Přemýšlení o iPhonech 6 a 6 Plus

Probůh, to myslí Apple vážně? Pět a půl palce? Takové pádlo? Co to má znamenat? Pro koho ty telefony jsou? Pro vás zřejmě ne. 

Apple s novými iPhony 6 a 6 Plus zamířil do vod, které až doposud okupovali konkurenční výrobci a kterým se zde zdařilo velmi dobře. Existuje totiž velké množství uživatelů, kterým nevyhovuje nosit s sebou telefon i tablet a raději dávají přednost jednomu přístroji, který nahradí obě tato samostatná zařízení. A pro ně a pro toto použití byly stávající iPhony se svými čtyřmi palci nepříjemně malé.

Apple se proto rozhodl zkusit ulovit i tyto zákazníky, kterým doposud neměl co nabídnout. A proto přišly iPhony 6. To vše by šlo pochopit, ale proč hned dvě varianty?

iphone 6 poster plus

Důvodů může být hodně, ale nedivil bych se, kdyby tím hlavním byl ten nejjednodušší. A tím je snaha zavděčit se jak stávajícím Apple uživatelům, tak i přetáhnout uživatele konkurenčních Androidů.

Že vám to nedává příliš smysl? Nevadí, hned dovysvětlím. Pro stávající uživatele je v nové nabídce určen především model 6. Ten přináší přijatelné inovace a svými rozměry se zase o tolik neliší od stávajícího iPhonu. Tedy alespoň ne tolik, aby to bylo pro uživatele zvyklého na iPhone 5/5s nepříjemné. Až poté, pokud chce experimentovat, jej zaujme iPhone 6 Plus.

iphone6 na bokTo pro uživatele konkurenční platformy Android jsou pro jistotu určeny oba modely. Menší iPhone 6 totiž budou považovat za spíše základní velikost telefonu, protože úhlopříčka 4,7 palců dnes patří v této oblasti za běžný rozměr. A spousta z nich je zvyklá nebo preferuje rovnou displej větší než pět palců, který již přesunuje celé zařízení do kategorie phabletů. Nemám to slovo vůbec rád, ale krásně vystihuje, oč jde: o hybrid mezi mobilním telefonem a tabletem.

A toto zařazení podporuje i sám Apple v novém operačním systému iOS 8. Zatímco grafické prostředí iPhonu 6 bude navlas stejné, jako na menším iPhonu 5s, u iPhonu 6 Plus toto platit nebude. Aplikace se zde budou více podobat těm z tabletu – nabídnou více doplňujících informací (jeden příklad za všechny: například v seznamu příchozí pošty uvidíte obrázek odesílatele i více informací ze samotné zprávy), při otočení telefonu do režimu na šířku přepnou aplikaci do vícesloupcového zobrazení (pokud jej daná aplikace podporuje, samozřejmě). Zkrátka zažijete prostředí bližší spíše tomu z iPadu, než z iPhonu.

Na druhou stranu trochu stranou toho, co jsem schopen pochopit, zůstává výbava jednotlivých telefonů. Není sice možné zpochybnit, že maximální současnou špičku představuje iPhone 6 Plus, který dostal do vínku maximální množství nových funkcí. Vedle něj tak menší iPhone 6 působí jako chudý příbuzný. A to především s přihlédnutím ke skutečnosti, že v mnoha faktorech je i starší iPhone 5s zajímavěji vybaveným telefonem.

Krásný příklad je právě použitý fotoaparát. Copak je možné zdůvodnit, proč nemá iPhone 6 optickou stabilizaci fotoaparátu? Kdyby šlo u telefon v ceně iPodu touch, neřekl bych ani slovo. Ale u zařízení s pořizovací cenou pohybující se okolo dvaceti tisíc korun za nejzákladnější model?

