Sonnet: více výkonu a více periferií pro vašeho Maca

Datová úložiště, čtečky, rozšiřující karty, to jsou hlavní produkty firmy Sonnet Technologies, určené pro široké spektrum uživatelů, nejen v oboru digitálního videa a fotografie.

sonnet_logoNení mnoho tak ikonických firem, jako – zejména pro uživatele počítačů Apple – kalifornská společnost Sonnet Technologies. Více než dvě desítky let představují produkty Sonnet cestu, dříve nezřídka jedinou možnou, jak spolehlivě posílit výkon počítače nebo počítač rozšířit o chybějící rozhraní. Jen pro ilustraci, právě procesorové karty Sonnet umožnily do počítačů generace Power Mac instalovat procesory G3 a G4, rozšířit tyto počítače o rychlé USB a FireWire porty, nebo osadit pre-intelovské Macy výkonnými SATA RAID řadiči. Jistotou byla vždy dokonalá kompatibilita a vysoká kvalita dílů, které pracovaly většinou bez nutnosti instalace a na první zapnutí.

echointerfaces041712Je tedy jasné, že je na co navazovat a co rozvíjet. Současná produkce Sonnet Technologies (připomeňme, že nejen pro počítače Apple) zahrnuje zejména profesionální zálohovací zařízení a datová úložiště, dále univerzální čtečky paměťových karet a přirozeně i produkty, využívající rychlé rozhraní Thunderbolt. Kromě toho Sonnet Technologies dodává široký sortiment rozšiřujících karet pro PCIe, PCI/PCI-X a ExpressCard, které doplní vaše počítače o nejrůznější rozhraní, jako USB 2.0 a 3.0, FireWire 400 a 800, SATA II a III, WiFi a Ethernet nebo čtečky karet. Zde můžeme produkty společnosti Sonnet Technologies popsat jen zběžně, ale v nabídce najdou vhodné produkty amatéři i profesionálové, a zejména všichni, kdo potřebují rychlé přenosy velkých objemů dat, tedy tvůrci videa, fotografové, nebo třeba hudebníci.

Produkty pro rozhraní Thunderbolt

Rychlé rozhraní Thunderbolt je již nějakou chvíli běžnou součástí MacBooků Pro i Air, ale nyní, s příchodem nové generace stolních počítačů Mac Pro, získává na důležitosti ještě více. Rozšiřitelnost stolního počítače je klíčovým faktorem zejména pro zpracování videa, audia nebo i vážnější fotografickou práci, a nový Mac Pro již počítá pouze s možností rozšíření o externí periferie.

Echo Express Pro TB ChassisThunderbolt je pro podobné rozšiřování ideální. Jak víme, spojuje v jednom sériovém rozhraní data pro DisplayPort a data přímo ze sběrnice PCI Express (PCIe). Rozhraní umožňuje přenášet obousměrně data ve dvou kanálech rychlostí 10Gbit /sec, v novější specifikaci lze navíc oba kanály sloučit do jednoho logického kanálu s rychlostí 20Gbit /sec, což dává uživateli k dispozici skutečně enormní výkon. Otázkou je, jak tento výkon efektivně zužitkovat, a tady přijdou vhod rozšiřující skříně, adaptéry a další podobné produkty.

echo_express_se_rRozšiřující skříně Sonnet s rozhraním Thunderbolt jsou dodávány v provedení desktop nebo pro montáž do racku a obsahují 1 až 3 pozice pro PCIe karty, podle verze případně i napájecími zdroji, inteligentní větráky a další Thuderbolt porty pro připojení dalších zařízení (jeden řetězec Thunderbolt může obsluhovat až šest sériově zapojených zařízení). Tímto způsobem je mimo jiné možné ochránit investice do již pořízených výkonných karet.

Dockovací stanice a adaptéry poskytují zejména přenosným počítačům s konektorem Thunderbolt perfektní kombinaci portů a periferií, se kterou předčí leckterý stolní počítač. Dock Sonnet nabízí celkem 15 portů, mezi nimi USB 3.0, STA a eSATA, FireWire 800, Gigabit Ethernet a audio interface. Součástí docku je optická DVD RW jednotka, nebo volitelně Blue-ray BD-ROM, dále lze instalovat 2.5” nebo 3.5” SATA disky nebo rychlé 6 Gb/s SSD disky; opět nechybí Thunderbolt porty pro připojení dalších částí řetězce.

Samostatnou zmínku zaslouží adaptér na ExpressCard/34, integrovaný s čtečkou SxS paměťových karet. Adaptér podporuje většinu stávajících karet ExpressCard/34 (CompactFlash, SDXC, eSATA a další) od Sonnetu i některé karty třetích výrobců. Pokud jde o SxS, jde o v současnosti nejrychlejší a přitom cenově nejdostupnější čtečku těchto výkonných paměťových karet.

