úspory. Čína přislíbila, že zruší importní cla na součástky, které americké firmy používají k výrobě svých produktů. Apple využívá k sestavení zařízení také komponenty z Japonska a Koreji, odkud je dováží do továren svých partnerů v Číně.

Zrušení importních cel bude výhodné i pro ostatní IT giganty jako Microsoft a HP, kteří rovněž spolupracují s čínskými partnery.

Aby dohoda nabyla platnost, musí ji ještě ratifikovat 76 zbývajících členů Světové obchodní organizace, kteří společně podepsali Deklaraci o obchodu s informačními technologiemi. Nepředpokládá se, že by ke schválení této dohody nedošlo.

Od roku 2015 bychom se tedy mohli teoreticky dočkat nižších cen jablečných zařízení.

Zdroj

Letecké telefonní antény

planesV uplynulém týdnu vyplavala na povrch informace o tom, že americké ministerstvo spravedlnosti využívá ke sledování podezřelých osob speciální letadla. Ta jsou vybavena velmi silnou anténou, která má za úkol přesvědčit telefonní přístroj, aby se k ní připojil.

Využívá k tomu větší sílu signálu, což způsobí, že se telefon automaticky přepojí. Poté pošle vysílači svou identifikaci a pokud ten rozpozná hledaný přístroj, je schopen jej s přesností na 3 m lokalizovat. Rovněž je možné z takto připojeného zařízení stáhnout data a to i přes řadu zabezpečovacích mechanismů. Tedy ani nejnovější iPhone není před tímto způsobem získání informací chráněn.

Podle zprávy takto vybavené letadlo dokáže během jednoho letu „proskenovat“ desítky tisíce přístrojů, lokalizaci aktivuje pouze u předem zvolených pachatelů. Protizákonnost tohoto počínání je sporná, protože již dnes se běžně využívá soudních povolení k hledání nebezpečných osob pomocí jejich telefonů.

Zdroj