Synology DS214play: Úložiště na steroidech [Zkušenosti]

Apple Time Capsule je elegantní zařízení a s účelem, pro který je navržena, si poradí velmi dobře. Pokud však chcete více funkcí i bezpečnosti, je vhodnější se pohlédnout jinde.

Proč hovořím o bezpečnosti? Protože data jsou v Time Capsuli uložena pouze na jednom jediném disku, a tudíž při jeho poškození přijdete o všechna uložená data. Naproti tomu dvojice disků, které lze osadit do testovaného síťového úložiště Synology DS214play, poskytuje při výchozím nastavení v případě podobného problému datům větší ochranu. Data jsou ukládána na oba disky současně a v případě poškození jednoho z nich zůstanou stále dostupná na disku druhém.

DS214Play

Síťové úložiště DS214play však není jen prostým síťovým diskem, nabízí toho mnohem více. Ve své podstatě se jedná o kompletní počítač. Jeho výkon je srovnatelný s výkonem jedenáctipalcového MacBooku Air první generace. Díky tomu dokáže nabídnout nejen rychlé přenosy dat, ale i spoustu rozšiřujících funkcí.

997924-3 997924-2 997924-1

Nakrmí i Apple TV

ds214_07Jednou z nejvýraznějších funkcí, která tomuto modelu propůjčila část názvu, je podpora přímého převodu uloženého videa a schopnost jeho přehrávání na klasickém televizoru. Úložiště totiž obsahuje čip pro akcelerovaný převod videa až do velikosti 1080p v závislosti na připojeném zařízení.

V praxi to znamená, že své filmy a seriály stažené například z internetu a uložené na diskové pole můžete přehrávat na své chytré televizi vybavené DLNA/UPNP přehrávačem, na tabletu nebo i na Apple TV. Ano, podporován je i přehrávač od Applu, který není s běžnými úložišti příliš kompatibilní.

Fotogalerie: instalační průvodce

[sociallocker]

[/sociallocker]

K využití této funkce však potřebujete prostředníka, kterým je zařízení se systémem iOS. Prostřednictvím zdarma dostupné aplikace se připojíte k úložišti a z něj spustíte přehrávání filmu, který přes AirPlay pošlete do Apple TV. Ta jej zobrazí na televizi. Video může být v podstatě v jakémkoli v současnosti rozšířeném formátu, samo Synology DS214play jej převede do formátu přímo pro Apple TV. A často si poradí i s titulky, bezproblémové jsou především ty uložené přímo v kontejneru MKV.

ds214_10 ds214_12

ds214_08 ds214_09

Bude vším, čím si budete přát

Synology-DS214Play-031Mimo to nabízí testované úložiště vše, nač jsme od Synology zvyklí. Ovládací prostředí je plně lokalizováno do češtiny a graficky je velmi přehledné a povedené. Plně podporuje počítače se systémem OS X, a to včetně plné podpory pro zálohování systémem Time Machine. Přestože rychlost celého pole určují pevné disky, které do něj osadíte (úložiště se prodává bez disků, které se vkládají prostřednictvím šuplíků do připravovaných slotů), jsou veškeré přenosy i rychlost zálohování většinou vyšší než v případě originální Time Capsule. Při testech jsme naměřili při připojení na gigabitovou síť rychlost čtení 92 MB/s a zápisu 82 MB/s při práci s velkými soubory i velmi slušných 61 MB/s (čtení) a 47 MB/s (zápis) v případě velmi malých souborů, což jsou výborné výsledky.

Ovládací software navíc obsahuje vlastní nabídku aplikací, které instalujete jednoduše kliknutím jako v případě App Storu na mobilních zařízeních s iOS. Můžete jej tak snadno proměnit také ve webový či herní server.

Synology DS214play

  • síťové úložiště
  • líbilo se: rychlost přenosu, možnost a výbava, tichý chod, 3× USB 3.0 porty
  • nelíbilo se: cena
  • sa rating: 4,5/5
  • cena: 8 399 Kč (bez disků)
  • www.synology.cz

SAM03-04_2014_-banner400-300pxPůvodní článek vyšel v časopise SuperApple Magazínu 2/2014, vydání Březen – duben 2014, které je možné zakoupit v elektronické i tištěné podobě.

Ukázky uživatelského rozhraní odpovídají verzi dostupné v době přípravy tohoto testu (verze 4.3), v současné době je zařízení k dispozici s aktualizovanou verzí 5.x.

Popisované funkční vlastnosti jsou srovnatelné, nová verze přinesla především modernizaci grafických prvků.

Jeden myslel na “Synology DS214play: Úložiště na steroidech [Zkušenosti]

  • avatar
    25. 05. 2014 (15:20)
    Trvalý odkaz

    Opravdova hodnota synology spociva v tom, ze jim jde nahradit Mac OS X server v prostredi, ve kterem Macovsky server uz nestiha. Synology bezi na DSM (Disk Station Manager Operating System), ktery se vyviji vic nez dekadu a stejne jako Mac OS X se odvinul od BSD – ale jako opravdovy server, zadne ikonky, ktere by chtel nekdo lizat :D, zadne graficke rozhrani, jen webserver. Je sice pravda, ze v defaultnim nastaveni to neni nic nez NAS s dobrym setem mobilnich aplikaci, ale podporuje pluginy, ktere umozni i negramotnemu uzivateli instalovat sluzby mnohem snadneji nez kdy mohl na Mac OS X. Takovy Synology NAS dovede soucasne bezet:
    * Time Machine zalohy proti RAID poli (idelane alespon 5tka 3-4mi disky)
    * Sobory si zamestnanci sdileji pres CloudSync(R)
    * Pokud zamestnanci chteji i kalendar, kontakty, etc, instaluje se open source OwnCloud, perfektni integrace s Mac OS X / iOS
    * Dobrou myslenkou je zalozni mailserver pro downtime primarniho
    * Navic Mediawiki/Dokuwiki pro interni KnowledgeBase, nekolik CRMek
    * pohlida kancelar, i kdyz na vic nez jednu kameru je treba doplatit licenci
    * a protoze je to low powered device (ne, intel Atom neni „srovnatelny“ s jakymkoliv intel Core i5 CPU), tak vypali rybnik chudakovi macovi i ve spotrebe elektriny. Neni divu, ze AAPL nexe stavet servery, kdyz ma takovouhle konkurenci……

Komentáře nejsou povoleny.