Apple Watch: abyste věděli, nač se půl roku těšit [Představení]

Apple konečně představil chytré hodinky. To proto, že musel. Ne proto, že by již byly hotové a chtěl se jimi pochlubit. Jaké budou? 

O chytrých hodinkách od Applu se spekuluje přinejmenším od odchodu Steva Jobse. Se vzrůstající dobou čekání na jejich příchod stoupaly také nároky a požadavky na jejich vybavení i zaměření. A nespala ani konkurence a zatímco ostatní chytré hodinky nyní přicházejí ve své třetí generaci, Apple přichází s generací první. A obávám se, že je to na představovaném produktu hodně vidět.

Ale než začneme hodnotit a srovnávat, pojďme si novinku představit. Hodinky Apple Watch budou k dispozici ve třech základních řadách: Apple WatchApple Watch Sport a Apple Watch Edition. Ano, doktrína Steva Jobse o jednoduchém portfoliu, ve kterém si vybere každý, začíná brát pomalu za své.

Apple Watch (jedna z variant)
Apple Watch (jedna z variant)

Apple Watch totiž budou na trhu v nejméně 28 variantách (18 modelů v řadě Apple Watch, 10 modelů v řadě Apple Watch Sport a blíže neupřesněné množství varianty Apple Watch Edition). Vzhled většiny modelů najdete v této galerii.

Apple Watch Sport (jedna z variant)
Apple Watch Sport (jedna z variant)

Jednotlivé řady se liší jak svým provedením, tak i funkcemi. Víme například, že základní řada Apple Watch bude ke svému provozu vyžadovat iPhone a bude používat všechny jeho funkce a senzory. Nabude mít například ani vestavěný GPS přijímač. Ten (možná, zdroje se různí) najdete až ve vyšší řadě Apple Watch Sport. Nejvyšší řada Apple Watch Edition pak nabídne i tělo pokryté osmnáctikarátovým zlatem ve žluté či růžové.

Apple Watch Edition (jedna z variant)
Apple Watch Edition (jedna z variant)

Ale ani ostatní si nejsou podobné po stránce materiálů. Tak například tělo hodinek z řady Apple Watch bude vyrobenou z leštěné nerezové oceli. Jenže tělo hodinek z řady Apple Watch Sport je vyrobeno z broušeného hliníku.

[HTML1]

K tomu všemu je ještě třeba vědět, že v každé řady budou hodinky k dispozici ve dvou velikostech těla: menší budou měřit 38 milimetrů, větší pak 42 milimetrů. Tloušťka hodinek je ve všech případech větší než jeden centimetr.

Dvě velikosti Apple Watch (jedna z variant edice Sport)
Dvě velikosti Apple Watch (jedna z variant edice Sport)

Technologie uvnitř

V hodinkách tichá doposud neupřesněný typ procesoru, který pohání displej neznámého rozlišení. Mimo těchto neoznámených parametrů však Apple informoval, že o provoz se stará nový operační systém Watch OS, který prý není jen zmenšenou verzí iOS známého z telefonů. Je tak pravděpodobné, že tento systém má blíže k operačním systémům použitým na předchozích generacích iPodu nano, jehož jsou hodinky zřejmě přímým pokračovatelem.

Stisknutím ovládacího kolečka způsobí návrat na domovskou obrazovku
Stisknutí ovládacího kolečka způsobí návrat na domovskou obrazovku

Přestože je displej dotykový, zmiňuje Apple jeho nevhodnost pro dotykové ovládání. Prsty na tak malé ploše jsou prý nepraktické a často zakrývají celou zobrazovanou plochu. Hlavním ovládacím prvkem je tak otočné kolečko zvané Digital Crown. To kromě otáčení podporuje také stisknutí, čímž se velmi podobá ovladači Jog Dial, který používaly telefony některých výrobců před více než deseti lety. Oproti Jog Dialu je jen kolečko otočeno o devadesát stupňů a připevněno na bok telefonu, funkcionalita je však zcela shodná.

