Apple novinky: 41. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý první týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Evropská komise prověřuje Amazon

o-AMAZON-DELIVERY-facebookProblém s daněmi v Evropské Unii nemá očividně pouze Apple. Nejvyšší kontrolní orgán unie zaměřil svou pozornost na dalšího giganta. Amazon údajně využívá daňových úlev, kterých se mu dostalo v Lucembursku.

Od roku 2003 vykázal distribuční gigant většinu svých zisků z EU právě v Lucembursku, kde daně neplatil. Místní vláda i vedení společnosti nyní musí prokázat, že nedošlo k porušeni legislativy unie.

Zdroj

Itálie dostane nový Apple Store

apple-store-akasyaO uplynulém víkendu byla v Itálii otevřena další jablečná prodejna. V nákupním středisku Nave de Vero nedaleko Benátek byla zákazníkům zpřístupněna v sobotu od 11 hodiny a připojila se tak k již stávajícím prodejnám v Bergamu, Boloni, Brescii, Casertě, Catanii, Florencii, Milaně, Rimini, Turině a samozřejmě v Římě.

Jak už bývá dobrým zvykem otevírací ceremoniál prodejny se neobešel bez typického dárku v podobě trička pro první tisícovku návštěvníků.

Zdroj

Americký operátor dostal pokutu

attJeden z dominantních hráčů na poli mobilních operátorů v USA dostal největší pokutu v dějinách. AT&T bude muset zaplatit 105 milionu dolarů za to, že svým zákazníkům účtovalo poplatky za produkty třetích stran a prémiové sms služby.

Federální komise pro obchod zahájila své šetří poté, co si zákazníci začali stěžovat, že jim AT&T zpoplatnilo obsah, který si stáhli do svých zařízení včetně speciálních textových zpráv s horoskopy, radami a dalším zábavním obsahem.

Mobilní operátor bude muset vrátit 80 milionu svým zákazníkům, 20 milionu na poplatcích a pokutách všem 50 státům a 5 milionu komisi samotné.

Zdroj

Safír se možná vyrábět nebude

1407816699000-GT-Advanced-TechnologiesO maximální skandál se v uplynulém týdnu postarala společnost GT Advanced Technologies, která je největším producentem safírového skla. Jejich partnerství s Applem, kterému měly továrny dodávat safírové sklo pro nové modely telefonu, nejspíš společnost stálo existenci.

Po představení iPhone 6 a Apple Watch bylo jasné, že safír bude použit pouze u senzoru Touch ID, optiky kamery a u hodinek. Tato skutečnost vedla k výraznému poklesu ceny akcií GT Advanced Technologies a následnému požádání o ochranu před věřiteli.

Výrobce safírů nejspíš nebyl schopen jablečné společnosti dodat ochranná sklíčka v požadované kvalitě a proto se kalifornská společnost rozhodla využít konkurenční Gorilla Glass.

Poslední informace o proběhnuvším soudním slyšení za zavřenými dveřmi jsou takové, že se konkurzní správce ve spolupráci s GT Advancet Technologies a Apple snaží vzniklou situaci vyřešit. Dohoda o mlčenlivosti bohužel uvaluje na celý případ informační embargo a proto se novináři příliš podrobností nedozví.

Spekulace hovoří také o možném taktickém manévru Applu ve snaze snížit hodnotu GTAT natolik, aby ji mohl převzít.