Jony Ive: deset věcí, které jste nevěděli o šéfovi jablečného designu

Jony Ive je postavou, která je pro minulost, současnost i budoucnost Applu velmi důležitá. Jaké jsou jeho zájmy, sny a ambice?

Jony Ive miluje rychlá auta a počátkem tisíciletí jej tato záliba stála téměř život. Chvíli po prvním velkém úspěchu Applu s řadou počítačů iMac si Jony Ive koupil Aston Martin DB9 a necelý měsíc později s ním boural při cestě s dalším členem designérského týmu. Nehoda byla velmi vážná a nechybělo málo a nikdo z účastníků ji nemusel přežít.

jony-ive-590x331Reakce Applu? Zvýšil Ivemu výrazným způsobem jeho plat. Zdá se tedy, že tato automobilová nehoda otevřela vedení Applu oči a skutečně jim ukázala, jak moc je Jony Ive cenný pro celou společnost.

Toto je jen jedna z příhod, které najdete v nové knize Jony Ive: The Genius Behing Apple’s Greatest Products (vyšla prozatím pouze v angličtině). Kniha je postavena na průzkumech a rozhovorech s bývalými Apple designéry i vedoucími pracovníky.

Ive pracoval po celé roky velmi blízce se Stevem Jobsem, pomáhal mu vytvářet hardwarové produkty, které přeměnily Apple od společnosti na pokraji bankrotu k nejoceňovanější firmy současnosti. V době po odchodu Steva Jobse pak pozice a síla Ivea pouze rostla a nyní má na starosti jak hardwarový, tak i softwarový design.

Možná je Tim Cook současnou hlavou Applu, nicméně Jony Ive je jeho duší. A zde je deset věcí, které jste o této duši možná nevěděli a které se dozvíte z této knihy.

  1. Ive je ze stejného těsta, jako jeho otec. Mike Ive pracoval jako zlatník, zajímal se o design a pomáhal sestavovat závazný návrh osnov pro britské školství, které přispěly ke vzniku mnoha velkých britských návrhářů a designérů.
  2. Navrhoval mobilní telefony i hodinky již jako mladý student. Jak k tomu dodal jeden z jeho profesorů, „Navrhoval mobilní telefony, které byly tenké a velmi propracované, stejně jako moderní mobily, ještě jako student designu.“
  3. Jedním z jeho prvních projektů po absolvování univerzity byl návrh toalety. Neuspěl. Ive vstoupil do návrhářské společnosti Tangerine v roce 1989 a byl klientem vyzván, aby navrhnul toaletu, bidet a dřez. Klient však jeho návrhy odmítnul, protože byly „velmi nákladné pro výrobu.“
  4. Ive téměř opustil Apple chvíli před návratem Jobse. Jeho nový nadřízený Jon Rubinstein, který jej hodně podporoval, jej přesvědčil, aby tak nečinil. „Řekli jsme mu, že budeme bojovat a dostaneme se z pozice, ve které byla v té době naše společnost a že jakmile se nám to podaří, budeme tvořit historii,“ řekl Rubinstein v rozhovoru pro knihu. „To byly argumenty, které jej přiměly zůstat v Applu.“
  5. Ive byl ten, kdo prosazoval bílé produkty. Jobs byl zpočátku proti bílé, uvedl bývalý Apple návrhář Doug Satzger, a byl přesvědčen o tom, že nejlepší barvou je speciální odstín šedé, který nazýval měsíční šedou. „Většina věcí, které Jony na škole v Anglii dělal, byla bílá a tak začal bílou prosazovat také v Applu“.
  6. Jony miluje techno hudbu. Techno hraje opravdu velmi často v tajném designovém studiu Applu, které kniha popisuje jako hlučné a nanejvýš chaotické místo plné hudby a designérů jezdících na skateboardech a hrající fotbal.
  7. Jeho je jediná uzavřená kancelář v designovém studiu a je popisována jako skleněná kostka pouze s pracovním stolem, křeslem a lampou. Nenajdete zde obrázky ani fotografie rodiny. Designové studio je velmi hlídanou zónou, do které nemají přístup ani někteří z členů nejvyššího vedení společnosti. Například bývalý šéf iOS Scott Forstall se dle zdrojů citovaných v knize nikdy do tohoto studia nedostal.
  8. Ive nemá dovoleno říci své ženě, na čem aktuálně pracuje. Stejně jako i ostatní členové designérského týmu ani Jony Ive nikdy nevzal své děti s sebou do kanceláře.
  9. Ive byl jedním ze dvou lidí, které chtěl Jobs vidět po operaci zhoubného nádoru v roce 2004. Tím druhým člověkem byla Jobsova manželka Laurene.
  10. Jeho spolupracovníci říkají, že nikdy nechtěl být ředitelem Applu. Jeden z bývalých členů jeho týmu řekl, že „Jony se nezajímá o žádné aspekty toho, jak se řídí společnost.“

Jony-Ive-aluminum-iMac

Článek je překladem článku 10 Things You Didn’t Know About Apple Design Chief Jony Ive z webu Mashable.com. Pro tento článek neplatí licence CC BY-NC-ND 3.0 CZ, pod kterou publikuje SuperApple.cz, ale zůstává zachována licence původního článku.