Design iOS 7: jeho kódové jméno je Innsbruck

Ze všech stran pomalu sílí úniky informací o připravované nové hlavní verzi jablečného mobilního operačního systému iOS. Má dojít k velkým změnám nejen pod kapotou, ale i co se designu týče.

S odchodem Scotta Forstalla (ať už byl pravý důvod opuštění Applu jakýkoli), přišel designérský tým o posledního přesvědčeného zastánce skeumorphismu (tendence napodobovat typicky v softwaru věci z reálného světa). Éra tohoto stylu započala spolu se Stevem Jobsem a zdá se, že nyní nadobro skončila.

iOS-7V době prvních vlaštovek skeumorphistických prvků v iOS měly představované věci uživatelům připomínat věci reálné jako poznámkový blok nebo kalendář. Tím měla být vytvořena pozitivní asociace a lidé si měli rychleji zvyknout na virtuální prostředí.

Současné kormidlo Applu se však od této linie odklání. Stačí se poohlédnout po posledních změnách například v OS X. Nové iTunes se zaobalily do odlehčeného kabátku, bez zbytečných pozlátek. Mnozí tuší, že jde o práci Johnyho Ivea, který nově převzal odpovědnost i za design vyvíjených operačních systému jablečných zařízení.

Dle dostupných informací není Johny zastáncem třpytivých a kulatých šoupátek, blyštivých odlesků a dalších „okrasných“ prvků. Ive je fascinován spíše strohým industriálním designem a můžeme tedy očekáván posun tímto směrem.

V současné době byl posílen tým vývojářů iOS 7 o posily z týmu OS X 10.9, zřejmě aby se stihl termín letošního WWDC, které začíná už 10. června.

stevejobsscottforstallstevejobsintroducesc17di8fkvcwx

Rovněž se proslýchají informace, že probíhá interní testování nového designu iOS. Údajně proto, aby příliš velké změny v prostředí nemátly současné uživatele dlouhodobě zvyklé na nynější skeumorphistickou podobu. Apple nechce totiž ztratit jednu ze zásadních výhod před soupeři a to intuitivitu uživatelského prostředí.

Proslýchá se také, že by mohlo být částečně vyhověno žádostem fanoušků a uživatelů a nové prostředí by částečně dovolovalo i dynamické prvky (avšak nikoli přímo widgety), jak můžeme například vidět u ikony kalendáře.

Na potvrzení těchto zpráv už si však budeme muset počkat minimálně do vydání první vývojářské betaverze.

Zdroje: AllThingsD | MacRumors | 9TO5Mac

11 komentářů: „Design iOS 7: jeho kódové jméno je Innsbruck

  • avatar
    03. 05. 2013 (13:16)
    Trvalý odkaz

    Doufam, ze po iOS se od toho sileneho experimentu se skeumorphismem upusti i v OSX a aplikace budou mit zase jednotny vzhled.
    Preci jenom to byla vec, kterou Jobs na Macu vyzdvihoval od jeho zacatku. Vsehny aplikace mely jednotny vzhled a veskera menu byla vzdy na stejnem miste.

    • avatar
      05. 05. 2013 (14:31)
      Trvalý odkaz

      Nemyslíte, že takto jsou aplikace přinejmenším příjemnější? Řekl bych, že bez skeumorphismu to bude nuda…

      • avatar
        06. 05. 2013 (14:05)
        Trvalý odkaz

        Souhlasím, Václav Špirhanzl

        • avatar
          06. 05. 2013 (14:54)
          Trvalý odkaz

          Děkuji, měl bych na Vás dotaz.. Poradil byste mi jak smazat zašifrovaný externí disk? Když ho připojím k Macu, chce po mě heslo, ale heslo mi nebere… Přez diskovou utilitu mi to nejde…. Je ještě jiná cesta?

          • avatar
            06. 05. 2013 (16:10)
            Trvalý odkaz

            Ani to mi nejde :(

          • avatar
            07. 05. 2013 (10:13)
            Trvalý odkaz

            Připojte disk pod Linuxem nebo Windows a zrušte celou partition, vymazat nebo naformátovat. Potom připojit pod Mac a znovu naformátovat pro Mac.

            Je to bezpečnostní pojistka pro případ, že se někdo dostane k disku, ke kterému nemá přístup a chtěl by smazat data. Václav Špirhanzl

          • avatar
            07. 05. 2013 (17:29)
            Trvalý odkaz

            Děkuji moc za radu, zkusím. Bohužel je to Thunderbolt disk, takže si dám do Parallels Linux

  • avatar
    05. 05. 2013 (08:52)
    Trvalý odkaz

    mám rád, když si někdo někde přečte slovo kterému nerozumí a pak s ním frajeří.

Komentáře nejsou povoleny.