V OS X Yosemite nefunguje iMovie i Final Cut Pro X. Jakým způsobem to zvládnout?

Operační systém OS X Yosemite se od předchozích verzí liší snadnou dostupností: registrovaní vývojáři, kterých je nemálo, jej již mají k dispozici a v rámci veřejného Beta programu k němu budou mít v předstihu přístup i běžní uživatelé (více informací najdete v tomto našem článku).

A jak již bývá zvykem, najdete jeho instalační soubory i na nejrůznějších internetových zákoutích.

Ovšem je stále třeba mít na mysli, že jde o testovací verzi operačního systému, kterou není radno instalovat na váš počítač jako hlavní. Tedy v případě, že jej chcete bez omezení používat. Může se vám totiž stát, že některé funkce a aplikace nebudou správně fungovat.

Týká se to například aplikací virtualizujících jiné operační systémy, a (poněkud překvapivě) i jablečných aplikací pro střih videa. Konkrétně nespustíte iMovie ani Final Cut Pro X.

Obecně tak platí, že před přechodem na novou – natož testovací – verzi sytému je vhodné se pohlédnout po internetu a zjistit, zda další uživatelé nemají s aplikací, která je pro vás nutná, problém.

Pokud jste již na OS X Yosemite přišli a tyto aplikace potřebujete používat, můžete vyzkoušet tento jednoduchý postup.

  1. Otevřete v aplikaci Finderu složku s aplikacemi,
  2. klepněte na iMovie nebo Final Cut Pro X pravým tlačítkem myši a z rozbalovací nabídky zvolte možnost Zobrazit obsah balíčku,
  3. v novém okně se navigujte do podsložky Contents -> MacOS a zde spusťte aplikaci daného jména.
  4. Uvidíte okno terminálu s běžícími příkazy a pokud budete mít dostatek štěstí, aplikace se po chvíli spustí.

Screenshot 2014-06-03 18.56.31

Nicméně naše zkušenosti podporují tento obecně dostupný návod jen částečně. V prostředí lokalizovaného operačního systému se aplikaci Final Cut Pro X sice podařilo spustit, její okno se však vykresluje špatně a celá aplikace je nepoužitelná, viz. následující obrázek.

Screenshot 2014-06-03 18.56.01

Naproti tomu iMovie spuštěné tímto postupem běží a vypadá funkčně, pouze nám nefungovalo přidávání nových titulků a propojení s iTunes knihovnou. Ale stále je lepší alespoň nějaká funkčnost, než žádná.

Nicméně pokud v Yosemite narazíte na další problémovou aplikaci, mělo by jít možné ji spustit opět stejným způsobem.

Pokud hledáte světlo na konci tunelu, tady jej máte: Apple o problému ví a pracuje na opravě. Ta bude mít podobu updatovaných verzí obou aplikací, které se v App Store objeví v nejbližších dnech.

6 komentářů: „V OS X Yosemite nefunguje iMovie i Final Cut Pro X. Jakým způsobem to zvládnout?

  • avatar
    04. 06. 2014 (00:22)
    Trvalý odkaz

    Mohl byste ověřit, zda v Yosemite funguje Aperture?

    • avatar
      08. 06. 2014 (11:52)
      Trvalý odkaz

      Vypadá to, že Aperture funguje. Nový projekt, import fotek, základní úpravy…, vše OK… Netestoval jsem dlouhodobě rychlost, stabilitu ani kvalitu zobrazení (není čas a Aperture normálně moc nepoužívám, jsem zvyklý na Lightroom).

      • avatar
        08. 06. 2014 (14:17)
        Trvalý odkaz

        S většími knihovnami (>20GB) padá poměrně často. Alespoň na našich testovacích strojích…

  • avatar
    05. 06. 2014 (12:52)
    Trvalý odkaz

    máte špatně úvodní nadpis .. místo „V OSX X Yosemite nefunguje ..“by tam mělo být „V aktuální betě OS X Yosemite nefunguje …“ nebo už máte ostrou verzi?? :)

    • avatar
      05. 06. 2014 (17:07)
      Trvalý odkaz

      divvné, že v beta verzi nefuguje vše… ironie … spíš větší problém je, že aktuální verze systému některým uživatelům dělá problém vypínání externích monitorů..

  • avatar
    08. 06. 2014 (11:56)
    Trvalý odkaz

    S těmi virtualizačními nástroji nemáte tak úplně pravdu: Zatímco např. Vmware Fusion opravdu nefunguje (ani nejnovější tzv. Technology Preview), VirtualBox (latest – 4.3.12) jede naprosto bez problémů… ;) … Až bude čas, zkusím ještě Parallels…

    Co se týká aplikací / doplňků třetích stran, zatím výrazněji prudila pouze Java (odmítla se nainstalovat do neznámé verze OS), ale k instalaci ji lze poměrně snadno přinutit a pak normálně funguje… ;)

Komentáře nejsou povoleny.