Nikon Coolpix S32: pro fotografické videohrátky pod hladinou [Zkušenosti]

S letním časem přichází také doba cestování a objevování nových míst, jako třeba i těch umístěných pod hladinou. Otestovali jsme odolný fotoaparát, který se vody nebojí. 

Nikon Coolpix S32 je zařízení z kategorie kompaktů střední třídy, jehož cena se pohybuje pod hranicí dvou a půl tisíce korun. Tedy nic, co by vám udělalo výraznou díru do kapsy, avšak na druhou stranu za tuto cenu nabídne zajímavý poměr ceny a výkonu.

Proč o něm píšeme tady, když iPhony umí fotit a natáčet velmi dobře (a v některých světelných režimech dokonce často pořídí iPhone 5s o něco lepší snímky, než tento kompakt)? Protože se vám jeho pořízení může vyplatit. Vycházíme z toho, že je iPhone neporovnatelně drahé zařízení, jehož poškození není příliš složité, například s pády se téměř nikdy nevyrovná bez nepříjemných prasklin na displeji. Navíc pokud s ním chcete pod vodu nebo do terénu, budete si muset pořídit speciální obal, který iPhonu toto umožní.

S32_WH_front34r.high S32_WH_front34l.high_

Ten však nebude levnou záležitostí a bez problémů za něj zaplatíte polovinu ceny testovaného fotoaparátu. Když si navíc uvědomíte, že vinou technologie dotykového displeje nebudete schopni fotografovat pod vodou ani ovládat nahrávání videa, rádi si připlatíte tisícovku za samostatné zařízení, které tento účel vládne lépe. A to vůbec nezmiňuji riziko utopení drahého telefonu v případě netěsnosti pouzdra.

Coolpix S32 je vodotěsný do hloubky deseti metrů a vydrží pád z výšky jednoho a půl metru. Zkoušeli jsme to a skutečně obstál.

Z hlediska fotografické výbavy nabízí očekávatelné komponenty vzhledem k ceně, tedy 1/3,1″ CMOS snímač (celkové rozlišen 14,17 megapixelů, efektivní 13,2 megapixelu), objektiv s trojnásobným optickým zoomem (rozsah 30 až 80 milimetrů), průměrná světelnost F3,3 na nejširší ohnisko a F5,9 na nejdelší. Je složen ze šesti optických členů v pěti skupinách.

Ostření je možné od 30 centimetrů na nejširší ohnisko, na ohnisko nejdelší pak od padesáti centimetrů. Makrorežim dokáže ostřit již od pěti centimetrů.

S32_WH_top.high

Vzhledem k vodotěsné konstrukci je minimalizováno množství ovladačů, což na jedné straně nepřispívá k bůhvíjaké ergonomii, na straně druhé ale skvěle usnadňuje ovládání dětem (pro které jde díky odolnosti o takřka ideální zařízení). Obecně dětem vyhovuje i samostatná spoušť pro fotografování a natáčení videa, která najdou na horní hraně přístroje. Vedle displejem vlevo pak je jen několik tlačítek pro volbu z nabídek, kruhový ovladač najdete vpravo. Ten trochu nezvykle slouží i pro ovládání zoomu, nač je nutné si nejprve trochu zvyknout.

nikon-coolpix-s32-basic-point-shoot-camera-132-mp-white-large_537bff187f5b556a1616668d3812ac42

Fotoparát si většinu věcí řeší automaticky, například expozici není možné manuálně upravovat vůbec (trochu je lze ovlivnit použitím speciálních scénických režimů, například režim Ohňostroj má expoziční čas nastaven na čtyři sekundy), expoziční časy mají průměrný rozsah od 1/2000 do 1 sekundy.

Hmotnost foťáku je příjemných 175 gramů s baterií i paměťovou kartou, která může být typů SD, SDHC i SDXC. Všechny sloty včetně konektorů (komunikační i HDMI) najdete pod vodotěsnou krytkou na spodní hraně přístroje.

DSCN0002 DSCN0004 DSCN0006 DSCN0008
Ukázky zabudovaných scénických režimů: režim miniautury, perokresby, neonové kresby, vodní kapky

CKvalita fotografií odpovídá výbavě a ceně, za dobrých světelných podmínek nebudete mít ke snímkům příliš výhrad, pokud s nimi počítače do kategorie momentka (je samozřejmé, že o poznání dražší zrcadlovky produkují snímky kvalitnější). Naopak výborné jsou fotky pod vodou s použitím speciálního scénického režimu, které jsou kvalitnější, než snímky pořízené iPhonem 5s v podvodním pouzdře.

V čem je však tento produkt na vysoké úrovni, tím je kvalita videa. To je zaznamenáváno v plném HD rozlišení 1080p a opět exceluje především v podvodním prostředí, kde vykazuje minimum zkreslení. Zamrzí pouze fakt, že při nahrávání videa nemůžete použít optický zoom.

Zkrátka Coolpix S32 nám z testu vychází jako velmi dobře použitelný odolný obrazový záznamník na cesty. Vydrží lecjaký pád, déšť i šnorchlování v laguně.

ECS-NK1302271-B00B7YGW3W-1L-1600w1229q85s10-S31_BL_PK_WH_YW_front34rNikon Coolpix S32

  • odolný digitální fotoaparát
  • líbilo se: odolnost, kvalita videa, kvalita podvodních snímků
  • nelíbilo se: v exteriéru občas fotí iPhone 5s lépe
  • sa rating: 3,5/5
  • cena: 2 490 Kč
  • www.nikon.cz

[HTML1]