TeeVee 2: průvodce seriály, kde s češtinou nepochodíte [Zkušenosti]

Zajímavá seriálový průvodce TeeVee 2 byl jako jedna z prvních aplikací převedena do vzhledu podobnému iOS 7. Nebylo to ale na úkor funkčnosti? A co když hovoříte pouze česky?

Zde na SuperApple.cz nepřinášíme zkušenosti s aplikacemi, které nejsou lokalizovány do češtiny, nebo které alespoň i přes tento výrazný handicap nepřináší českým uživatelům výraznou přidanou hodnotu. U TeeVee 2 uděláme výjimku, protože se jedná o aplikaci od českých vývojářů.

Seriálová nálož

Pokud se zajímáte o seriály a pravidelně hltáte každou novou epizodu oblíbeného filmového díla, zdravím vás. Patřím mezi vás také. A pokud stejně jako já sledujete více seriálů současně, určitě se vám stává, že v nich máte časem nepořádek. Začala již nové sezóna oblíbeného seriálu, nebo je jen season break? Které díly jsem již viděl a které ještě ne? A co všechno mám ještě vidět?

To vše jsem se pokoušel řešit mnoha způsoby – zápisy do kalendáře s upozorněním, speciálním souborem na sdíleném disku, žlutými lístečky na monitoru. Vždy mi to vydrželo jen chvíli a po čase vše spadlo opět do chaosu. Chtělo by to něco elektronického, chytrého.

Aplikace TeeVee 2 je přesně takovým nástrojem. Je určen pro automatické sledování nových oblíbených seriálů s možností označování, již shlédnutých epizod. A to je v podstatě vše, ale o tom podrobněji.

Po spuštění se octnete na úvodní obrazovce, na kterou si musíte přidat oblíbený seriál. Uvidíte zde pak lištu s typickým výjevem ze seriálu, doba zbývající do vysílání příští epizody i počet epizod, které jste ještě neviděli.

teevee2_01 teevee2_08

Klepnutím na konkrétní seriál dostanete přístup ke čtyřem obrazovkám přepínaných pomocí lišty ve spodní části displeje. Na první uvidíte krátký popis nejbližší epizody spolu s informací o datu a času jeho vysílání. Druhá přináší podrobný popis celého seriálu – jeho hodnocení uživateli, délku jednotlivých epizod, originální stanici, která jej vysílá i tematické zařazení (vše však pouze v angličtině).

teevee2_11 teevee2_12

Třetí obrazovka zobrazuje herce, kteří v daném seriálu hrají. U každého vidíte malou fotografii, jeho skutečné jméno i jméno postavy, které představují. A zde se musím ptát, proč je tento seznam jen takto chudý? Proč na daného herce není možné klepnout a dozvědět se tak něco o něm? V jakých dalších seriálech je možné jej vidět, nebo jen prostý odkaz na Wikipedii pro další informace? Zkrátka podobně, jako to známe například z Edny.

teevee2_04 teevee2_05

Navíc zde ne vždy najdete všechny herce, kteří v rámci daného seriálu hráli významnější role. Například přehled herců ze seriálu Dexter zcela absentuje nejen výrazné role z poslední série, včetně hlavního padoucha, ale i z již dávno minulých sérií (příklad za všechny: pro celý děj dost výrazná postava Briana Mosera (Christian Camargo) z první série jako by neexistoval).

Celé to vypadá, jako by zde celý seznam byl jen tak pro efekt, aby to hezky vypadalo a nikdo se o to nemusel moc starat, však on to nikdo nepoužije. Jenže já jsem seriálofil a opravdu by se mi to líbilo v takové podobě, jako na již zmiňované Edně.

Poslední obrazovkou je seznam sérií a epizod (opět pouze v angličtině), která je naopak funkční přesně tak, jak bych si představoval. Přesně vidíte, které epizody jste již shlédli a které nikoli. Pokud již máte seriál v běhu, nemusíte ručně označovat všechny již shlédnuté epizody, ale jen tu poslední – aplikace s se vás zeptá, zda to má udělat za vás. Děkuji za tuto funkci, potěšila mě.

teevee2_07 teevee2_06

Tak, a to je vlastně vše, co TeeVee 2 nabízí. Vlastě ne, málem jsem zapomněl na možnost nastavení upozornění před vysíláním nové epizody. Standardně je zde přednastaven patnáctiminutový předstih.

Jako bychom neexistovali

teevee2_01Co však aplikaci vyčíst musím, a to především s přihlédnutím k jejímu původu, je naprostá absence podpory českého prostředí. A to nejen české lokalizace, ale i českých seriálů. A to jak původních, tak přebraných.

