iOS 8: slyší česky i slovensky. A nejen to. [Představení]

Podzim. Podzim 2014. Tak přesně v tomto termínu na naše mobilní zařízení přistane nové verze iOS s pořadovým číslem 8. A vy ji budete chtít.

Apple ve svých materiálech hovoří o tom, že iOS 8 je nejvýznamnější vydání tohoto mobilního operačního systému v dějinách. No, my v redakci s ním v tomto nejsme za jedno, pokud na celý systém nahlížíme z uživatelského hlediska. Z pohledu uživatele totiž byla totiž nejvýznamnějším vydáním iOS 7, který překopala vše, co jsme doposud znali. Změny mezi iOS 7 a iOS8 se tak jeví spíše jako kosmetické.

Lže tedy Apple, když toto prohlašuje? Vlastně ani ne. Že to nedává smysl? Ale dává – jen se na věc musíme podívat jinou optikou. Zapomeňme na pohled uživatele a nasaďme si brýle mobilního vývojáře. Pro něj je iOS 8 nejotevřenější mobilní operační systém, který mu kdy dal Apple k dispozici. Prostřednictvím více než čtyř tisíc nových aplikačních rozhraní nyní může ve svých aplikacích provádět doposud nevídané: zcela manuálně ovládat fotoaparát, využívat schopnosti dotykového senzoru TouchID nebo přistupovat daleko více na přímo k hardwaru telefonu nebo tabletu.

Screenshot 2014-06-03 11.26.28

A stejně to chápe i Apple, z jehož pohledu se v této verzi otevírají vývojářům více, než kdy jindy a právem to považují za největší krok v historii.

Vzhled téměř bez liftingu

My se však v tomto přehledu novinek budeme držet uživatelského pohledu běžného uživatele, vývojářům a zájemcům o to, jak vše funguje pod pokličkou, dáme dostatek prostoru v samostatném článku.

Samotný vzhled operačního systému se nezměnil prakticky vůbec. Stejné jsou ovládací prvky a jejich rozmístění, stejné jsou ikony, stejné jsou výchozí aplikaci i možnosti nastavení. Pokud by vám někdo provedl update na iOS 8 uprostřed noci, vsadil bych se, že byste to ráno ani nepoznali. Ten šok, který jste zažili při přechodu z iOS 6 na sedmičku s osmičkou nezažijete ani v nejmenším.

To však neznamená, že by i tak bylo novinek málo. Jen nejsou k vidění v oblasti grafického uživatelského rozhraní.

O jaké novinky jde? Tak například notifikace jsou interaktivní stejně, jako to známe z desktopového OS X. Pokud klepnete na notifikaci o příchozí zprávě, můžete ihned opovědět bez toho, abyste se museli přepínat do aplikace. Stejné je to například v případě příchozího emailu nebo pozvánky na schůzku v kalendáři.

Screenshot 2014-06-03 11.26.44

Na obrazovku se seznamem otevřených aplikací přibyla do horní části horizontální lišta zobrazující nejčastěji používané (anebo oblíbené) kontakty. Přímo odtud jim můžete zavolat nebo odeslat zprávu.

Screenshot 2014-06-03 11.26.54

Hodně poštovních vylepšení

Vývojáři poštovní aplikace Mail se zaměřili především na to, jak ušetřit uživatelům čas. Tažením za zprávu v přehledu ji můžete označit jako nepřečtenou (tažení zleva doprava), označit ji vlajkou, archivovat nebo smazat (tažením opačným směrem).

Screenshot 2014-06-03 11.27.11

Před zahájením Keynote se hodně spekulovalo o tom, že by pro tablety mohl Apple integrovat nějaký způsob rozdělení obrazovky, jako to nabízejí některé konkurenční tabletové operační systémy. Tedy funkci, při které můžete, zatímco píšete email, procházet emaily ostatní nebo používat i jiné aplikace.

Apple tento problém vyřešil po svém a umožňuje vám rozepsaný mail skrýt (tažením prstem směrem dolů), přepnout se do jiné zprávy (ne však do jiné aplikace), zde si dohledat informaci či si ji přenést do schránky a poté se vrátit k rozepsanému mailu, který čeká ve spodní části obrazovky.

Screenshot 2014-06-03 11.27.01

Pokud obdržíte email, který vyžaduje nějakou vaši interakci – typicky s pozváním na schůzku – objeví se tato informace hned v horní části doplněná tlačítky umožňujícími na událost reagovat. Nemusíte ji již hledat ve spodní části zprávy a nestane se vám, že byste opomenuli potvrdit pozvání.

Safari se sjednocuje

Zobrazení záložek v prostoru, které znáte z iPhonu a iOS 7, se v iOS 8 bude používat také v tabletové verzi tohoto prohlížeče.

Screenshot 2014-06-03 11.27.18

Bude také možné zobrazit oblíbené položky nebo seznam četby v postranním panelu a mít tak tyto odkazy stále po ruce, již je nebude nutné volit z dočasně zobrazeného rozbalovacího menu.

Screenshot 2014-06-03 11.27.30

Klávesnice myslí za vás

Pokud máte to štěstí a jako výchozí jazyk používáte některý z těchto čtrnácti vyvolených na následujícím obrázku, můžete si vychutnat novinku v podobě prediktivního zadávání.

Screenshot 2014-06-03 11.32.09

To funguje tak, že telefon při psaní z kontextu zprávy odhaduje, co byste asi tak mohli chtít odpovědět a nabízí vám správná slova. Když například odpovídáte na žádost o obchodní schůzku, uvidíte zde slova týkající se byznysu a schůzek. Při odpovědi na zprávu o partnerky budou zvolena slova z jiného rejstříku. Systém je navíc schopen se učit z vašich odpovědí a tak se zlepšovat.

Screenshot 2014-06-03 11.32.01

Zkoušeli jsme tento systém na anglickém systému a funguje překvapivě dobře. Bohužel u o tolik složitějšího jazyka, jako je čeština, si můžeme prozatím nechat zajít chuť.

Velkou novinkou je možnost doinstalace vlastní klávesnice. Tedy totéž, co nabízejí konkurenční telefony s operačním systémem Android. Pokud vám tak nevyhovuje výchozí klávesnice systému a v App Store narazíte na jinou, může být vaše…

Diktujte v češtině i slovenštině

Zajímavé je prediktivní zadávání. je to přesně ta věc, kterou jste mohli závidět konkurenčním telefonům již delší dobu a nejde o nic jiného, než o hlasové diktování. To je k dispozici ve dvaadvaceti nových jazycích, mezi kterými je i čeština a slovenština.

[HTML1]

Své zprávy tak můžete zadávat hlasem a nemusíte je vyťukávat na displeji telefonu nebo tabletu. Nevím jak vy, ale po mě je jen tato funkce důvodem, proč na iOS 8 přejít chci.

Rodinné sdílení

Více iOS zařízení v jedné rodině? Nic nezvyklého, ne? iOS 8 usnadní jejich spolupráci a používání. Do jedné rodinné skupiny můžete spojit až šest zařízení a v jejím rámci můžete definovat, který přístroj je hlavní a který používají děti.

Screenshot 2014-06-03 11.32.29

Pokud si pak vaše dítě bude chtít v App Store koupit hru, nepodaří se mu to. Místo jejího zakoupení uvidí jen možnost požádat vás o její zakoupení. Na vašem přístroji pak uvidíte informaci o tomto požadavku a vy můžete danou hru zkontrolovat a uznáte-li za vhodné, potomkovi ji zakoupit. Hra se pak instaluje přímo do toho zařízení, ze kterého o ni bylo požádáno.

Screenshot 2014-06-03 11.32.40

Vyřešeno je v rámci skupiny také sdílení fotografií, písní, filmů, knih i kalendářů nebo polohy. Navíc přístroje označení jako dětské budou mít omezeny možnosti konfigurace a například sledování polohy z nich nebude možné vypnout.

iOS 8 přinese podobné změny také v oblasti nasazení v korporátním prostředí, na které se  však zaměříme v samostatném článku.

Jedno úložiště vládne všem

Tak jsme se konečně dočkali a i na iOS přichází sdílené úložiště mezi všemi aplikacemi. Konec je časům, ve kterých měla každá aplikace své vlastní oddělené úložiště, všichni již vidí všechno díky služby iCloud Drive (podrobněji o ní píšeme v článku o OS X Yosemite, kde se také dozvíte víc o propojení obou systémů).

Screenshot 2014-06-03 11.33.11

Soubory bude možné prohlížet nejen v aplikacích, ale i v centrální aplikaci iCloud Drive, kde bude možné také s nimi provádět základní úkony, jako je přesnouvání mezi složkami, přejmenovávání nebo mazání. A tyto soubory se automaticky synchronizují s vaším Macem.

Zdraví a domácnost na jednom místě

Nová aplikace Health sdružuje na jednom místě informace ze všech aplikací třetích stran, které zvládají zpracovávat informace o vašem zdraví, kondici a pohybu.

Najdete zde všechny informace ze svých Fitbitů, Jawbonů, Shinů a dalších zdravotních doplňků synchronizovatelných s mobilním zařízením. Nemusíte tak procházet různé aplikace.

Screenshot 2014-06-03 11.33.22

Stejné platí také pro oblast domácích systémů. Pokud máte ve svém domě on-line meteorologickou stanici, cloudový termostat a několik chytrých žárovek, museli jste pro ovládání každé z nich používat samostatnou aplikaci. To již v iOS 8 nebude nutné a vše zvládnete z jedné jediné centrální aplikace.

Tedy samozřejmě v případě, že autoři své aplikace upraví tak, aby s těmito centrálními agregátory fungovaly.

Zásuvné moduly a co z toho má Spotlight a Notifikační centrum

Součástí otevření vývojářům je také možnost registrovat si v systému zásuvné moduly umožňující lepší kooperaci mezi aplikacemi. Aplikace schopné pracovat z více formáty se tak dokáží registrovat do nabídky sdílení jiných aplikací, aplikace poskytující data budou umět přidávat své výsledky do Spotlightu, aplikace poskytující datová úložiště pak budou schopny své soubory nabízet v jiných aplikacích. Nebude tak problém otevírat v mobilním Wordu soubory uložené na iCloudu, nebo v mobilních Pages otevírat soubory z Dropboxu.

Screenshot 2014-06-03 11.35.41

A Spotlight? Ten je vlastně synonymem pro notifikační centrum, které dostane do vínku schopnost zobrazovat widgety, a to právě prostřednictvím zásuvných modulů. Každá aplikace bude možná umístit svůj widget do notifikačního centra, vy jej zde uvidíte ale až tehdy, až její zařazení schválíte.

Jde o odpověď na schopnost Androidu umisťovat widgety na plochu? Možná ano.

Závěrem představení uživatelsky nejzajímavějších novinek jen dodám, že iOS 8 bude veřejně k dispozici na podzim letošního roku a na rozdíl od OS X Yosemite se nepředpokládá jeho uvolnění k veřejnému betatestování. Ostatně určitě byste neměli náš článek o nové verzi OS X minout, dozvíte se v něm mnoho dalšího o schopnostech propojení obou platforem.