Smysl by dávala snad jen snaha Applu nenaštvat tolik uživatele stávajícího iPhonu 5s. Ti, pokud neprahnou po větším telefonu tak mohou zůstat u svého stávajícího telefonu a budou spokojeni, protože v právě těchto aspektech na tom budou lépe, než majitelé nové šestky. Ano, šestky mají výkonnější procesor, nicméně velmi rychlý procesor má i 5s a při každodenním používání telefonu nebudete zaznamenávat rozdíl.

iPhone 6 poster

A pokud už se uživatel 5s rozhodne přejít na větší model, je zřejmě snahou Applu přetáhnout jej rovnou na velký model. Sice si tím trochu zkanibalizuje prodej tabletů iPad (a to především modelu iPad mini, který tak již nebude mít pro uživatele šest pluska důvod), ale udrží jej ve vlastním ekosystému. Protože ten, pro kterého jsou čtyři palce málo, beztak zvažoval přechod ke konkurenci. A nyní již nemusí.

Oba iPhony 6 i 6 Plus tak krásně dávají smysl v kontextu celé řady chytrých mobilů společnosti Apple. Pro ty, kteří chtějí levný iPhone, je zde iPhone 5c. Pro ty, kteří chtějí rychlý a funkčně dobře vybavený telefon, má v nabídce iPhone 5s a 6 – to podle toho, jakou velikost uživatel preferuje. A pro ty, kteří chtějí jedním přístrojem zabít dvě zařízení? Pro ty je zde přece prémiový iPhone 6 Plus. Největší a nejlépe vybavený.

A již nyní se zdá být zřejmé, že s tímto rozdělením kráčí Apple správným směrem. Ukazují na to především předobjednávky na nové modely, které dosáhly za první den neuvěřitelných čtyř milionů kusů. To iPhonu 5s se za stejné období prodala polovina. A nejdříve vyprodaný byl největší iPhone 6 Plus. A stejně to bylo i ve frontách před obchody, ve kterých stálo třikrát více lidí, než před rokem na iPhone 5s.

Bez ohledu na to, co si myslíme, že by na to řekl Steve Jobs.

9 komentářů: „Přemýšlení o iPhonech 6 a 6 Plus

  • avatar
    20. 09. 2014 (08:28)
    Trvalý odkaz

    Že vám to nedává příliš smysl? Nevadí, hned dovysvětlím. Pro stávající uživatele je v nové nabídce určen především model 6 Plus. Ten přináší přijatelné inovace a svými rozměry se zase o tolik neliší od stávajícího iPhonu. // Spíše model 6, ne? :-)

    • avatar
      20. 09. 2014 (08:35)
      Trvalý odkaz

      Jistě, máte pravdu! Všiml jsem ti tohoto mého nehezkého „přepisu“ minutku po vydání a hned jsem opravoval.

      Pro vás palec nahoru za postřeh takto v sobotu po ránu!

      • avatar
        20. 09. 2014 (08:39)
        Trvalý odkaz

        Když jsme u toho: „Nemám to slovo vůbec rád, ale krásně vystihuje, což jde: o hybrid…“ Podle smyslu spíše „oč“ či „o co“

      • avatar
        20. 09. 2014 (13:41)
        Trvalý odkaz

        Není vůbec zač. Já díky za pěkný článek a super web! :)

  • avatar
    21. 09. 2014 (08:49)
    Trvalý odkaz

    Post vyjadřuje můj osobní názor! Nechci flame :)

    Plně chápu evoluci, každopádně úhlopříčka 4.7″ už je na mne opravdu dost a nevím kam budu přecházet, až bude ukončena podpora 5/5s. Sice si Apple u 6 vyhrál s ovládáním a jestli jsem to pochopil, dvojitý klik na „home“ tlačítko stáhne horní lištu dolů, aby se systém dal pohodlně ovládat, ale pokud chci chytrý telefon, tak chci telefon a ne pádlo…

    Ano úhlopříčka iPhone 6 a 6+ dává lepší možnosti ovládání například vzdálených serverů pomocí VNC prodokolu, kde člověk uvidí víc, ale ruku na srdce, jako admin toto používám opravdu v krajních případech a pokud jedu někam, kde předpokládám problémy tak si beru iPad mini, kde už je velikost také někde jinde.

