Ovládněte prostor aneb jak přežít se základní kapacitou

Apple nabízí své produkty s nejnižší interní pamětí o velikosti 8 GB a 16 GB. Je to málo, nebo to pro běžnou činnost postačí?

Při nákupu nového zařízení z jablečné rodiny porovnáváme krom jiného také cenu jednotlivých kapacit. Nejnovější modely mobilních přístrojů začínají na 16 GB a vyšplhají se až do výše 64 GB. Starší model iPhone 4S pořídíte v současnosti pouze s kapacitou 8 GB.

iPady jsou na tom o něco lépe, co se týče maximální velikosti vnitřní paměti. Ta se u obou velikostních variant vyšplhá až na závratných 128 GB. Starší modely pořídíte aktuálně opět pouze s 16 GB.

Cenový rozdíl mezi jednotlivými velikostmi dělá v průměru dva tisíce korun. To není zrovna nejméně, máte-li trošku hlouběji do kapsy, a přesto chcete kvalitní zařízení od Applu.

Hry a aplikace

Při výběru iPadu mini s Retina displejem jsem uvažoval i o nějakém tom příslušenství: kvalitní obal na hliníková záda (900 Kč) a variabilní kryt dotykového displeje Smart Cover (1 000 Kč). Přednost dostaly doplňky a já pořídil si vesmírně šedou „šesnástku“.

Nejsem žádný náruživý fotograf, který by v tabletu měl své portfolio, ale rád tu a tam sestříhám nějaké to rodinné video v iMovie. Ve volném čase čtu články, elektronické knihy a kromě své malé závislosti na automobilových závodech Real Racing 3 si zahraji tower defence Kingdom Rush Frontiers a oddychovou pohodovou střílečku Dead Trigger 2.

Naši dva kluci si menší iPad oblíbili natolik, že stáhli své oblíbené Lego hry policajty a hasiče, neuvěřitelně návykové běhačky Subway Surfers a Temple Run 2. Hudebně se vzdělávají v GarageBandu a logické i praktické schopnosti jim rozšiřují aplikace řady Toca.

Podtrženo a sečteno, mám co dělat, abych si udržel volný prostor okolo 1 GB pro případné aktualizace větších aplikací a systému.

Čistíme a mažeme

Velice často navštěvuji sekci nastavení s názvem „Využití“, kde pečlivě sleduji, zda některá z aplikací nepřekročila pomyslnou kvótu. Pokud se tak stane, hledám způsob, jak její data poslat do nějakého cloudu a vnitřní paměť uvolnit.

Vyuziti

Kontroluji například mobilní Safari, u kterého v této části nastavení vidíte přehled webů spolu s jejich prostorovým nárokem, místo obsazené seznamem četby i historií. Naštěstí vše můžete odstranit.

Safari

U ostatních aplikací vám nezbude nic jiného, než se spolehnout na inteligenci vývojářů a věřit, že do svých výtvorů zakomponovali možnost čištění „kešky“. U aplikací, které pracují s cloudem, je to naprosto nezbytné. Možná, kdyby mi Apple hned od počátku dal celých 16 GB pro mé potřeby, nemusel jsem nastavení navštěvovat tak často.

Kapacita

Jak jsem stříhal

Naprosto zničující pro můj prostorový management byl požadavek klienta na přípravu dvou propagačních videí. Dodal mi několik slušně dlouhých sekvencí, které jsem si uložil na Dropbox a chtěl připravit v iMovie dvě HD videa. Každé mělo mít délku jedné minuty.

Zábava musela jít stranou a Real Racing 3 s ní. Výsledky závodů a stav účtu se průběžně ukládají na herní servery. Vlastní videa a fotografie, které jsem v galerii měl, letěly rovnou na Flickr, kde nabízejí 1TB zdarma. iPhoto a mobilní iWorky musely také pryč. Naštěstí jsou všechny dokumenty v iCloudu. Dětské hry jsem rovněž odstranil. Kluci nějaké pokroky ve hrách ještě neřeší.

Místo jsem nakonec udělal, ale o pohodlí práce se rozhodně mluvit nedalo. Export HD videa z iMovie přímo na Youtube si vyžádá další (nemalý) prostor. Po dokončení videa muselo všechno z iPadu pryč. V duchu jsem si přál, aby klient nechtěl dodatečné úpravy.

Po ukončení zakázky putovaly všechny smazané aplikace a hry zpátky. Nahrál jsem zálohy z herních serverů a zase se mohl oddávat zábavě a konzumaci obsahu.

Spásný cloud

Jsem vděčný za všechna ta cloudová řešení, která nabízejí volný prostor. Děkuji Dropboxu, Boxu, Evernotu a Flickru, že mám kam ukládat svá data, a také děkuji online hudebním službám, že můžu na iPadu poslouchat hudbu. Tu vlastní bych dovnitř nevmístil.

Odpověď na otázku v úvodu je jasná. Žít se s „šestnáctkou“ dá, ale není to nic moc a rozhodně to nejde bez kompromisů.

3 komentáře: „Ovládněte prostor aneb jak přežít se základní kapacitou

  • avatar
    14. 02. 2014 (12:34)
    Trvalý odkaz

    Mista neni nikdy dost. Mam 64GB a stejne je to malo. Nastesti by mel novy iPhone mit 128GB :D

  • avatar
    17. 02. 2014 (13:02)
    Trvalý odkaz

    Můžu mít dotaz? S kapacitou iPadu problém zrovna nemám, ale s novým iPhonem 5S 16GB už ano :D Rovněž používám různá cloudová uložiště a v poslední době především box po jejich aktualizaci 50GB Free a chci se zeptat, nevíte proč, když všechny fotky a videa z iPhonu přesunu do boxu tak se mi navýší o ten danný počet velikost samotné aplikace? Příklad: přesunu 150MB fotek přímo v iPhonu do aplikace box, fotky z galerie zmizí, ale o výsledných 150MB se mi zvedne aplikace box v iPhone, výsledek je takový, že to sice mám v cloudu a dostupné všude, ale v iPhonu to je ,,jakoby“ pořád uložený :-) Díky za rady

    • avatar
      18. 02. 2014 (21:11)
      Trvalý odkaz

      Aplikace Box má tu zásadní nevýhodu/výhodu, že v sobě udržuje Cache pamět právě s těmito fotkama. Takže musíte v aplikaci box jí smazat. Narozdíl od dropboxu který to stahuje přímo z netu a tím pádem nenavyšuje kapacitu aplikace

Komentáře nejsou povoleny.