iPhone 6: první dojmy z prvního velikána

Zajímá vás, jaký je první velký iPhone, který Apple představil? Jak se drží v ruce, jaké je jeho provedení i jak se používá?

Rok se s rokem sešel a já opět navštívil v den zahájení prodeje nových iPhonů 6 německý Apple Store v Berlíně. I letos Apple začal prodávat nový iPhone 10 dní po představení na Apple Special Eventu konaný v Cupertinu. Německo, jak je tomu v posledních letech zvykem, se tedy dostalo do první vlny, kde se tyto kalifornské novinky začínají prodávat. Letos byla možnost si nový iPhone předobjednat již v pátek 12. září a mít tak jistotu, že se telefon na ně dostane. Já tak učinil a byl to ten nejlepší krok k úspěšnému získání iPhonu, který jsem mohl udělat.

iPhone 6 0057

Zájem byl tak velký, že kolabovaly systémy Applu zajišťující samotný předprodej. Apple se zanedlouho pochlubil, že během víkendu si lidé objednali na 4 miliony iPhonů. Bylo tedy jasné, že počáteční poptávka nebudu uspokojena, přesto lidé neváhali čekat před Apple Store i několik dní před zahájením prodeje. Jak se později ukázalo, zde čerpám i ze zkušeností Čechů, nestačilo ani 18 hodin čekání ve frontě, abyste byli úspěšný a tento žádaný telefon si zakoupili.

iPhone 6 0050

Níže se podívejte, jak to vypadalo těsně po zahájení prodeje před Berlínským Apple Storem:

[HTML1]

Loni v mých dojmech z iPhone 5s jsem vyzdvihl tři pro mě důležité vlastnosti co přinesl tehdejší iPhone. Letos tomu bude stejně s menším bonusem na závěr.

Vzhled a provedení

Když jsem iPhone 6 poprvé vzal do ruky, připadalo mi to jako déjà vu. Proč? Důvod je prostý. Apple se vrací k původnímu designu svých iPhonů. Ty byly také zaoblené, kulaté rohy, a co do držení, byly naprosto skvěle padnoucí do každé dlaně. Tehdy jsem byl majitel iPhone 3GS a pocit z telefonu jsem měl vždy velice pozitivní. Telefon nebylo potřeba dávat do žádného obalu jak skvěle padl do ruky. S příchodem iPhone 4 Apple tento „oblázkový“ tvar nahradil krychlovým.

iPhone 6 5084

Přišly nové materiály a iPhone se stal krásným kusem designu, byť nebyl už tak sexy. Za dva roky se opět děla „revoluce“ a sklo nám nahradil hliník, alespoň částečně. Loni Apple přišel s low-cost-ovým iPhonem 5c, který svým tvarem zašel opět hluboko do historie. Nicméně svým plastovým tělem mnoho lidí nepřilákal. Ale už tehdy to byl po letech krásně padnoucí telefon do dlaně, skvěle se držel a člověk neměl potřebu ochranného pouzdra.

Letos tu máme máme dle mého jeden z nejhezčích designů iPhonů co kdy Apple ukázal. Nechtěl jsem to více hodnotit, dokud jsem telefony neviděl na vlastní oči a nemohl si je osahat. Po pár minutách hraní si s novou „šestkou“ jsem ze zpracování, tenkosti a celých hliníkových zad vážně unešený. Telefon se výborně drží, pocit řezání do dlaně jako tomu bylo u dřívějších iPhonů je ten tam. Tenkost napomáhá tomu, aby člověk menší iPhone ovládal jednou rukou.

iPhone 6 5057

Pokud nemáte ruce lidoopa budete mít i tak problémy dosáhnout do horních partií telefonu. A to nemluvím o větším z iPhonů o 6 Plus. Ten je natolik přerostlý od původní velikosti iPhonu, který představoval Steve Jobs, že spadá do kategorie Phabletů. Ale o tom více v našem zamyšlení nad iPhony 6.

