Apple iMac s 5K Retina displejem: pixely po vlajkovou loď [Představení]

Nejnovější model domácího počítače iMac je dalším v pořadí jablečných produktů, který začal používat displej s vysokým rozlišením.

Toto rozlišení je 5 120 x 2 880 obrazových bodů při úhlopříčce 27″ a Apple jej označuje jako Retina 5K displej. Oficiální označení tohoto počítače tak zní iMac s Retina 5K displejem a v nabídce doplňuje stávající řadu iMaců s velikostmi obrazovky 21,5″ a 27″ s klasickým rozlišením, které zůstávají v nabídce i nadále.

Apple   iMac with Retina 5K display

Tloušťka počítače u okrajů je pouhých pět milimetrů. Displej ke svému chodu potřebuje o třicet procent méně energie, než dřívější displej s nižším rozlišením.

[HTML1]

Uvnitř tepe čtyřjádrový procesor Intel Core i5 taktovaný na frekvenci 3,5 GHZ, který umí svou rychlost v případě potřeby povýšit až na 3,9 GHz. K dispozici má osm gigabajtů operační paměti i hybridní disk Fusion Drive. Ten sestává ze 128 GB úložiště typu SSD a 1 TB pevného disku, které jsou zkonfigurovány do jednoho transparentního svazku.

Již v základní konfiguraci bude sestava velmi výkonná, nicméně i tak máte možnosti připlatit si za ještě výkonnější procesor Intel Core i7 s taktem 4 GHz (přetaktování pak zvedá frekvenci až na 4,4 GHz). A pokud nemáte hluboko do kapsy, můžete mít i 1 TB čistě SSD úložiště. Operační paměti lze navýšit na hodnoty 16 GB i 32 GB.

[HTML2]

Taková sestava v nejvyšší možné konfiguraci vás poté vyjde 112 890 Kč.

ceny a konfiguraceGrafickou kartou v základní konfiguraci je AMD Radeon R9 M290x se dvěma gigabajty vlastní paměti, kterou lze zaměnit za výkonnější řešení v podobě karty AMD Radeon R9 M295X se 4 GB grafické paměti. Příplatek za ni je 6 500 Kč.

Nový iMac s Retina 5K displejem bude v prodeji v základní konfiguraci za 69 990 Kč. A stále zde najdete i stávající modely s displeji s klasickým rozlišením a známými úhlopříčkami 21,5 palce a 27 palců.

Apple tak používá stejné strategie, jako v případě nasazení Retina displeje do přenosných počítačů MacBook Pro, kde také nejdříve přišel s jedním nejvyšším modelem, aby později Retinou nahradil celou produktovou řadu.

Jeden myslel na “Apple iMac s 5K Retina displejem: pixely po vlajkovou loď [Představení]

  • avatar
    17. 10. 2014 (04:44)
    Trvalý odkaz

    Nechapem absenciau 27“ 5K thunderbolt displayu :(

Komentáře nejsou povoleny.