Pojďte s námi vytvářet AppleWikipedii

Již ve starověkém Řecku byla snaha pojmout lidské vědomosti z jednoho a nebo i všech oborů. Francouzským encyklopedistům se v 18. století podařil do té doby nevídaný kousek, za 21 let napsali 71 818 hesel.

Cílem Encyklopedie aneb Racionálního slovníku věd, umění a řemesel bylo shromáždit veškeré lidské znalosti. Po dokončení díla ale vyšlo ještě několik dodatků – některá hesla ohlodal zub času a nebo se objevila nová.

Denis Diderot, který projekt francouzské Encyklopedie vedl, sám napsal přes 1000 hesel.
Denis Diderot, který projekt francouzské Encyklopedie vedl, sám napsal přes 1000 hesel.

V době internetu každým rokem narůstá množství informací. Probírat se množstvím hypertextových odkazů a najít fakticky správnou, nezaujatou odpověď na svůj dotaz, je někdy časové náročné. Wikipedie poskytuje jedny z nejlepších výsledků, nové informace jsou doplňovány poměrně rychle. Bohužel články z české verze s tématem Apple nepatří mezi žhavé favority aktualizace a rozšiřování obsahu. Tak se před dvěma roky zrodil nápad:

Encyklopedie o Apple

Na jednom místě soustředěné články s relevantními informacemi, multimediálními daty a doplněné o rozcestníky s hypertextovými odkazy. Aktivní komunita fanoušku v České republice se bude spolupodílet na vytváření vlastního obsahu, který bude dostupný pod licencí Creative Commons.

Idea encyklopedie na jistou dobu ustoupila do pozadí, ale na podzim 2013 jsme se začali připravovat její spuštění. Svobodný software nám ušetřil nejméně půl roku práce a proto jsme mohli už 11. ledna 2014 spustit stránky AppleWikipedia.org. K dnešnímu dni zde naleznete již 112 článků, ale toto číslo bereme jako začátek. Vytvořit totiž kvalitní obsah není otázkou týdnů, ale spíše několika let.

AppleWikipedia.org logo

Nebojte se editovat

AppleWikipedia.org se snaží nabízet sumu aktuálních informací, které jinde nenajdete. Například hesla CarPlay nebo Touch ID považujeme za vzorově zpracované. Věříme, že postupem času by takto mohla vypadat větší část článků. Přesto najdete i hesla, která potřebují rozšířit nebo doplnit informace. Poznáte je snadno, jsou označeny symbolem ohryzku jablka.

To je prostor právě pro vás. Bez obav doplňujte stávající články. Stačí klepnout vpravo nahoře na záložku Editovat, dopsat chybějící nebo neúplnou informaci a potom už jen dáte Publikovat.

AppleWikipedia.org ohryzek

Nový článek vytvoříte jednoduše, stačí kliknout na červený text a nebo požadované heslo zadáte do políčka Hledat. Pokud heslo neexistuje, objeví se vám výzva: Vytvořte na této wiki stránku „xyz“!

Můžete nám pomoci

Vlastníte-li historický hardware nebo software? Jste náš člověk. Poskytněte nám otisky obrazovek nebo fotografie pod licencí Creative Commons. Naši čtenáři vám budou vděčni. Bližší informace získáte na e-mailu: admin (at) applewikipedia.org.

Sledujte nás

Staňte se fanoušky AppleWikipedie. Na sociálních sítích Twitter a Facebook se dozvíte novinky kolem projektu.