Na druhou stranu při předvádění jsme si nemohli nevšimnout skutečnosti, že prezentující v podstatě na všechny interakce používá dotykového displeje a kolečko použije jen opravdu ve vyjímečných případech. Bude tak zajímavé sledovat, jak to s jeho užitečností bude v reálném použití.

Screenshot 2014-09-10 at 08.47.22Za povšimnutí stojí také samostatné tlačítko ve spodní části pravého boku telefonu. Jeho funkce je jediná: otevřít kontakty. Když jej tak sleduji, nechápu jej. Kde je jednoduchost, kterou vždy Apple prosazoval? Apple nikdy nedával na zařízení víc prvků, než kolik bylo opravdu potřeba a nyní přijde s tlačítkem, které slouží jen pro jednu jedinou funkci? Nebylo by stejně snadné použít pro vyvolání kontaktů například dvojí rychlé stisknutí ovládacího kolečka?

Aktualizováno: s postupně se rozšiřujícím portfoliem informací se ukazuje, že toto tlačítko bude mít nakonec funkce dvě. Jedním stisknutím zobrazíte kontakty, dvojitým pak provedete platbu s využitím technologie Apple Play (více o ní najdete v tomto článku).

Displej dokáže rozlišit nejen sílu dotyku, ale i jeho dynamiku, což má umožnit rozlišovat gesta podle toho, s jakou razancí jsou provedena.

Screenshot 2014-09-10 at 08.48.43Velkou neznámou zůstává výdrž na baterie. Zde se totiž obávám, že bude velmi krátká, protože sám Tim Cook při prezentaci prohlásil, že udělali vše proto, abyste hodinky přes den snadno nosili na ruce a přes noc snadno dobili. Měl na mysli bezdrátový dobíjecí disk, který se magneticky přichycuje na zadní stěnu hodinek.

Kde jsou senzory?

Jen těžko bychom hledali IT společnost, která by vlastnila tak velkou zásobu patentů a technologií na sledování nejrůznějších zdravotních veličin. Z tohoto důvodu působí velmi rozpačitě skutečnost, že hodinky Apple Watch dokáží sledovat jen a pouze srdeční tep. A pohyb pomocí akcelerometru. Nic víc.

Nové uživatelské rozhraní

Appple u hodinek sází na nové uživatelské rozhraní, které se nepodobá ničemu, co bychom od jablečné společnosti znali. Základní obrazovka je tvořena malými ikonami bez popisků uspořádanými do mřížky, které otáčením kolečka přibližujete nebo oddalujete. Klepnutím na příslušnou ikonu pak spouštíte konkrétní aplikaci.

[HTML2]

U předváděných hodinek bylo nainstalováno velké množství aplikací, které na mě působily trochu nepřehledným dojmem. V reálném použití se však dá předpokládat menší množství instalovaných aplikací a tudíž i větší přehlednost.

Ukázky použití: vlevo komunikace, vpravo kreslené zprávy
Ukázky použití: vlevo komunikace, vpravo kreslené zprávy

Skutečnost, že vzhled hodinek samotných (na mysli mám ciferníky zobrazující aktuální čas) je možné měnit vybráním toho nejzajímavějšího pro konkrétního uživatele, jistě není nutné upřesňovat. Navíc vývojáři dostanou možnost pro hodinky vyvíjet ciferníky nové. A totéž platí i pro aplikace samotné.

Hodinky samy o sobě jsou jen prodlouženou rukou iPhonu a tedy dovolí uživateli to, co mu dovolí vlastní iPhone. Fungují jako vzdálený terminál pro příjem notifikací, komunikaci se Siri i základní komunikaci jak prostřednictvím textových tak i kreslených zpráv. Tedy totéž, co známe od hodinek ostatních výrobců.

Kdy, kde a za kolik?

Bližší termín uvedení je neznámý, Apple hovoří o počátku příštího roku. Tím získávají všichni půl roku cenného času. Apple jej jistě využije ke zlepšování a ladění současného návrhu. Vývojáři jej mohou využít pro vývoj vlastních aplikací a ciferníků pro hodinky. A uživatelé pro naspoření patřičné částky.

