Apple aktualizoval iMacy: dostaly procesory z rodiny Haswell [Představení]

Apple v tichosti aktualizoval své stolní počítače z řady iMac. Dostávají nové a o něco rychlejší procesory, i moderní a rychlou Wi-Fi stadardu 802.11ac.

Základní rozdělení řady počítačů iMac na dvě velkosti zůstává zachováno. K dispozici jsou dva modely s obrazovkou o velikosti 21,5 palce i dva modely s obrazovkou s úhlopříčkou dvacet sedm palců.

Nejnižší model nabízí čtyřjádrový procesor Intel Core i5 taktovaný na frekvenci 2,7 GHz (s možností přetaktování na hodnotu 3,2 GHz), osm gigabajtů operační paměti, 1TB pevný disk a grafickou kartu Intel Iris Pro (jedná se o nejvýkonnější grafiku osazovanou do procesorů Haswell, více se o ní dozvíte v tomto našem technologickém článku).

Vyšší model je pak osazen procesorem stejné rodiny taktovaným na frekvenci 2,9 GHz (s dynamickým přetaktováním na hodnotu 3,6 GHz). Množství operační paměti i pevný disk zůstává stejné, ovšem grafickou kartou je zde dedikovaná Nvidia GeForce GT 750M s 1GB vlastní grafické paměti.

nove imacy

Nižší model sedmadvacítky je osazen opět čtyřjádrovým procesorem Intel Core i5, ovšem již se základním taktem 3,2 GHz (přetaktování na 3,6 GHz), stále jen 8 GB paměti, 1TB diskem a grafickou kartou Nvidia GeForce GT 755M s 1 GB dedikované paměti.

Nejvyšší model v základu již prohání procesor na taktu 3,4 GHz (TurboBoost až na 3,8 GHz) a grafickou kartou je již Nvidia GeForce GTX 775M se 2 GB vlastní grafické paměti. Operační paměti je opět jen 8 GB, pevný disk má kapacitu 1 TB.

Příplatkové rozšíření procesoru je možné u obou vyšších konfigurací, a to až na čtyřjádrový procesor Intel Core i7 s taktem 3,1 GHz (TurboBoost na 3,9 Ghz).

U menším modelů je možné použít také 1 TB Fusion Drive (také samostatné SSD v kapacitách 256 a 512 GB), u větších pak buďto samostatný mechanický disk o kapacitě 3 TB, nebo Fusion Drive v kapacitách 1 TB a 3 TB (a také samotné SSD v kapacitách 256 GB, 512 GB a 1 TB).

Nabídka portů zůstává zachována, dvoupásmová Wi-Fi karta nyní podporuje komunikaci standardem  IEEE 802.11ac s plnou zpětnou kompatibilitou.

Český on-line Apple Store prozatím hlásí, že žádná z nových konfigurací není skladem a také neuvádí cenu (přestože v dolarových cenách nedošlo k výraznějším posunům, pro Českou nemusí platit totéž). Americký Apple Store uvádí dostupnost 24 hodin pro všechny modely mimo vyššího 21,5palcového, jeho dostupnost jsou dva až tři týdny. Jakmile se dostupnost pro nás změní, budeme vás informovat a článek samozřejmě doplníme.

3 komentáře: „Apple aktualizoval iMacy: dostaly procesory z rodiny Haswell [Představení]

Komentáře nejsou povoleny.