Displej

Asi největší lákadlo proč koupit nový iPhone. Jednak za to můžou nové velikosti telefonů. Apple tedy jde naproti těm co chtěli iPhone, ale důvodem, že k Applu nepřešli byl malý displej současných modelů. A znám spoustu lidí, pro které to byl ten nejdůležitější faktor při rozhodování. Letos tu ta možnost je a mnoho lidí jásá. Za sebe mohu říct po pár dnech používání iPhone 6 se 4,7 palcovým displejem, že tato velikost je přesně pro mě. Telefon se dá stále rozumně ovládat jednou rukou a přitom získává omnoho více informací při konzumaci obsahu. Rozlišení se nepatrně zvýšilo, takže jemnost displeje zůstala na hodnotě 326 bodů na palec. Osobně mi tato jemnost dostačuje. A vězte, že na první pohled jemnější displej iPhone 6 Plus nepoznáte.

iPhone 6 5066

I přesto je displej v jedné hodnotě lepší u menšího modelu než u Pluska. Myslím tím kontrast. Ten inženýři z Applu navýšili z hranice 800:1 u modelů 5c/5s na 1400:1 u iPhone 6 a 1300:1 u iPhone 6 Plus.

Tento kontrastní poměr napomáhá lepší čitelnosti na slunci a dále ho poznáte v sytějších barvách napříč celým iOS. Displej jakoby na vás nyní více vystupoval. Nové iPhony 6 mají skvělé displeje a jsem hodně zvědavý jak si povedou v testu s jinými vlajkovými modely současné doby. Myslím, že nezklamou. Honba pouze za co nejvyšším rozlišením není dle mého názoru to správné řešení.

iPhone 6 4978

Fotoaparát

Nakonec nemohu nezmínit tolik diskutovaný fotoaparát. Velký ohlas nevyvolaly specifikace, nýbrž vystouplá čočka z těla iPhonu. Ano je tomu tak a u obou nových modelů Apple nevtěsnal do tak tenkého těla optiku fotoaparátu, tudíž dvě desetiny milimetrů koukají z šasi telefonu ven. Apple se vydal cestou tenkého těla a tak kouká ven pouze čočka fotoaparátu. Mohl se také inspirovat u konkurence, která to řeší větší hloubkou telefonu nebo hrbem okolo fotoaparátu. Já jsem rád, že Apple šel to první cestou. V této chvíli nemohu posoudit jak moc bude čočka foťáku náchylná k drobným oděrkám.

Tento nedostatek se dá velmi jednoduše odstranit zakoupením silikonového nebo koženého Apple casu. Ten vystouplou čočku dorovná a obava o položení telefonu na stůl je ta tam. Zpět k samotné iSIght kameře. Ta disponuje opět 8 megapixelovým snímačem se světelností ƒ/2.2. Tedy nic nového pod sluncem. Co přibylo je vylepšený Autofocus se schopností vám zajistit vždy zaostřený objekt vašeho zájmu a to i při pohybu. U iPhone 6 Plus tomu navíc napomáhá i optická stabilizace.

Video lze nyní pořizovat ve Full HD při 60 snímky za vteřinu a Slo-mo můžete natáčet až ve 240 fps. Zde je tedy znatelný posun ku předu.

[HTML2]

Apple a platby

Poslední novinkou, a ta také přišla při keynote až po představení nových iPhonů, je nová služba nesoucí název Apple Pay. Cupertinští umístili do svých telefonů NFC čip pomocí něhož půjde v obchodě iPhone přiblížit k bezkontaktnímu terminálu, přidat svůj otisk prstu skrz Touch ID a tím se provede platba. Jak jednoduché a prosté. Pro Apple nebylo jednoduché tuhle službu domluvit a možná proto přichází až „nyní“. V úvozovkách proto, že služba ještě není aktivní, ta se stane až v průběhu října a to nejprve ve Spojených Státech. Již nyní ale víme, i z našeho článku na SuperApple.cz, že zastoupení české Visy se nechalo slyšet, že na jaře příštího roku chystá tuto novou platební metodu spustit i v České republice. Moc se na to těším. Navíc s integrací s chytrými hodinky Apple Watch to bude maximálně pohodlné.