Tu Apple ještě u všech modelů neoznámil, známe jen cenu základního modelu Apple Watch: 349 amerických dolarů. Z toho lze usuzovat na českou cenu pohybující se okolo hranice deseti tisíc korun, spíše lehce nad ní. Vyšší edice, především Apple Watch Edition, pak budou cenově ještě o hodně výše.

Nicméně je možný i druhý výklad ceny. Když Tim Cook hovořil o ceně iWatch, řekl doslova: iWatch startují za cenu 349 dolarů. Ovšem vzhledem k horší výbavě modelu Sport (má jen hlinikové tělo a nemá displej krytí safírovým sklem) je možné, že v této fázi hovořil obecně o celé rodině zařízení, ne jen o konkrétní řadě (pod označením Apple Watch se totiž skrývá jak základní řada, tak i celá rodina hodinek). V takovém případě by dávalo smysl, aby nejlevějšími hodinkami byly ty sportovní.

Pro pořádek dodám, že pro plné využití jejich potenciálu musíte vlastnit iPhone 5 nebo novější.

[HTML3]

Apple zkrátka musel

Celé představení Apple Watch na mě působí rozpačitě a nemůžu se zbavit dojmu, že je Apple představil jen proto, že již opravdu musel. Působí na mě dojmem zajímavého konceptu, který potřebuje ještě uzrát.

Jedny z konkurenčních hodinek (zde Moto 360)
Jedny z konkurenčních hodinek (zde Moto 360)

Především ve srovnání s aktuální konkurencí, která již přináší třetí generaci svých chytrých hodinek, vypadají Apple Watch na první pohled jako chudý příbuzný. Ale i přesto mají o jistý úspěch postaráno – konkurenční hodinky sice mohou vypadat lépe, vydržet déle a nabídnout více funkcí či senzorů, ale jednu věc nabídnou nedokáží: kompatibilitu a velmi blízkou integraci s iPhonem.

Nicméně za půl roku budeme chytřejší.

6 komentářů: „Apple Watch: abyste věděli, nač se půl roku těšit [Představení]

  • avatar
    10. 09. 2014 (10:35)
    Trvalý odkaz

    Myslím, žes to pochopil špatně, nejlevnější budou Watch Sport, které nemají safírové sklo a nabídnou jen hliníkové tělo s gumovým řemínkem. Základním Watch dávám cenu o 100 dolarů víc (450 dolarů), zlatý hodinky budou klidně za 999 dolarů.

    • avatar
      10. 09. 2014 (10:43)
      Trvalý odkaz

      Vidíš, to mě nenapadlo – v Keynote Cook doslova říká „Apple Watch starts from 349 dolars“, nemluví o Apple Watch Sport nebo Apple Watch Edition. Ale je možné, že zde mluvil o celé rodině obecně (holt je v tom označení trochu zmatek).

      Jdu upravit text, že je zde možný i tento výklad…

    • avatar
      10. 09. 2014 (11:00)
      Trvalý odkaz

      Na druhou stranu je fakt, že nepoužít Safír u sportovních hodinek (u kterých poškození displeje už z povahy jejich určení hrozí opravdu hodně) je rozhodnutí, které nechápu…

        • avatar
          10. 09. 2014 (16:56)
          Trvalý odkaz

          Safír je tvrdý, ale křehký. Nepoškrábeš ho, ale nárazem může prasknout. Takže to použití skleněného sklíčka na sportovní model, zas tak nelogické není. Ale stejně jde asi spíše o cenu. Kdyby měl sportovní model tělo třeba z tvrdšího a lehkého (byť dražšího) titanu namísto hliníku, tak by to tak nelogické nebylo.

  • avatar
    10. 09. 2014 (15:11)
    Trvalý odkaz

    Technická. Pokud jde o „tlačítko ve spodní části pravého boku telefonu“, nevím, kolik funkcí má či lépe bude mít, ale určitě už teď není jen jedna (otevřít kontakty). Zde je min. druhá: http://www.apple.com/apple-pay/

Komentáře nejsou povoleny.