Apple novinky: 32. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý první týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Čínská vláda nebude kupovat Apple

01Podle slov čínské televizní stanice CCTV nebude čínská vláda z veřejných zdrojů nakupovat pro své potřeby produkty Applu. Mělo by se jednat o iPady, MacBooky Air a Pro. Důvodem pro toto rozhodnutí je obava z možného narušení národní bezpečnosti pomocí funkce sledování polohy, kterou jablečná zařízení disponují.

Podle slov analytika Marka Po by tímto rozhodnutím mohla čínská vláda dát podnět společnostem a vlivným lidem, aby nákup produktů od Applu zvážili. Je zřejmé, že Čína nechce dovolit zahraničním společnostem zvyšovat jejich vliv na svém území.

Apple zabírá 6% mobilního trhu v Číně a věří, že tento podíl v budoucnu poroste. Necelých 25% zahraničních příjmů v loňském roce putovalo právě z Číny, Hong Kongu a Tiwanu. Nedůvěra vlády k produktům kalifornského giganta růst prodejů v budoucnosti příliš nepodpoří.

Apple není jediným zahraničním subjektem, který Čínská vláda ze svých nákupů eliminovala. Dalšími jsou Symantec Corp., Kaspersky Lab a Microsoft.

Zdroj

Neobvyklá aukce

02Bývalý zaměstnanec Apple Storu z Vancouveru se rozhodl pro velice štědrý krok. Na aukčním portálu eBay nabízí k prodeji své pracovní triko s logem jablka a jmenovku, kterou pravidelně nosil. Vydražené peníze poputují nadaci Children’s Wish Foundation, která si jeho daru velice váží.

Proč by někoho mělo zajímat jméno zaměstnance a jeho jablečné pracovní pomůcky? Protože se jmenuje Sam Sung.

Zdroj

Evropská komise kontroluje Apple

03Apple informuje své zákazníky o tom, jak pomáhá evropské ekonomice. Skutečnost je taková, že nepřímo vytvořil přes půl milionů pracovních míst díky App Store a vývojářům v Evropě vyplatil přes 6 miliard v provizích. V evropských velkoměstech vytvořil přes 100 kamenných obchodů a v každém zaměstnává téměř 100 specialistů. Rovněž spolupracuje s obrovským množstvím dodavatelů z celého kontinentu.

Tento obrovský úspěch neunikl Evropské Komisi, která bude posuzovat, zda Apple platí na daních vše co má. Běžná praxe totiž u takto vlivných a velkých společností ukazuje, že se snaží minimalizovat své náklady právě získáváním různých selektivních výhod v oblasti daní. Součástí posouzení bude také to, zda Apple nezneužívá výhody, které se mu dostalo v Irsku, kde platí nižší daně. Obvykle totiž společnosti přesouvají právě své zisky do takovýchto oblastí.

Apple tvrdí, že pro něj platí stejná pravidla jako pro ostatní společnosti a že hradí veškeré daně správně.

Zdroj

Další módní vedoucí u Applu

04Neoficiální zdroje přinesly v uplynulém týdnu zajímavou informaci. Apple přijal do svých řad dalšího vysoce postaveného pracovníka módního giganta Yves Saint Laurent. Mělo by se tentokrát jednat o vedoucí obchodu pro evropský trh Catherine Monier. Za jejím přijetím nejspíš stojí její bývalý nadřízený Paul Deneve, který do Applu nastoupil v loňském roce. Do svého týmu jistě chce lidi, se kterými se mu dobře pracovalo.
Monier pracovala ve společnosti Yves Saint Laurent od roku 2012 a zaujímala vedoucí pozice napříč maloobchodním sektorem v oblasti Paříže.

Denevův tým v současnosti pracuje na nových strategiích maloobchodního prodeje se zaměřením na modu a doplňky pro každodenní nošení. Předpokládá se, že na podzim se dočkáme novinky v podobě víceúčelového fitness náramku a zkušení pracovníci z oblasti módy budou v Applu potřební.

Zdroj

Facebook bude bezpečnější

05Sociální služba Facebook má zájem o bezpečí svých uživatelů a jejich data. Za neznámý obnos koupila společnost PrivateCore, která se zabývá online zabezpečením.
CEO Oded Horovitz na oficiálním webu napsal, že spolupráce s Facebookem bude obrovskou příležitostí k růstu. Jejich řešení se bude postupně implementovat na servery sociální služby a zajistí mnohem bezpečnější prostředí pro data uživatelů.

Sociální služba Facebook obsahuje velké množství důvěrných informací a jejich získání může pro hackery znamenat velkou výzvu. Je dobré, že i v oblasti bezpečnosti hledá Facebook místa ke zlepšení a nabírá zkušené experty.

Zdroj