První konkurenti iPhonu 5s začnou dostávat 64bitové procesory v polovině příštího roku

Na konci měsíce listopadu oznámila společnost ARM novou řadu svých procesorů pro mobilní zařízení s označením Cortex-A50 a podporou ARMv8.

Tato řada obsahuje procesory Cortex-A53 a Cortex-A57, které budou určeny převážně pro mobilní zařízení. Přinesou snížení spotřeby energie a podporu 64bitové technologie. Jejich výkon bude trojnásobně převyšovat současné „supertelefony“ a budou zpětně podporovat i 32bitové aplikace.

Nová architektura

armv8-bigLITTEARM není výrobcem procesorů, pouze vytváří jejich architekturu. Výrobci Qualcomm, Nvidia a Broadcom oznámili přípravu 64bitového čtyřjádrového řešení pro tablety a mobilní telefony. K dispozici by mělo být během prvního pololetí příštího roku. Rovněž Samsung by měl pro svou příští novinku Galaxy S5 využít technologii nových ARM procesorů zvanou big.LITTLE párování. Jde o využití čtyřjádra A53 s nízkou spotřebou pro většinu nenáročných operací. V případě velkého výkonu poté použití čtyřjádra A57.

Apple velmi překvapil, když v září představil svou novinku iPhone 5S vybavenou 64bitovou architekturou. Čip s označením A7 je vyroben na základě ARM architektury a podporuje stejně jako Cortex-A57 i Cortex-A53 instrukční sadu ARMv8. Applovský A7 je pravděpodobně jakousi variací před pár dny oznámené nové řady Cortex-A50. To nasvědčuje tomu, že Apple měl s firmou ARM exkluzivní dohodu o přístupu k návrhům nových procesorů a technické podpoře. Nejspíš by stálo za zmínku, že spoluzakladatelem společnosti ARM byl právě jablečný gigant.

Marketing přebíjí technologie

Applu se podařilo utajit plány se svým 64bitovým procesorem. Rovněž skvěle utajil přepracování iOS 7 a dalších nativních aplikací iWork a iLife, aby nový procesor A7 také podporovaly.

Zda Android bude podporovat nové procesory, není důležité, pakliže se spustí intenzivní marketingová kampaň. Příkladem je případ, kdy Samsung osadil Galaxy S2 dvoujádrovým procesorem a vyzdvihl toto jako výhodu oproti procesoru iPhonu 4, přestože tehdejší verze Androidu 2.3 vícejádrové procesory nepodporovala.

Uvidíme, jak 64bitové procesory ovlivní mobilní přístroje v příštím roce. Prvenství Applu v této oblasti již nikdo nevezme.

Zdroje: Digitimes, Electronista, Arm