Apple Mac mini 2014: konečně jsme se dočkali [Představení]

Dlouho opomíjený počítač Mac mini se dočkal tolik potřebného updatu. Jaký je?

Malý stolní počítač Apple Mac mini, který je brán jako nejlevnější vstupenka do světa jablečných počítačů, si již hodně dlouho zasloužil update na nejnovější komponenty. Včera jsme se konečně dočkali.

MacMini_34LF_PRINT

Apple do nabídky zařazuje tři modely, které používají aktuální procesory od Intelu ve dvoujádrových variantách Core i5. Nejlevěnšjí model, který je nabízen za velmi příjemných 13 990 Kč, nabízí procesor s taktem 1,4 GHz, operační paměť o kapacitě 4 GB, klasickým mechanickým pevným diskem o kapacitě 500 GB a integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 5000.

Vyšší model s cenovkou 19 990 Kč již obsahuje procesor taktovaný na frekvenci 2,6 GHz, osm gigabajtů paměti, 1 TB pevného disku a výkonnější grafickou kartu Intel Iris.

Za nejvyšší model pak zaplatíte 27 990 korun, za které získáte procesor s taktem 2,8 GHz s 8GB paměti, integrovanou grafikou Intel Iris a 1 TB kombinovaným hybridním úložištěm Fusion Drive.

mac miini

Již pohled na tyto konfigurace dává tušit, že základní model představuje vlastně bezmonitorovou variantu základního MacBooku Air nebo iMacu. Zdá se však, že narozdíl od předchozích modelů je v tomto případě operační paměť pevně připájená přímo na základní desce počítače a nelze ji jednoduše uživatelsky rozšířit. Je tedy pečlivě vybírat hned při nákupu, Apple umožňuje její rozlíření i na 8 GB (u základního modelu za příplatek 2 600 Kč) či 16 GB (příplatek 7 800 Kč u základního modelu nebo 5 200 Kč u dvou vyšších modelů).

Jeden myslel na “Apple Mac mini 2014: konečně jsme se dočkali [Představení]

  • avatar
    17. 10. 2014 (08:31)
    Trvalý odkaz

    Ten výkon vs cena je teda opravdu slabej. Hlavně teda už bych nikdy nechtěl klasický hdd. Čekal bych že se apple odprostí od klasický plotny a dá aspon fusion. RAM je teda připájená k desce. S tím se dalo počítat. Ale HDD se ještě dá měnit?

    Mě ted u MBP13 Mid 2009 odešel sata kabel z kombinace SSD+ HDD místo mechaniky. A jet jen na HDD mám chut to zahodit. Yosemite na HDD je děsná kombinace

Komentáře nejsou povoleny.