MacBooky Pro s Retinou zrychlují, mají více paměti a jsou dražší

Apple dnes v tichosti provedl omlazení svých přenosných počítačů patřících do řady MacBook Pro s Retinou. Využil této situace také pro narovnání dosavadních nízkých cen.

Apple se již od svého přechodu na Intel chlubil nadstandardními vztahy s tímto výrobcem procesorů a tuto skutečnost dokázal i dnes – v tichosti omlazená řada notebooků řady MacBook Pro s Retina displejem totiž obsahuje procesory, které byly oficiálně představeny teprve před týdnem. Ty přinášejí o něco vyšší výkon při nízké spotřebě.

K jakým změnám tedy došlo? Všechny třináctipalcové MacBooky Pro s Retinou mají nyní v základu již 8 GB operační paměti, patnáctipalcové modely pak rovný dvojnásobek: šestnáct gigabajtů. Apple si tak zřejmě konečně uvědomuje, že čtyři gigabajty paměti u počítače, u kterého je schopna grafická karta spotřebovat půl druhého gigabajtu jen pro svůj vlastní běh, nebylo mnoho a rozšiřuje nezbytný základ. A tím je právě osm gigabajtů, dvojnásobek u patnáctek je pak již vyloženě příjemných.

mbp2104_01

Zachováno zůstává paměťové úložiště typu SSD, které u třináctipalcových modelů postupně nabývá hodnot 128 GB, 256 GB a 512 GB, u patnáctipalcových pak 256 GB a 512 GB. Všechny jsou připojeny prostřednictvím rychlého rozhraní PCIe. Grafickou kartu u třináctek je stále Intel Iris, u základního patnáctipalcového modelu výkonnější Iris Pro, u nejvyššího modelu ji pak doplňuje Nvidia GeForce GT 750M s vlastní dedikovanou grafickou pamětí o velikosti 2 GB.

Zatímco třináctipalcovým modelům dominují procesory z rodiny Intel Core i5, patnáctky se s ní již nespokojí a nabízejí rovnou vyšší třídu v podobě Core i7. U prvních dvou konfiguracích třináctipalcové úhlopříčky jde o dvoujádrové procesory Intel Core i5 s taktem 2,6 GHz (s využitím Turbo Boost na frekvenci 3,1 GHz), nejvyšší třináctipalcový model pak má tentýž procesor s taktem 2,8 GHz v základu s dynamickým přetaktováním se pak dokáže podívat až na frekvenci 3,3 GHz. Konkrétně jde o procesory i5-4278U a 5-4308U.

mbp2104_02Patnáctipalcové modely jsou pak již vybaveny čtyřjádry s taktem 2,2 GHz (Turbo Boost na 3,4 GHz), respektive 2,5 GHz (Turbo Boost na 3,7 GHz) v případě vyššího modelu. Jde o čipy s označením i7-4770HQ a i7-4780HQ.

Výdrž na baterie zůstala zachována, můžete tak počítat s devíti hodinami u třináctipalcových a osmi hodinami u patnáctipalcových modelů.

A pojďme k cenám. Ty oproti předchozím modelům vzrostly a ačkoli by se mohlo zdát, že nárůst ceny je způsoben navýšením množstvím paměti, není tomu tak. Apple zde jen srovnával pro něj do současnosti nepříliš výhodné ceny tak, aby odpovídali cenám v okolních státech. Jak totiž víte ze SuperApple Magazínu, ceny Apple produktů byly v České republice v první polovině roku nejnižší v celé Evropské Unii a před jejich narovnáním jsme vás upozorňovali. Nyní k tomu dochází.

Na druhou stranu se nárůst ceny pohybuje v rozmezí 1 500 – 4 000 korun u standardních konfigurací, což si lze z pohledu kupujících zdůvodnit právě tou přidanou hodnotou tvořenou navýšenou pamětí. Protože nákup dřívějšího modelu + rozšíření paměti by vás vyšlo ve většině případů dráže, než nákup nového, byť lehce dražšího modelu.

A abych nezapomněl: základní model bez Retina displeje je levnější. O jeden a půl tisíce.

Kompletní ceny naleznete přehledně přímo na stránkách on-line Apple Store.