Prohraný spor o patenty omezuje použitelnost FaceTime

Ne všechny soudní spory Apple vyhrává. Prohraný spor se společností VirnetX, která se mimo jiné snažila zcela zakázat používání služby FaceTime.

V roce 2012 získal Apple 1 miliardu dolarů (cca 19,5 miliard korun) v patentových sporech se společností Samsung, také ale utrpěl velkou porážku v patentovém sporu v loňském roce, kdy se dostal do křížku se společností VirnetX. Ta nakonec soud vyhrála a znamenalo to, že Apple musel vítězné straně vyplatit 368 miliónů dolarů (7,159 miliard korun).

Bylo zjištěno, že Apple porušil čtyři patenty, které má v právu společnost VirnetX. Tyto patenty přitom pokrývají aspekty chatu FaceTime. VirnetX nebyla schopna získat soudní příkaz k úplné blokaci používání FaceTime, přestože se o to snažila.

Služba_FaceTime

FaceTime v hledáčku Trollů

V současné době se objevily zprávy z počátku tohoto měsíce, kde je zřejmé, že Apple čelil velkému počtu patentových stížností kvůli FaceTime a to od designu služby až po její architekturu. Většinu stížností vznesla právě VirnetX, jejíž patenty prý FaceTime porušuje.

Služba FaceTime funguje od 24.února roku 2011. Umožňuje realizovat videohovory stejně jako u komunikační služby Skype. FaceTime je podporováno na libovolném zařízení s operačním systémem iOS nebo OS X s přední kamerou.

Na WWDC 2013 pak byla prezentována také služba FaceTime audio, která přenáší pouze zvuk a zaměřuje se především na jeho vysokou kvalitu.

Zahraniční zdroje se pokusily získat komentář od obou právníků, ale nepochodily.

Původně byly hovory služby FaceTime zprostředkovány pomocí přímé komunikace, pouze 5-10 % hovorů bylo realizováno přes speciální servery. Děje se tak v případě, že  se obě zařízení nejsou schopny propojit přímo.

V čem je tedy problém? Právě v tom, že patenty VirnetXu jsou využívány pro přímé propojení volajících. Obě strany ve sporu se dohodly, že pokud bude přenos prováděn přes tyto servery, nebude Apple porušovat žádný z patentů VirnetX a tím pádem nemusí nic platit. Proto Apple přistoupil právě k tomuto technickému řešení a VirnetX tak „ostrouhal“. Nemíní se však vzdát lacino.

Půl milionu postižených

Odhadované náklady na provoz všech hovorů FaceTime přes zprostředkovací servery se vyšplhaly na částku 3,6 miliónů dolarů (cca 70 miliónů korun). Kvalita hovoru by přitom neměla být nižší oproti původnímu systému, avšak jejich zvýšená zátěž nahrává možným problémům při vytáčení hovorů.

facetime_views

Investor Jeff Lease ve společnosti VirnetX však zjistil, že Apple ve skutečnosti platí pouze 2,4 milióny dolarů (cca 47 miliónů korun) a neprovozuje tolik serverů, kolik je k bezpečnému zajištění služby zapotřebí. Navíc kvalita není tak dobrá, jak Apple hlásí. Právník ze společnosti VirnetX na slyšení 15. srpna uvedl, že si uživatelé stěžují na kvalitu hovorů FaceTime. Postiženo prý je až půl milionu uživatelů.

Tyto argumenty mohou posílit společnost VirnetX, že Apple nemůže technologicky obcházet její patenty a snaží se tímto způsobem Apple přinutit, aby přestal používat přenos přes servery a licencoval si od VirnetXu potřebné patenty pro přímou komunikaci.

Zatím není jasné, jakou částku by mohla firma VirnetX získat. Požaduje však přes 700 miliónů dolarů (cca 13,6 miliard korun) za stále spuštěnou službu FaceTime dle nájemní smlouvy.

Apple chtěl také obejít patenty VirnetX v oblasti designu u služby VPN on Demand pro iOS, nakonec od plánu ustoupil.