Střípky na závěr

iPhone 6 je neuvěřitelně rychlý, načítání aplikací je bleskurychlé. iOS 8 je dalším milníkem na poli softwaru, který Apple si myslím, že zvládl s bravurou. Byť je ještě co zlepšovat, novinek co nový iOS přinesl je tolik, že nějaké nedostatky s přimhouřeným okem promíjím. Co vidím jako největší úkol pro vývojáře je optimalizace svých aplikací pro větší displeje. Pokud totiž nejsou upravené čekají vás prvky velké jak špendlíková hlavička a díky natažení na větší displej není vše maximálně ostré, ale lehce rozmazané.

Kapacita baterie mírně vzrostla a tak se rojí dotazy jak je na tom nový iPhone s výdrží. Takto krátce nelze vyřknou závěrečný ortel, nicméně si myslím, že kdo čekal dvoudenní výdrž, tak ten si bude muset koupit větší z iPhonů. U menšího iPhonu počítejte, že vám bude dopřávat radost od slunka do slunka, poté vás požádá o přísun energie.

Pro koho tedy iPhone 6 je? Začnu od konce. iPhone 6 mohu doporučit. Je to skvělý telefon nabitý

nejmodernějšími technologiemi, úžasně zpracovaný a disponuje solidní výbavou jaká běžnému uživateli dopřejeme vše na co si dokáže vzpomenout. Majitelé iPhone 5 nebo starších by neměli váhat, poněvadž iPhone 6 a iPhone 6 Plus tu je přesně pro ně. Ti co na Apple a iOS stále koukají skrz prsty doporučuji, až budou telefony i v ČR k vidění, aby se na ně přišli podívat, vyzkoušeli si nejotevřenější iOS 8, který kdy Apple vydal a sami si udělali názor. Myslím, že potřeba na Apple koukat jinak než dříve. Je tu nový Apple a tak mu pojďme držet palce.

První pohled zpracoval Lukáš Sál.

3 komentáře: „iPhone 6: první dojmy z prvního velikána

  • avatar
    22. 09. 2014 (10:17)
    Trvalý odkaz

    Týpek si koupil novej telefón, tak je za něj rád, chápu. Každopádně pro mě zklamání už jen proto, že tam vyzvedává iOS8 do nebe. Od tý doby co mám iOS8, tak mám pocit, že ten telefon chci zahodit pokaždý když na něj šahnu. Neuvěřitelně se mi to seká! Kámošce to padá do recovery módu (oba ip5s) – problémy nejsou u všech zařízení, každopádně internet je toho už plnej.. Mě se z toho applu vytratila ta preciznost, dotaženost a dokonalost z dob Jobse. Prostě pár joudů převzalo super rozjetou firmu se super marketingem a tlučou jí hřebíčky do rakve.. Nemluvě o zvětšování telefónů, za co se teď Jobs kroutí v rakvy jak lodní šroub.. Už jen když řekli, že se chtěj přiblížit konkurenci a zvětšili telefon, tak v mejch očích klesli, měl jsem je za někoho, kdo de stále svojí cestou a nastavuje laťku. Už tak není. Apple nepřišel s ničim, z čeho by si kdokoliv sednul na prdel, dohnal konkurenci a vychválil to v apple světle. iOS8 jako novej systém? Čím? V klidu to mohla být další verze 7mičky ale jim došel dech a potřebovali něco ukázat světu, tak honem honem ať to stojí za hovno. Tento telefon drží nad vodou systém a pár fanatickejch vyznavačů ale spousta lidí zapomíná prvotní myšlenku toho celýho projektu, kterej Jobs dotáhnul na vrchol..

  • avatar
    22. 09. 2014 (10:17)
    Trvalý odkaz

    PS: vkládání komentářů k Vám na server stojí taky za pozornost. Uf!

  • avatar
    26. 09. 2014 (13:56)
    Trvalý odkaz

    Když někdo napíše v hodnocení telefonu o nesmyslné službě, na které si bude pouze Apple pouze mastit kapsu:

    „Moc se na to těším. Navíc s integrací s chytrými hodinky Apple Watch to bude maximálně pohodlné.“

    Nemohu už brát zbytek recenze vážně, neboť autora považuji přinejmenším za retardovaného.

Komentáře nejsou povoleny.