Apple novinky: 33. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý třetí týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Google a HP

01Podle informací zahraničního webu The Information domlouval Apple spolupráci s technologickým velikánem Hewlett-Packard ještě před tím, než oznámil svou dohodu s IBM. Předmětem jednání se společnosti HP byla právě podniková sféra.

Teď to ale vypadá, že Google zaměřil svou pozornost na HP a chce po něm, aby vytvořil vyhledávací nástroj pro podnikovou sféru. Uživatelé Androidu by využívali Google Now k tomu, aby pomoci hlasových dotazů získávali vnitropodnikové informace a další důležitá data, které ke své práci potřebují. Google v současnosti nemá vůbec žádný přístup k podnikovým datům a předpokládá, že spolupráce s HP by mu mohla cestu mezi korporace zajistit a dohnat konkurenční výhodu Applu.

Zdroj

Nová Siri

02Nemyslete si, že by Apple připravoval svou novou asistentku. Tentokrát se jedná o bývalé zaměstnance, kteří na vývoji Siri pracovali. Byli koupeni jablečnou firmou před jejím uvedením v iOS a teď dospěl projekt do stádia, kdy chtějí pokračovat na vlastní a chytřejší asistentce.

Podle slov vedoucího skupiny pravě testují inteligentnější asistentku. Ta by měla nejen pomoci vyhledávat informace v databázích a na internetu, ale spojovat získané výsledky do logických celků. První testovací pokusy jsou vynikající. Při vyhledání volného sedadla v nejlevnějším letu z určité destinace si vedla Viv, jak asistentku nazývají, velice dobře.

Tým prozatím nedokáže prozradit, kdy bude asistentka k dispozici, ale pevně věří, že se bude jednat opět o revoluční pomocnici nejen v mobilních přístrojích.

Zdroj

Datové centrum v Číně

03Zahraniční zpravodajské weby přišly v uplynulém týdnu se zprávou, že Apple začal využívat servery největšího čínského operátora jako datové centrum. China Telecom nabízí své zařízení cupertinské společnosti, aby pomohl zvýšit kvalitu cloudových služeb ve svém regionu.

Podle Applu jsou veškerá data na serverech dostatečně zabezpečena a uživatelé se tedy nemusí

obávat jejich narušení. Zřízení datového centra v Číně je výbornou zprávou zvlášť po tom, co se před pár dny vyrojily spekulace, že místí vláda nebude nadále z vlastních zdrojů financovat nákup jablečných přístrojů. Hlavním důvodem byl údajně jejich vyhledávací mechanismus.

Zdroj

Akcionář žaluje Apple

04Jeden z akcionářů podal na Apple žalobu pro porušení správy majetku, zpronevěru a plýtvání firemními penězi.

Důvodem této žaloby je dohoda mezi Applem, Googlem, Adobe a Intelem, ve které se společnosti zavázaly navzájem nezaměstnávat své specialisty. Tato dohoda již společnosti stála na vyplacených ušlých mzdách přes 300 milionu dolarů. Právě zaplacené finanční prostředky na vyrovnání s postiženými zaměstnanci jsou trnem v oku R. Andre Kleinovi, který žalobu podal.

Zdroj

Německo odposlouchávalo

05Jistě si pamatujete nedávný mezinárodní incident, když vyšlo najevo, že americká NSA odposlouchávala vysoké německé představitele s použitím mobilního operátora Verizon.

Podle týdeníku Der Spiegel, není Německo bez viny. Zjistilo se, že během monitorování situace na středním východě, německá tajná služba v roce 2012 zachytila telefonáty Hillary Clintonové a v roce 2013 Johna Kerryho. Všechny nahrávky byly však byly v zápětí zničeny, jakmile se zjistilo, o jaké osoby se jedná.

Zdroj