Skvělé hračky za babku, 1. díl

Co byste řekli na připínací mikroskop pro iPhone, tenisový náramek, hlídač dětí nebo Wi-Fi domovní zvonek? To a ještě více můžete podpořit i vy.

Velké množství novinek a technických vychytávek se ještě dříve, než si je můžete běžně koupit, objeví jako nápad na některém z projektů pro crowfundingové financování, jako je například známý Kickstarter.

Všechny tyto systémy fungují na jednoduchém principu. Počítají s tím, že vynálezci většinou mají dobré nápady, ale málo peněz pro jejich uskutečnění. A současně je jejich nápad příliš inovativní nebo riskantní, že pro něj nedokáží sehnat patřičné financování běžnými cestami bankovních půjček.

No a v této fázi přichází prostor právě pro crowfundingové financování: autor představí svůj projekt a nabídne všem, aby na něj přispěli nějakou malou částkou. A v závislosti na výši částky, kterou přispějete, dostanete i odměnu. Tou může být jak dobrý pocit (to u nízkých částek v řádu dolaru), tak i podporované zařízení v případě jeho dokončení (vy jej tak budete mít dříve, než se objeví na trhu).

Vynálezce si také stanoví minimální celkovou částku, kterou pro realizaci svého projektu potřebuje. Vy pak své peníze projektu dáte jen v případě, že se vybere alespoň tato částka – pokud projekt nezaujme a částka se nevybere o žádné peníze nepřicházíte.

Sečteno a podtrženo jsou crowfundingové nápady často velmi zajímavou možností, jak se dostat k technologickým novinkám za nižší ceny, než za kolik se budou konkrétně prodávat po uvedení na trh. A zapomenout nesmíme také na onu „mecenášskou“ část příběhu, kdy vlastně svou malou investicí pomáháte splnit něčí sen.

V tomto pravidelném seriálu vám z nabídek crowfundingových portálů vybereme zajímavé projekty, které stojí za pozornost. Budeme se zaměřovat především na projekty využitelné s Apple zařízeními.

Vítejte tedy u Skvělých hraček za babku!

Projekty pro jablíčkáře

Catalyst Frame Microscope

Zajímavý mikroskop připojitelná na zadní stranu iPhonu nebo telefonu s Androidem nabídne optické rozlišení 30x, 50x, 170x a 340x, které lze navíc doplnit zvětšením digitálním prováděným přímo v aplikaci. Toto zvětšení postačuje například pro sledování červených krvinek v krvi.

[HTML1]

Nejnižší podpora nutná pro získání zařízení je 99 amerických dolarů (+ 20 amerických dolarů za poštovné do ČR).

Minimální podpora: 1 USD | Cílová částka: 15 000 USD | Kde podporovat: Kickstarter

Smash

Projekt Smash představuje fitness náramek, který je zaměřen především na tenisové hráče. Umí sledovat všechny důležité aspekty vaší hry a bezdrátově je přenášet do mobilní aplikace na iPhonu. Sleduje rychlost odpalů, rotaci rakety i přesnosti provedení jednotlivých odpalů.

[HTML2]

Nejnižší částka nutná pro získání zařízení je 129 australských dolarů (+ 10 australských dolarů za poštovné do ČR).

Minimální podpora: 1 AUD | Cílová částka: 200 000 AUD | Kde podporovat: Kickstarter

Total POM

Bezdrátový přívěšek pro sledování dětí, domácích mazlíčků i často ztrácených věcí, jako jsou klíče. Zařízení obsahuje GPS přijímač pro přesnou polohu a Bluetooth pro komunikaci s telefonem, se kterým je spárován. Sledování polohy má být možné také prostřednictvím mobilní sítě a výrobce slibuje, že bude možné dosáhnout výdrže baterie jeden až tři roky, samozřejmě v závislosti na četnosti použití. Zařízení bude ukládat polohu do vlastní cloudové služby.

[HTML3]

Nejnižší částka nutná pro získání zařízení je 15 amerických dolarů (+ 4 americké dolary za poštovné do ČR).

Minimální podpora: 1 USD | Cílová částka: 75 000 USD | Kde podporovat: Kickstarter

i-BELL

Bezdrátový domovní videozvonek se od konkurenčních liší v tom, že je připojen k vaší Wi-Fi síti a prostřednictvím internetu s vaším telefonem. V případě, že vám někdo zvoní u dveří, můžete si jej prohlédnout přímo na telefonu i s ním přímo hovořit. Tedy stejně, jako v případě běžného domácího videotelefonu, avšak s tím rozdílem, že vůbec nemusíte být doma. To může být užitečné například v případě, že vám kurýr doručuje zásilku a vy nejste doma.

[HTML4]

Nejnižší částka nutná pro získání zařízení je 135 britských liber (+ 20 britských liber za poštovné do ČR).

Minimální podpora: 1 GBP | Cílová částka: 30 000 GBP | Kde podporovat: Kickstarter

Projekty pro všechny

TiddlyBot

Zajímavá stavebnice jednoduchého robota, kterého oživí malý a levný počítač Raspberry Pi. Jeho programování má být snadné a prováděné jednoduchou vizuální formou podobnou programování v aplikaci Scratch (představili jsme vám ji v tomto článku), tudíž je skvělou vstupenkou do světa robotiky především pro vaše děti.

[HTML5]

Nejnižší částka nutná pro získání stavebnice robota je 44 amerických dolarů a již obsahuje i poštovné.

Minimální podpora: 1 USD | Cílová částka: 27 000 USD | Kde podporovat: Kickstarter

Real FX

Závodní autíčka s umělou inteligencí, tak přesně to jsou Real FX. Autíčka vám umožní závodit podobně, jako na klasické autodráze, jen s tím rozdílem, že nejsou omezeny ve vodících drážkách, ale mohou využít celou šířku dráhy. Dráhu si můžete postavit libovolně pomocí papírových dílů, po kterých se autíčka pohybují. Pokud auto vyjede z dráhy, dokáže se samo vrátit zpátky a vší silou se snaží ji neopustit. Pokud hrozí kolize s jiným vozem, snaží se autíčka sama vyhnout jedno druhému.

[HTML6]

Nejnižší částka nutná pro získání setu dvou aut a ovladačů je 100 britských liber a již obsahuje poštovné.

Minimální podpora: 1 GBP | Cílová částka: 50 000 GBP | Kde podporovat: Kickstarter