    Jinak pokud jdu do přírody, tak nechci tahat něco co se mi pomalu nevejde do kapsy… chci chytrý telefon, o kterém nebudu skoro vědět (prakticky by mi stačila i stará nokie např 3210, ale občas se juknu na mapu, kde se nalézám a prozkoumám okolí kam se mohu vydat)

    Na jednu stranu je to hezké a jsem rád, že spousta zákazníků (i v mém okolí brblali, že by si iP koupili, ale displej je na ně moc malý), může na tento telefon přejít a přeji Apple úspěch, ale já si počkám co představí za rok nebo napřesrok… Snad budu mít štěstí a udělají opět 4“ telefon…

    • avatar
      21. 09. 2014 (10:26)
      Trvalý odkaz

      Toho problému „…kam budu přecházet, až bude ukončen a podpora 5/5s“ bych se nebál ani v nejmenším. Apple je si dobře vědom, že část uživatelů zkrátka menší telefon preferuje.

      Tudíž po ukončení životnosti 5s bych se vsadil, že s největší pravděpodobností aktuální iPhone již bude k dispozici ne ve dvou, ale ve třech velikostech. A teď je otázka, jestli to bude již iPhone 7 nebo 8…

      Ano, mohl to sice udělat už teď, ale nedávalo by to moc smysl vzhledem k tomu, že 5s je stále špičkový telefon schopný bez problémů utáhnout současný systém i aplikace…

      • avatar
        23. 09. 2014 (18:30)
        Trvalý odkaz

        Máte naprostou pravdu a nejspíše to tak bude, na druhou stranu já vycházím z jejich postoje, že se Apple nikdy nesnažil být masovka, spíše prémiovým zbožím a jeho postoj „pokud se zákazníkům nelíbí, co prodáváme. Nekupujte to!“

        Na druhou stranu do budoucna nevidím moc smysl v udržování hodně velikostí displejů (rozlišení), hlavně pro tvůrce aplikací. Prakticky se pak časem dostane, pokud za 2-3 roky představí 4“ alternativu, do stavu, že vývojáři budou mít dost problémů s tím udržet svoje aplikace vzhledově konzistentní. Můžete sice navrhnout, že XCode 6 prošel v tomto ohledu podstatnými změnami, ale ani ty nejsou samospásné.

        Uvidíme, budu doufat, že máte pravdu :)

  • avatar
    22. 09. 2014 (08:48)
    Trvalý odkaz

    Tolik povyku kvůli velikosti ?
    Řekněme si to na rovinu > před 5 a více lety byl telefon primárně k telefonování a vše okolo bylo tak nějak jako bonus navíc.
    DNES ? primární je přístup k síti a telefonování je jaksi něco skoro jako bonus.
    Neznám statistiky ale poměr času stráveným sledováním webu versus počet uskutečněných hovorů bude v silném nepoměru ve prospěch brouzdání po síti.
    Budoucnost bych asi viděl ve třech modelech. Ale kdo ví…

  • avatar
    23. 09. 2014 (11:41)
    Trvalý odkaz

    Abych pravdy řekl, vůbec se mi nelíbí to, že Apple tolik rozlišuje cenu telefonu podle paměti. iPhone 5c je skvělý telefon, ale těch 8 GB paměti mi přijde jako naprostý výsměch. K čemu má ten telefon výkonný procesor, foťák schopný natáčet Full HD video a hromadu senzorů, když to člověk stejně nemůže plnohodnotně využívat, protože se mu tam kromě systému a pár aplikací už nic nevejde. Rozdíl v ceně mezi 8GB a 16 GB flash pamětí je jen pár dolarů.

    Podle mne by měl levnější, pro mne ideální, iPhone vypadat takto: 3,5″ retina display, max 2 roky starý HW (foťák, procesor, senzory …), žádné TouchID ani NFC, dvoudenní baterka (tj. kapacita jako u iPhone 6 plus), 16 a 32 GB paměti, zadní kryt z polykarbonátu nebo hliníku a hlavně žádné nesmyslné ztenčování (iPhone 1st gen byl trošku cvalík, ale držel se skvěle). Pěkná by byla odolnost vůči vodě.

Komentáře nejsou povoleny.