Kompletně tak zapomeňte na sledování českých seriálů. Že jde v televizi momentálně v premiéře Sanitka 2? TeeVee je to jedno. Že se reprízují Četnické humoresky? Zapomeňte. A podobně bych mohl pokračovat, až by se hory zelenaly. Jedinou výjimkou je Krimálka Anděl, jenže ani zde to není ideálně a vše vypadá, jako by byla přidávána ve spěchu a v polovině někdo přestal. Nejenže se naprosto nepochopitelně nazývá CSI Andel (proč se vymýšlí anglický název pro český seriál, který nemá zahraniční mutaci?), nemá u epizod vypsaný děj (přestože je snadno dohledatelný například na Voyo) a dokonce nemá ani žádný úvodní obrázek, takže vám na úvodní obrazovce zobrazí jen nehezký béžový obdélník (ano, je to to volné místo na prvním místě v obrázku vpravo vedle tohoto odstavce).

teevee2_09 teevee2_10

A stejné je to i s pořady přebranými. Proč, když si nastavím seriál Scrubs nebo Lost, vidím, že se již nevysílá i přesto, že aktuálně na stanici Prima Cool běží v české premiéře osmá série Doktůrků a první série Ztracených? Anebo Hra o trůny nově na ČT2 nebo Homeland – TeeVee 2 o ní nic neví a nepomůže vám s jejím sledováním tak, abyste o nic nepřišli. U zdarma dostupné aplikace bych to přešel, u komerční na to však upozornit musím.

teevee2_02 teevee2_03

Vidím za tím obrovsky promarněnou šanci a snahu prorazit pouze na zahraničním trhu. Proti tomu nic nemám, jen by aplikace umístěná v českém App Store mohla o této skutečnosti české uživatele informovat ještě před nákupem. Protože ne všichni si stahují originální seriály z výměnných serverů, ale sledují je až později v televizi v lokalizované verzi. A i já se často rád podívám na seriál s odstupem času znovu v češtině, přestože jej znám v originálu.

Aplikace TeeVee 2 není zadarmo, zaplatíte za ni 1,79 EUR. Proto si před nákupem rozmyslete, zda si vystačíte s rozhraní v angličtině a pouze sledováním amerických seriálů vysílaných v originální lokalitě.

teevee qrAplikace: TeeVee 2
Zaměření: správa seriálů

Líbilo se: grafické zpracování, užitečnost pro zájemce o seriály v originálním znění
Nelíbilo se: není určena do českého prostředí, neexistence iPad verze, chybí pokročilé funkce

Hodnocení: 3/5
Cena: 1,79 EUR

6 komentářů: „TeeVee 2: průvodce seriály, kde s češtinou nepochodíte [Zkušenosti]

  • avatar
    25. 09. 2013 (10:42)
    Trvalý odkaz

    Vy si naozaj myslíte, že vývojári aplikácie tvoria jej obsah? Že rozhodujú o českých seriáloch? Že budú uvadzať reprízované seriály v nejakej malej krajinke na sekundárnom TV kanále? V aplikácii sa očividne jedná o svetové premiéry nových dielov Amerických a Britských seriálov, o ktoré je obrovský záujem aj v naších končinách.

    • avatar
      25. 09. 2013 (11:09)
      Trvalý odkaz

      A vidíte, ze toto vše bych byl ochoten platit…

      Nicméně pro ty, na které je aplikace zamířena, funguje dobře – jak ostatně vyplývá z textu i závěrečného hodnocení…

  • avatar
    26. 09. 2013 (09:02)
    Trvalý odkaz

    Nemohu uvěřit, že to autor opravdu myslí vážně. Ze chce, aby jej aplikace informovala o tom, kdy se vysílají české verze zahranicnich serialu. Take jste mohl napsat, ze vas zajimaji argentinske nebo ruske verze. Aplikace o tom take neinforuje. Nebylo by o nic mene absurdni.

    • avatar
      26. 09. 2013 (09:16)
      Trvalý odkaz

      Ano, mysli. Autor zije v Ceske republice, hovori cesky, sleduje ceske televize a i aplikaci koupil v ceskem App Store. Autori aplikac jsou take z Ceska. Proto by ocekavl, ze by aplikace minimalne mela komunikovat v cestine a nemusela by ingorovat predevsim puvdni ceske serialy v premiere. Ceske veze zahranicnich by byla jen tresinka na dortu…

      Vse bylo mysleno jako upozorneni pro uzivatele, kteri to maji stejne – a jak se muzete presvedcit v diskusich pod jinymi recenzemi, najdete v nich uzivatele, kteri aplikaci zakoupili a teprve pote zjistili, ze je pro ne prave z techto duvodu k nepotrebe. A take lze vse pojmout jako tip pro rozsirovani funkci do budoucna (prolinky na herce, uzivatelske zadavani serialu / dat vysilani, apod)…

      Uplne by take stacilo, kdyby toto upozorneni bylo v popisu aplikace v ceskem App Store cesky uvedeno, ze aplkace slouzi jen pro zahrancni serialy. Ono totiz zde uvedena informace o 30k serialech svadi k domence, ze v tom mnozstvi uz bude vsechni…

      A i presto vsechno si autor aplikaci zakoupil za sve penize a pravidelne ji pouziva…

  • avatar
    26. 09. 2013 (19:17)
    Trvalý odkaz

    Já nevím, Láďo, proč ten přehnaný patriotismus? Například absence české lokalizace je evidentní – TeeVee si bere data ze zahraničního serveru a pak by z toho byl anglicko-český mišmaš. Furt slyšíme, že mají být Češi světoví a když jsou světoví, tak mají zase být patrioti. Mimochodem od nějaké doby nejde dávat různé popisky v App Store pro jednotlivé země, alespoň co vím. A Američany, na které je zjevně aplikace cílená, asi nebude moc zajímat, ve kterých zemích aplikace nepodporuje dabované verze nebo reprízy. Prostě původ vývojářů je v tomto případě naprosto irelevantní. O aplikaci, ve které v recenzi usiluješ, by se spíš měl postarat některý z českých providerů televizních kanálů, například O2 nebo UPC.

Komentáře nejsou povoleny.