iOS 8 a nový přístup k fotografiím. Co se změnilo?

Asi nejdiskutovanější změnou v iOS 8 je bezesporu změna třídění fotografií v aplikaci Obrázky. A není se čemu divit, Obrázky jsou velmi používaná aplikace, vždyť iPhone je jeden z nejpopulárnějších fotoaparátů na světě.

Od prvního iPhone byla struktura třídění obrázků a fotografií stejná, tudíž všem uživatelům dobře známá. Nové fotografie se zobrazovaly ve složce Camera Roll neboli album Fotoaparát. Tato složka byla jakýmsi centrem, kde se nacházely všechny pořízené fotografie, které bylo možné třídit do dalších složek. Jednoduché, pohodlné.

V iOS 8 nyní „zmizela“ složka album Fotoaparát a také Můj Fotostream. Základním zobrazením je nyní karta Obrázky, která třídí fotografie do Sbírek známých již z předchozí verze systému iOS 7. To nejednoho uživatele zmátlo a možná i rozezlilo. Twitter zaplavily četné stížnosti rozčarovaných uživatelů stěžujících si na změnu třídění obrázků. Netřeba však házet flintu do žita. Vlastně se toho moc nezměnilo.

Titulní_obrázek

Fotografie, které přidáte do Vašeho zařízení, se roztřídí dle data (nebo umístění) do sbírek a zazálohují na iCloud. Takže to vlastně celé funguje úplně stejně, jen se nemusíte brodit ze složky do složky. V ideálních podmínkách by tak mělo být vše prakticky při starém, jen přehlednější. Bohužel ne vždy je ale úplně ideální.

U nově pořízených/uložených snímků vše funguje, jak má. Jsou v paměti zařízení i na iCloudu. Zmatky začínají hlavně při práci se staršími snímky, protože na kartě Obrázky není jasně rozlišeno, které snímky jsou uloženy na iCloudu a které v zařízení. Snímky, které jsou pouze na iCloudu je před případným upravováním přímo v aplikaci Obrázky nutné duplikovat a stáhnout do zařízení. Ještěže se takto duplikovaný snímek uloží za ten první a nevzniká tak další chaos.

Tyto zmatky má na svědomí pravděpodobně absence funkce iCloud Photo Library, kterou Apple ještě donedávna propagoval na svých stránkách, a která z nich v tichosti zmizela stejně, jako zmizela i z ostré verze iOS 8. Spekulovat o důvodech stažení je zbytečné – a v ničem nám to nepomůže. Jedno je ale jasné: funkce iCloud Photo Library by mohla veškeré zmatky okolo nového třídění fotografií urovnat. Měla by totiž umožnit plnohodnotnou správu fotografií na iCloudu a stejně tak i jejich přenos mezi zařízeními.

IMG_1072 IMG_1073

Další novinkou, a nutno říci, že o poznání lépe provedenou, jsou dvě nové položky na kartě Alba, a sice alba „Naposledy přidáno“ a „Naposledy smazáno“. První jmenované album sdružuje snímky přidané do zařízení v posledních třiceti dnech a je tak pro běžného uživatel prakticky k ničemu. Nároční fotografové pracující s větším množstvím fotografií tuto možnost ale ocení. Druhé jmenované album pak funguje jako starý dobrý koš známý z počítačových systémů. Ten po třicet dní uchovává smazané obrázky či fotografie, takže se již nestane, že si omylem smažete oblíbenou fotografii. Obrázky v tomto „koši“ lze pochopitelně vymazat bez nutnosti čekat třicet dní, takže Vám nebudou zabírat místo ve Vašem zařízení.

Podíváme-li se na změnu třídění obrázků a fotografií v iOS 8 s odstupem, je vidět snaha o zefektivnění organizace snímků. Jen škoda dětských nemocí, které poslední dobou doprovází nejednu Applem představenou novinku. Vzhledem k faktu, že ani aplikace Zdraví nebyla spuštěna tak, jak by měla, dá se očekávat velmi brzký update. Nezbývá než doufat, že s sebou přinese i konečnou podobu aplikace Obrázky.

Autorem tohoto článku je René Becker.

Jeden myslel na “iOS 8 a nový přístup k fotografiím. Co se změnilo?

  • avatar
    23. 09. 2014 (09:30)
    Trvalý odkaz

    Ja mám dole ešte v strede položku „Shared“, ktorá je tam zjavne po nastavení iCloud, Photos, iCloud Photo Sharing. Je to určené pre zdielanie albumov medzi iOS zariadeniami, prípadne pre webové albumy pre ľudí, ktorí nemajú iOS zariadenie.

Komentáře nejsou povoleny.