Prototyp předchůdce Google Glass vytvořil známý vynálezce již v roce 2001

Google se v současnosti nechává slyšet, že očekává revoluci ve vnímání světa způsobenou zařízením Google Glass. Téměř totožný princip však již před více než desetiletím využili vývojáři současného britského vynálezce, Jamese Dysona. Prototyp však tenkrát nepřešel do fáze výroby pro trh, společnost se tehdy rozhodla investovat do jiných projektů.

Sir Dyson, jehož příjmení je dnes synonymem pro vysavače, uveřejnil informace o některých vynálezech svého vývojového týmu, které nakonec nespatřily světlo světa. Mezi nimi jsou kromě náhlavní soupravy Halo také vylepšený vodíkový palivový článek nebo kolektor sazí z dieselového motoru.

Folding_headset_opened-out Folding_headset_bundled_up_-_drawing

V roce 2001 začali inženýři firmy Dyson pracovat na brýlích pro tzv. rozšíření reality (augmented reality) nazvaných Dyson Halo. Ty nesou barevný 3D displej připojený k zařízení velikosti mobilního telefonu umístěnému v kapse. Celá tato souprava byla navržena pro plnění funkcí komunikátoru a počítače.

N066_concept_drawing3_May_2003 N066_concept_drawing_19-05-03

Koncept využívá zrcadla zobrazující malinké monitory, čímž vzniká iluze desetipalcového displeje promítaného do prostoru asi 1 m před obličejem uživatele. Prototyp má vestavěný gyroskop, který umožňuje „přišpendlit“ virtuální objekty do viděného obrazu reality. Souprava může být ovládána hlasovými povely, zatímco ovladač na zápěstí umožňuje pohybovat po displeji virtuálním kurzorem.

JM_N066_system_drawing

„Před deseti lety jeden velmi talentovaný fyzik z našeho mezinárodního týmu sestavil náhlavní soupravu, která natáčela záběry podle pozice hlavy uživatele a měla displej, zobrazující libovolný obsah. Dokázala psát e-maily podle diktujícího hlasu a přijaté e-maily předčítat do sluchátek. Samozřejmě i přehrávala hudbu. Ten koncept byl skvělý, ale nosit headset propojený kabelem se zařízením v kapse se zdálo poněkud neohrabané a odhadovali jsme, že by další vývoj do uživatelsky přívětivé podoby byl příliš dlouhý,“ říká o vynálezu James Dyson.  

Nicméně James Dyson nebere čas strávený vývojem Halo jako promarněný. Umožnil totiž vývojářům více proniknout do problematiky snímacích a zobrazovacích systémů, které jim nyní pomáhají při tvorbě konceptů inteligentních robotů. Společnost momentálně pracuje na společném projektu s Imperial College London, který má rozpočet 5 milionů liber a má za úkol vytvářet nové robotické stroje.

N066_rig2_headset_open Wearable_Main_Menu_Screenshot

Od uvedení prvního cyklonového vysavače na světě před 21 lety zaregistroval Dyson přes 4000 patentů pro více než 500 vynálezů. Sir James doufá, že bude moci zdvojnásobit náklady společnosti Dyson na výzkum a vývoj a také oznámil plán do roku 2016 – vytvořit nové výzkumné centrum v Anglii, které přinese pracovní místa až pro 3000 inženýrů z mnoha oborů. Odhadovaná investice činí 250 milionů liber.

Wearing_N066_rig1

Některé jiné vynálezy, jako třeba lapač sazí z dieselových motorů, podle Dysona jednoduše předběhly svoji dobu. Na projektu pracoval tým inženýrů 12 let, až do roku 2002. Nicméně dieselové motory byly v té době brány jako ekologické, proto nevznikal žádný tlak na výrobce motorů, aby je opatřovali technologií odchytávající saze.

„Bezsáčkový vysavač s průhlednou nádobou na prach byl svého času také považován za bláznivost, která se nemůže nikdy uchytit. Tehdejší velkovýrobci vysavačů jej okázale zavrhli a prodejci trvali na tom, že žádný uživatel přeci nechce vidět prach, který vyluxoval. Přesto nám to nedalo, zkoušeli jsme jiné trhy a dnešní poptávka mluví sama za sebe,“ uzavírá James Dyson.