Úložiště a zálohování

Další velkou skupinu produktů tvoří řešení pro zálohování, ukládání velkých objemů dat a pro propojení počítače s existujícími externími zařízeními, ideální například jako řešení pro HD video.

xMacmini Server without LidVýkonná řešení pro zálohování dat jsou k dispozici v provedení do racku, i jako desktopové produkty i snadno přenosná mobilní úložiště. V provedení pro rack nebo desktop jsou úložiště určena pro 8 až 16 disků s celkovou kapacitou až 64TB, připojitelná mimo jiné optickým kabelem nebo přes rozhraní Thunderbolt. Podle typu obsahují SAS expandéry a vestavěné rychlé hardwarové řadiče pro JBOD a RAID 0, 1, 4, 5, 6. V mobilním provedení nabízí úložiště až 6 TB, integrovaný hardwarový RAID řadič a možnost připojení přes interface eSATA, FireWire 800, FireWire 400 nebo USB 2.0.

Široká je nabídka adaptérů a interních karet pro připojení externích i interních disků. Karty jsou k dispozici jak pro aktuální, tak i pro starší stolní i přenosné Macy, tedy v krátkém i dlouhém provedení pro sběrnice PCIe, PCI/PCI-X i ExpressCard/34. Karty nabízejí pod tradiční značkou Tempo více násobné porty pro externí i interní eSATA s rychlostí až 6Gb/s, ve verzi Pro jsou pro dosažení vysokého výkonu jeden nebo dva disky (klasické nebo SSD) připojeny přímo na kartu.

V provedení ExpressCard/34 jsou v nabídce karty pro Mac i Windows, podle typu s jedním, nebo dvěma eSATA konektory pro rychlost až 6Gb/s, a podporou až dvou disků na port.

Čtečky paměťových karet

Qio E3 se Sonnet PCIe 2.0 Bus Extender ExpressCard34Přestože dnes bývá čtečka SD karet relativně běžnou součástí přenosných počítačů, velmi často je potřeba načíst i další formáty paměťových karet a pak se určitě hodí výkonná – a hlavně kvalitní a spolehlivá – čtečka univerzální. Čtečky Sonnet Qio to vše splňují, navíc nabízejí velkou volnost ve způsobu připojení k počítači a množství formátů čtených karet a standardů. Dodávají se v provedení pro rozhraní Thunderbolt, pro připojení prostřednictvím ExpressCard/34 i s připojením přes USB 3.0, buď v podobě externích zařízení, nebo i jako jednotka, vhodná k zabudování do stolního počítače na pozici optického disku. Čtečky jsou samozřejmě kompatibilní s Mac i Windows a čtou karty CompactFlash, P2, SDHC, SDXC, a řadu dalších formátů, včetně výkonných karet SxS, používaných třeba v digitálních videokamerách Sony. Některé čtečky plní spíše funkci centrálního rozšiřujícího hubu, jako třeba (již výše zmíněná) Thunderbolt čtečka SxS karet, která díky kompatibilitě s ExpressCard/34 umožní pracovat i s řadou dalších rozhraní, jako FireWire, eSata a USB 3.0.

Doplňky k MacBook Pro a MacBook Air

Pokud jde o rozhraní, patřily přenosné počítače Apple vždy mezi nejlépe vybavené stroje na trhu. Přesto se může stát, že je nutné připojit některé ze starších zařízení, nebo je například nutné nahradit nefunkční vestavěný port. A opět, jednou z nejjednodušších cest je použití adaptéru pro interface ExpressCard/34; karty jsou vhodné nejen pro počítače Apple, ale i pro laptopy s operačním systémem Windows.

Sonnet FireWireUSB ExpressCard34 Sonnet SDXC UHS-I ReaderWriter ExpressCard34

Sonnet Technologies dodává rozšiřující karty pro doplnění počítače o dva super rychlé porty USB 3.0, nebo čtyři USB porty ve starší konfiguraci USB 2.0. K dispozici je dále combo karta, která kombinuje jeden port USB 2.0 a k tomu dva porty FireWire 400. Pro rychlé připojení k počítačové síti je určena karta Presto Gigabit Ethernet, která (jak název napovídá) obsahuje ethernetový port 1000BaseT, 100BaseTX, 10BaseT. Nabídku doplňuje extender sběrnice PCIe 2.0 v provedení s 18 pinovým konektorem.

Autorem tohoto článku představujícího značku Sonnet dostupnou i v Česku je Kamil Třešňák.