Dvakrát řeš (řež), jednou měř

Po dlouhém očekávání ze strany profesionálů byl firmou Apple na červnovém WWDC 2013 předveden zcela přepracovaný Mac Pro. Jen několik málo vyvolených mělo to štěstí, že nový počítač skutečně vidělo a mohli si jej krátce vyzkoušet.

Přesto se záhy rozpoutaly vášnivé diskuze o tom, co všechno správný profesionál v počítači Mac Pro postrádá, a kde všude cupertinští kouzelníci udělali chybu.

Německý server Giga.de publikoval před časem montáž, na které se snažil ukázat nedostatky nového Macu Pro. Podle obrázku by měl být připojen alespoň externí: pevný disk, Blu-ray mechanika, audio interface a další nezbytné příslušenství. Estéta odkojeného Apple designem zarmoutí chaos a množství použitých kabelů. Ostatně posuďte sami:

mac pro giga de poster

Mac Pro má závažné nedostatky. Nejde rozšířit

Apple bude pravděpodobně pokračovat v trendu, který nastolil u řad MacBook a nově i menších iMaců, kde žádné další dodatečné rozšíření paměti RAM, výměna grafické karty či pevného disku není prakticky proveditelná. Jedinou variantou, jak upgradovat počítač, tak zůstane možnost zakoupit jej již dostatečně dimenzovaný.

V diskuzích jsou slyšet i nářky nad tím, že díky novému designu nebude možné použít (drahé) starší speciální (střihové nebo hudební) karty a další příslušenství. Nejde jen o změnu velikosti, ale dalším faktorem je i změna frekvence a rychlost sběrnic, patic desky nebo napájení. Starší doplňky by tak výkonnostně brzdily nový počítač.

Pro koho je Mac Pro?

Nejvýkonnější počítač v nabídce Applu je určen pro profesionály zpracovávající velké objemy obrazových, zvukových či video dat. Proto je vybaven procesory Intel Xeon E5 nové generace, ultrarychlou pamětí na frekvenci 1 866 MHz, flashovým diskem a v současnou chvíli nejrychlejším komerčně dostupným vysokorychlostním rozhraním Thunderbolt 2. Oproti předcházejícímu modelu je výpočetní výkon s plovoucí desetinnou čárkou až 2× vyšší, grafické procesory mají výkon 7 teraflopsů… To vše je umístěno do 2× menšího prostoru.

Rychlost a minimalizace

Apple, věrný své inovátorské tradici, se Macu Pro podíval řádně pod kapotu. Odstranil ze svého pohledu vše nepotřebné a to vyvolalo odpor některých potencionálních uživatelů.

iMac byl v roce 1998 představen bez disketové mechaniky. V roce 2012 se MacBooky Pro začaly vyrábět bez DVD mechaniky a létě 2013 Apple do Macu Pro začlení Blu-ray mechaniku? Kolik jste za poslední rok vypálili CD disků?

I jednoduchý klip může mít ve své pracovní verzi i několik desítek gigabytů a zálohovat svoji práci na DVD nebo Blu-ray je poměrně časově náročné. 50 GB vypálíte při nejvyšší rychlosti za 10 minut. Stejný objem dat přenesete vzduchem do AirPort Time Capsule za 2 minuty.

Proč tedy nepoužít AirPort Time Capsuli?

Anebo můžete sáhnout po externím disku, ale i u nich se nemusíte obávat kabelů. Skvělou vlastností Thunderbolt rozhraní je schopnost řetězení. To znamená, že z počítače vám povede kabel jediný do externího disku, ze kterého opět povede kabel do dalšího zařízení. Anebo povede kabel k monitoru s tímto rozhraní a disk bude připojen k němu. Opět tedy ne přímo z počítače.

Možná se najde firma, která vyrobí externí case, kde bude možné umístit vypalovací mechaniku a další externí disky, ale je k takovémuto úkroku stranou vůbec nějaký důvod?

Domnívám se, že na většině míst, kde se bude nový Mac Pro požívat, žádnou změť kabelů nenajdete.

mac pro

[HTML1]