Apple novinky: 1. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě první týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Samsung chce vyjednávat

01Po několika porážkách v patentových soubojích se Samsung rozhodl vytáhnout bílou vlajku a vyjednávat. Korejský gigant doufá, že se mu s Applem podaří najít smírné řešení případných příštích sporů v podobě písemné dohody.

Obě společnosti předložily návrh soudkyni Lucy Kohové ještě před pokračováním řízení. Následovala schůzka nejvyšších představitelů, kde byly podmínky dohody zevrubně probírány. Sedmnáctihodinové jednání nepřineslo úspěch.

Apple v licenčním ujednání požaduje poplatek 30 dolarů z každého zařízení. Samsungu se zdá tato sazba příliš vysoká.

Zdroj

Prototyp prvního iPhonu prodán

03Aukční portál eBay v uplynulém týdnu vydražil prototyp prvního modelu iPhonu za cenu 1500 dolarů. Přístroj se od prodávaných kusů liší jen v jediném detailu -popisek na zadní straně. Pod logem nakousnutého jablka je totiž označení verze (ver. 1.1.1) a čísla typů WiFi, Bluetooth a GSM modulu.

Softwarovou výbavou prototypu je speciální program pro testování hardwarových komponent, audio součástí a dokonce obsahuje zmínku o dotykovém senzoru.

Není příliš obvyklé, aby se testovací zařízení Applu dostalo mezi zákazníky. Kalifornská společnost takto upravené telefony poskytuje pouze svým inženýrům. Australský prodejce neprozradil, odkud prototyp získal a je docela možné, že se jedná o podvrh. Apple by totiž v případě skutečného prototypu velmi pravděpodobně požádal eBay o zastavení aukce.  Teoreticky ale mohli aukci zaměstnanci přehlédnout, nebo je tak staré zařízení nezajímalo.

Zdroj

China Mobile začíná nabízet

04Oficiální oznámení o zahájení prodeje největším světovým operátorem China Mobile se ještě neobjevilo, ale objednávky jsou už v plném proudu. Podle analytiků z Wedge Partners činily 100 tisíc kusů během prvních dvou dnů.

Nejedná se o nijak závratné číslo ve srovnání s ostatními místními operátory. China Unicorn a China Telecom zaznamenali během prvních dnů zahájení prodeje čísla 150 tisíc a 120 tisíc kusů. China Mobile má více než 700 milionů, a tak je zájem o iPhone zatím poměrně nepatrný.

Expanze „jablek“ do Asie bude jistě jedním z nejzajímavějších témat letošního roku.

Zdroj

Designer New York Times půjde k Applu

05Jeden z hlavních designérů předního amerického periodika po 10 letech míří na vedoucí pozici marketingového oddělení Applu. Arem Dumplessis bude od února pracovat na pozici kreativního ředitele interního marketingového týmu.

Apple chce velikost tohoto oddělní v blízké budoucnosti zdvojnásobit a plánuje zaměstnat přední designéry na vedoucí pozice.

Zatím není jasné, jaká bude náplň práce nového ředitele. Marketingové oddělení v současné chvíli pracuje na různých projektech, od správy firemního webu až po tvorbu reklamních spotů pro službu iAd.

Zdroj

Podíl iOS 7 o Vánocích vzrostl

06Apple sleduje z jakým iOS se uživatelé připojují na App Store a zjistil, že v druhé polovině prosince přibyly další dvě procenta uživatelů s iOS 7. Jeho podíl nyní tvoří 78 % všech zařízení, iOS 6 tvoří 18 % a zbylé 4 % připadly starším verzím.

iOS 7 byl představen koncem září a od té doby je instalován na všechna současně prodávaná zařízení.

Zdroj

Opět NSA a iPhone

07Apple stále tvrdí, že agentuře pro národní bezpečnost (NSA) nikdy neposkytoval žádné informace o svých uživatelích, ani s ní nikdy nespolupracoval. Bezpečnost a soukromí zákazníků je jednou z vysokých priorit. Pracovníci kalifornské firmy navíc stále pracují na zabezpečení dat uživatelů.

Před koncem roku bezpečnostní analytik Jakob Appelbaum informoval o tom, že NSA může s pomocí speciálního spywaru přistupovat k textovým zprávám, kontaktům a je schopna lokalizovat zařízení i aktivovat kameru a mikrofon. Jeho tvrzení vychází z uniklých dokumentů, které popisují speciální projekt zvaný DROPOUPJEEP.

Applebaum tvrdí, že NSA se buď pokouší shromažďovat data o všech systémech, které americké společnosti vytvářejí a sabotuje je, nebo Apple sám implementuje do svého iOS zadní vrátka.

Zdroj