Apple novinky: 50. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě padesátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Svátky s dárky od Applu

Letos opět Apple uvolnil svou slevovou aplikaci, která počínaje Štěpánem a Třemi králi konče nabídne opět slevy z AppStore, iBooks a iTunes. Každá sleva bude platná pouze 24 hodin a pokud je nechcete zmeškat, měli byste si zdarma stáhnout tuto aplikaci a povolit u ní notifikace.

Pevně věřím, že tyto Vánoce bude Apple štědřejší, než tomu bylo loni a dočkáme se nějakých skutečně zajímavých nabídek.

Scott Forstall a jeho kariéra

02 (5)Placený internetový projekt The Infnormation přinesl zajímavé novinky o aktivitách Scotta Forstalla poté, co opustil jablečnou společnost.

Scott byl vedoucím vývoje iOS a během reorganizace, kterou v roce 2012 provedl Tim Cook, byl nahrazen Craigem Federighim. Od té doby pomáhá začínajícím projektům a firmám, cestuje po světě a věnuje se filantropii. Zaměřil se na vzdělávání a lidská práva.

The Information nepřináší další podrobnosti o tom, co Scott v budoucnu plánuje, ale někteří zaměstnanci Applu se nechali slyšet, že by mohl založit vlastní společnost.

iPhone 5S ve všech obchodech

03 (2)Poslední průzkum prováděn v šedesáti Apple Storech potvrdil, že se Applu skutečně povedlo předzásobit prodejny všemi variantami iPhonu 5S. O něco hůř je na tom online prodej, kde je u některých modelů stále uveden termín dodání 5-7 dnů. Jedná se o určité kombinace velikostí, barev a operátorů.

Budete-li chtít svůj iPhone pořídit těsně před svátky, doporučoval bych některý kamenný obchod v sousedních zemích.

Qualcomm uvedl 64bitový procesor

04 (2)Začátkem týdne představil první prodejce čipů své řešení 64bitové technologie pro mobilní přístroje. Nový procesor Snapdragon 410 bude nabízen za cenu 150 dolarů a bude obsahovat podporu pro vysokorychlostní sítě LTE i náročnější grafiku.

Nové čipy budou uvedeny na trh v druhé polovině příštího roku, a jak jsme již dříve psali, budou vycházet z architektury ARM uvedenou jako Cortex-A50.

Apple se zaměřuje na zakřivený displej

05 (3)Patent, který tento týden Apple podal, se zaměřuje na dotykový senzor, který by nebyl rovný, ale byl by jemně zakřivený a stal by se součástí displeje. Tato skutečnost poukazuje na fakt, že to inženýři z Cupertina myslí se zaobleným zařízením vážně. Podle patentu by tento zakřivený senzor byl součástí nejen mobilních přístrojů, ale také ostatních zařízení.

Zdá se, že Apple nechte použít zaoblený displej pouze jako zobrazovací část, ale měl by v úmyslu ohnout celé zařízení včetně senzoru. Přístroj by byl tenčí, než v případě zaoblení pouhého displeje.

Osobně si neumím představit výhody zakulacených displejů a pevně věřím, že tento patent nenaznačuje novou řadu oválných přístrojů, ale pouze možný směr budoucího vývoje.

ARM se zaměřuje na grafiku

06Nejen Apple nakupuje zajímavé technologie. ARM po vzoru svého zakladatele zacílilo tentokrát na herní grafiku a pro zlepšení herních výkonů svých čipů koupilo společnost Geomerics. Název vám nejspíš nic neřekne, nejste-li náruživý hráč počítačových her. Více možná napoví název jejich grafického enginu Enlighten, který byl užit k vytvoření realistické grafiky ve hrách Battelfield 4 a Need for Speed: The Run.

ARM zatím nespecifikovala způsob, jakým získanou technologii využije. Zástupce společnosti pouze prozradil, že jim pomůže nabídnout novou dimenzi mobilního hraní.

Společnost Geomerics prozatím bude fungovat nezávisle a spolupráci se svými stávajícími partnery akvizice nijak neohrozí.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu