Apple novinky [16. týden 2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě šestnáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Yahoo chce zpět do sedla

01Dobře si pamatuji nedávnou minulost, kdy Yahoo patřilo mezi nejpoužívanější vyhledávače a spolu s dalšími svými službami bylo na špici. V poslední době se opět snaží vrátit zašlou slávu a krom zajímavých aplikací, akvizicí a redesignu by rádo svůj vyhledávač zviditelnilo. Není lepšího způsobu, jak jej distribuovat mezi uživatele mobilních platforem, než coby přednastavenou službu. iOS má velkou základnu spokojených klientů.

Yahoo usiluje o to, aby jeho vyhledávací nástroj byl v iOS přednastaven místo současného Googlu. V nastavení mobilního Safari si můžete aktivovat jakýkoli ze tří vyhledávačů, Google je však automaticky vybrán a přiznejme si, kdo z nás to měnil. A o to přesně Yahoo jde. Snaží se Apple přesvědčit, aby to upravil v jeho prospěch.

Zdroj

iPhone 5c 8 GB v Evropě

02„Nízkonákladový“ plastový iPhone 5C s kapacitou 8 GB se objevil v nabídce Apple Storu. Nyní mohou zákazníci nejen u nás, ale také ve většině ostatních evropských zemích pořídit tento model o 50 dolarů levněji, než dvojnásobnou kapacitu. V českém online Apple Storu jej koupíte za 13 490 Kč.

Nutno dodat, že již 16 GB vnitřní paměti je velice limitující v pohodlném používání iOS zařízení a proto si myslím, že 8GB kapacita i přes nižší cenu nepovede k výraznému nárůstu prodejnosti iPhone 5c.

Zdroj

Hyundai bude využívat CarPlay

03iOS zabudované v palubním počítači automobilu již není jen teoretickou záležitostí. V uplynulých týdnech jsme měli možnost se dočíst o tom, kterak automobilky Ferrari, Mercedes-Benz a Volvo zakomponovalo tuto funkcionalitu do svých nejnovějších modelů.

Funkce CarPlay byla oficiálně představena loni na vývojářské konferenci WWDC a jedná se o částečnou integraci iOS v automobilu. S její pomocí by se měla zvýšit bezpečnost při řízení a proto také mají výrobci zájem na jejím nasazení.

Jihokorejský Hyundai nechce zůstávat v moderním trendu pozadu a ohlásil nový model svého vozu Sonata, který již CarPlay bude obsahovat. Předpokládá se, že na trh bude uveden v létě letošního roku. Cena automobilu ještě nebyla oznámena.

Zdroj

Výrobci mobilů proti zlodějům

04Apple se spolu s dalšími významnými výrobci mobilních telefonů dohodl na implementaci technologií zamezujících odcizení zařízení. Další výrobci jako Google, HTC, Motorola, Microsoft, Nokia a Samsung budou od příštího roku zlepšovat zabezpečení svých přístrojů. Do aktivity se zapojili také velcí američtí operátoři. Všechna zařízení prodaná po červenci 2015 by měla obsahovat možnost vzdáleného vymazání obsahu a deaktivaci. Opětovné zprovoznění by mělo být rovněž možné.

Apple je v této oblasti trochu napřed. Jeho funkce Activation Lock, jenž je součástí iOS 7, splňuje všechna výše uvedená kritéria.

Mobilní zařízení jsou stále poměrně nákladným artiklem a jakákoli pomoc ve snížení jejich atraktivity pro zloděje jen zvyšuje důvěru zákazníka vůči výrobci.

Zdroj

Shazam přímo v iOS

05Shazam je služba, která vám na mobilním zařízení pomůže z odposlechu identifikovat hudbu. Postačí krátký úryvek skladby spolu s aktivním mobilním připojením a během několika sekund se dozvíte jakou píseň právě slyšíte.

Tato funkce se Applu velice zalíbila a zvažuje její přímou integraci no nového iOS s napojením na nákup písní v iTunes. Předpokládá se, že náznak příští verze mobilního operačního systému bychom mohli vidět na letošním ročníku WWDC začátkem června. Apple má tedy poměrně málo času, aby vše zajistit a domluvil propojení služby s iOS.

Zdroj