Synology představil betaverzi DiskStation Manageru 5.1. Co přináší nového?

Základní operační systém síťových disků společnosti Synology brzy přijde v ostré verzi 5.1. Betaverze je k dispozici již nyní. 

Pokud síťové disky od Synology nepoužíváte, představím vám v krátce, co vlastně DiskStation Manager, často známý i pod zkratkou DSM, je. Jde nejen o vnitřní operační systém těchto úložišť, ale i o ovládací webové uživatelské rozhraní. To je zajímavé tím, že představuje v podstatě kompletní operační systém běžící v okně webového prohlížeče.

Nicméně pojďme se podívat, jaké největší novinky přináší betaverze systému ve verzi 5.1.

Screenshot 2014-09-24 09.55.44

Tutoriály, které byly součástí předchozích verzí, se nyní vracejí (a jak vypadají vidíte na předchozím obrázku). Horní menu obsahující nainstalované aplikace (jakási ideová obdoba tlačítka Start známého ze systémů Windows) již lze přepnout z velkého zobrazení známé z páté verze do kompaktnějšího zobrazení.

Pokud používáte pro ovládání webový prohlížeč Safari, bude vás NAS schopen a důležitých informacích informovat prostřednictvím push notifikací. A to i v případě, že nemáte okno s DNS otevřeno. Totéž bude funkční i pro uživatele prohlížeče Chrome.

Screenshot 2014-09-24 10.41.56

Note Station

Mezi vnitřními aplikacemi najdete jednu novinku: aplikaci Note Station. Jde o aplikaci pro týmovou spolupráci a funkčně jde o obdobu aplikací Evernote nebo OneNote. Především inspiraci Evernotem nezapře, je mu totiž vzhledově velmi podobné.

Nabízí synchronizaci s tablety i mobilními telefony, sdílení s dalšími uživateli – a to i těmi, kteří nepoužívají NAS od Synology. Organizace zápisků je realizována pomocí štítků, data jsou ukládána šifrovaně a plně podporuje sledování změn a možnost obnovení smazaných příspěvků.

Screenshot 2014-09-24 10.44.14

S touto aplikací tak Synology pokračuje ve snaze nabídnout zákazníkům plně soukromý cloud pro ty, kteří chtějí mít data dostupná odkudkoli a přitom nevěří veřejným úložištím.

Video Station

Screenshot 2014-09-24 10.48.00Aplikace pro správu i přehrávání videí přidává možnost automatické katalogizace filmů i automatické stahování popisků z ČSFD. Nová úvodní stránka je daleko přehlednější, než dříve. Vidíte, které filmy jste již viděli a které ne, které jsou nové či sdílené.

Spolehnout se můžete na filtry pro vyhledávání podle zadaných kritérií, navíc i s možností definovaní chytrých kolekcí.

Filmy lze sdílet přes internet s ostatními, kteří si je mohou prohlédnout přímo z vašeho NASu bez nutnosti stažení. Webový přehrávač navíc nabízí automatické stahování titulků.

Audio Station

Vylepšené možnosti třídění i vyhledávání přidává i správně hudebních souborů. Podporuje vzdálené přehrávání přes DLNA či AirPlay, hodnocení skladeb přímo v knihovně i sdílení i mimo DSM.

Nadto mobilní aplikace DS Audio přichází s novým designem a možností nastavit sleep vypínač.

Navíc ji můžete spárovat s více AirPlay či Bluetooth reproduktory a poté přehrávat na každém z nich jiný playlist. To vše v jeden okamžik.

Photo Station

Aplikace pro správu a prezentaci fotek dostal do vínku mnoho nových přechodových efektů při vytváření prezentací včetně možnosti přidat hudbu na pozadí. Nový pohled v režimu časové osy rozprostírá snímky podle času, kdy byly pořízeny.

Mobilní aplikace DS Photo+ pak přidává možnost upravovat informace o fotce, jejich přesouvání mezi složkami i přehled o fotografiích úspěšně uploadovaných na váš NAS. Na iPhonu s iOS 7 a vyšším pak funguje i automatické nahrávání na pozadí.

Cloud Station

Screenshot 2014-09-24 10.49.16Synchronizační aplikace Cloud Station nyní podporuje práva Windows ACL, přidává možnost flexibilní výběrové synchronizace s webovými úložišti. Až doposud bylo možné synchronizovat jen celý obsah vzdálené služby. K současným úložištím, jako je Dropbox nebo Google Drive přibývá podpora pro OneDrive, box.com nebo hubiC.

Proxy Server

Novinkou je vestavěný Proxy Server, který umožní DiskStationům fungovat jako síťový vyrovnávací Proxy Server. Podporuje pravidla, ověření i povolení přístupu k webům jednotlivým počítačům. Navíc lze logovat veškerou aktivitu realizovanou z jednotlivých počítačů.

Screenshot 2014-09-24 10.39.51 Screenshot 2014-09-24 10.39.42

Střípky závěrem

Mobilní aplikace DS File přidává možnost integrace aplikací třetích stran. Navíc verze pro operační systém Android obsahuje integrovaný kancelářský balík pro úpravu základních typů kancelářských souborů.

Nový nástroj CardDAV umožní centrální ukládání kontaktů na vašem NASu a jejich synchronizaci jak s OS X, tak i iOS a dalšími platformami.

Souborový prohlížeč FileStation umí fungovat jako FTP/SFTP/WebDAV klient.

U podporovaných zařízení funguje možnost použití rychlé vyrovnávací paměti prostřednictvím SSD nově jen s jedním diskem. Až doposud byly zapotřebí disky dva.

Jestli máte NAS správně zabezpečen dokáže zjistit Security Advisor. A současně i přispěchá s radou, jak vše napravit.

Screenshot 2014-09-24 10.45.12

Pro vyšší bezpečnost přibyla možnost zapnutí dvoustupňové verifikace, kterou lze navíc vnutit všem uživatelům.

A všechny aplikace nyní podporují IPv6.

Pokud chcete novou betaverzi DSM 5.1 vyzkoušet, stáhněte ji z této adresy.

2 komentáře: „Synology představil betaverzi DiskStation Manageru 5.1. Co přináší nového?

  • avatar
    30. 09. 2014 (17:43)
    Trvalý odkaz

    Zdravím Vláďo,

    prosím Vás, zdá se Vám být beta 5.1 stabilní? Rád bych si ji vyzkoušel a nechce se mi čekat :) Z aplikací třetích stran používám snad jenom Plex media server a Serviio, které snad pojedou.

    Díky za info.

    • avatar
      01. 10. 2014 (07:33)
      Trvalý odkaz

      Mám ji zatím jen na domácím NASu a tváří se v pořádku. Na pracovním s produkčními data čekám až na finální verzi…

Komentáře nejsou povoleny.