Apple novinky: 29. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě dvacátý devátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

iPhone hrozbou

01V minulém týdnu označila Čínská státní televize jablečné přístroje za hrozbu pro bezpečnost. Cílem její kritiky se stal iPhone a jeho schopnost sledovat a zaznamenávat polohu svého držitele. Geolokaci využívá iOS nejen pro službu Find My iPhone, ale také v aplikaci Počasí a Mapy.

Apple na tuto zprávu reagoval poměrně svižně. Na svém čínském webu uveřejnil zprávu, ve které ujišťuje zákazníky, že veškeré získané informace jsou použity pouze pro zkvalitnění služeb a řada dat zůstává na přístroji samotném. Pokud se některá zpracovávají, pak k tomu slouží vysoce zabezpečené servery Applu.

Čínský trh je obrovský a ztráta důvěryhodnosti iPhone by znamenala pro Apple velkou ránu. Vůbec bych se nedivil, kdyby informace zveřejněné v televizním vysílání byly součástí nekalého konkurenčního boje.

Zdroj

Nevidomí ocenili Apple

02Mezinárodní federace nevidomých ocenila jablečnou společnost za zlepšení, které provedla nejen ve svém mobilním operačním systému. Předseda federace prohlásil, že od posledního soudního sporu, který byl s Applem veden, kvůli nepřizpůsobení iTunes nevidomým, udělali vývojáři velký pokrok. Poslední verze iOS a především funkce Voice Over nevidomým nesmírně pomáhají.

Prostor ke zlepšení zde však stále existuje. Nevidomí by chtěli, aby i ostatní aplikace pro iOS počítali s jejich handicapem. Apple pro tyto účely vydal požadavky na aplikace třetích stran, které by již měly splňovat speciální podmínky a rovněž nabízí lektorskou pomoc jejich vývojářům.

Zdroj

IBM a Apple

03Bezesporu nejzajímavější zprávou uplynulého týdne bylo oznámení spojení dvou technologických gigantů. IBM a Apple budou spolupracovat na řešení pro korporátní zákazníky. Applu se otevřou dveře k novým trhům a IBM nebude muset vymýšlet vlastní mobilní zařízení.

Předmětem spolupráce bude vyvinutí firemních nástrojů pro iPady a iPhony, zprovoznění cloudového řešení s vysokým důrazem na zabezpečení dat, nabídka profesionální péče AppleCare, která bude nepřetržitě k dispozici a vytvoření platformy pro aktivaci a správu mobilních přístrojů.

Výsledkem bude IBM MobileFirst Platform for iOS – ucelené firemní řešení, které bude obsahovat řadu aplikací a podpůrných nástrojů. K dispozici bude začátkem příštího roku.

Zdroj

EU se nelíbí freemium

04Evropská komise směřuje k Applu své výtky týkající se freemium aplikací. Komisařům se nelíbí, že zákazník není přesně informován o potenciálních nákladech spojené s užíváním aplikace a chtějí, aby se to změnilo. Požadují, aby tato informace byla zřejmá ještě dříve, než si uživatel aplikaci zdarma nainstaluje.

Rovněž chtějí, aby z her byly odstraněny jakékoli výzvy, které by děti a jejich rodiče nabádaly k zakoupení speciálních balíčků. Jasné by také měly být obchodní podmínky pro mikrotransakce uvnitř aplikací a neměl by chybět kontaktní email, kam mohou zákazníci své stížnosti a nesrovnalosti směřovat.

Za sebe musím říct, že se mi požadavky komisařů zamlouvají a doufám, že budou vyslyšeny co nejdříve. Již několikrát jsem musel aplikaci smazat protože během hraní rušila naše děti nesmyslnými okny, které je při tapnutí přesměrovaly na reklamní webovou stránku, nebo vyžadovaly nákup dodatečných funkcí.

Zdroj

Jeden myslel na “Apple novinky: 29. týden [2014]

  • avatar
    21. 07. 2014 (09:37)
    Trvalý odkaz

    EU se pomalu nelíbí vubec nic. Místo toho, aby vzdělávali lidi omezují trh. A pak se diví, že Čína Eu válcuje. Bohužel toho si v EU komisi nikdo nepřečte a celý komentář je zbytečný :(

Komentáře nejsou povoleny.