Apple novinky [13. týden 2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třináctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Ve Velké Británii se bude zdražovat

01Ceny v britském iTunes Store porostou. Rozhodnutí, které by mělo prospět místnímu rozpočtu, zařadilo veškerý digitální obsah, jako jsou aplikace, hudba, knihy a videa do jednotné sazby DPH. Její výše je 20 % a budou ji podléhat nejen média v iTunes, ale také Google Play, Amazonu a všech ostatních službách.

Nařízení začne platit 1. ledna 2015. Britská vláda si dobře uvědomuje důležitost digitálních médií a snaží se z jejich úspěchu vytěžit něco i pro sebe. Pro zákazníky to znamená, že jejich oblíbená hudba a knihy budou o něco dražší.

Zdroj

Pět set milionů iPhonů

02Apple patří mezi ty společnosti, které se netají s významnými milníky ve vývoji a prodeji svých produktů. Každou Keynote posloucháme, kolik se prodalo zařízení a jak velké množství aplikací pro iPad již na App Store najdeme.

O 500 miliontém prodaném iPhone jsme se však nedozvěděli přímo od jablečné společnosti, nýbrž z finančních výsledků a prodejů, které mají analytici k dispozici. Odhaduje se, že jubilejní kousek byl prodán někde na světě v období kolem 8. března.

Zdroj

Apple a kabelová televize

04Společnost Comcast, provozovatel kabelové televize a internetu, patří mezi největší mediální giganty na světě. Nikoho tedy nepřekvapí, že si právě tohoto obra Apple vybral k vyjednávání. Podle serveru WSJ obě společnosti domlouvají podmínky budoucí spolupráce. Apple by rád prostřednictvím jejich distribuční sítě streamoval v cloudu uložený obsah do speciálního zařízení. S využitím kvalitní infrastruktury by se Apple vyhnul hlavnímu problému online přenosu, kterým je nedostatečná rychlost.

Vyjednávání jsou v začátcích a vůbec není jisté, jak dopadnou. Budoucí spolupráce by od Comcastu vyžadovala výrazné investice do zařízení a síťových prvků. Rovněž na správě uživatelů se nemohou obě strany shodnout. Apple požaduje, aby se zákazníci hlásili pomocí Apple ID, zatímco provozovatel kabelové televize by rád platbu řešil jako měsíční předplatné.

Ať už dopadne jednání jakkoli, je zjevné, že Apple to v segmentu kabelové televize myslí vážně.

Zdroj

Office v iPadu

04Bezesporu nejzásadnější novinkou uplynulého týdne bylo uvolnění mobilní verze kancelářského balíku Microsoft Office. Jeho vstup do iOS platformy přivítal i Tim Cook na svém oficiálním twitter účtu.

Kompletní balík obsahuje Word, Excel a PowerPoint. Stáhnout si je můžete zcela zdarma. Plného využití se dočkají pouze předplatitelé služby Office 365, kteří mohou vytvořené soubory nejen prohlížet, ale také editovat a sdílet. Trojici základních samostatných aplikací doplňuje OneNote. Ten je rovněž zdarma bez vazby na předplatné.

Grafické zpracování respektuje jednoduchost iOS a nikterak se výrazně neliší od webové či desktopové verze. Smutnou zprávou pro majitelé iOS zařízení s nejnižší nabízenou kapacitou je velikost aplikací. Dohromady zaberou téměř 1,5 GB.

Zdroj