projectQ: základní deska s přímou podporou OS X [Představení]

Postavení tzv. Hackintosh počítače, tedy počítače nepocházejícího od Apple a přesto používajících OS X, dnes není příliš obtížné. Nicméně co byste řekli na základní desku, která bude schopna nainstalovat OS X bez jakýchkoli omezení?

Zajímavý projekt se objevil ve finančním inkubátoru KickStarter (služba, kde je možné získat peníze na svůj projekt prostřednictvím mikroinvestic běžných uživatelů) od společnosti Quo Computer. Ta zde představila projekt základní desky nazvané projectQ, která je schopna provozovat jakýkoli X86/X64 kompatibilní operační systém a tedy i OS X.

Společnost Quo Computer již má za sebou jistou historii v této oblasti, již před časem nabízela své vlastní OS X kompatibilní počítače. Nyní se rozhodla jít cestou připravit specializovanou základní desku.

AOS = Any Operating System

Deska projectQ obsahuje EUFI systém upravený pro zavedení jakéhokoli operačního systému a z hardwarového hlediska je postaven okolo čipsetu Intel Z77 určeného pro procesory z řady Ivy Bridge. Deska nabízí velký výběr konektorů, mezi kterými najdete dvakrát Thunderbolt port, DVI výstup, HDMI výstup, kompletní zvukový výstup včetně optického, dva USB 3.0 konektory, čtyři USB 2.0 konektory a dokonce i FireWire 400 i 800, na který Apple v poslední době příliš nedbá. Deska plně podporuje přetaktování.

[HTML1]

Pokud se k projektu připojíte, můžete stále ještě využít prvotní nabídku a investovat 219 dolarů (tato nabídka je omezena pro prvních sto podporovatelů, v přepočtu je přibližně o 4 300 korun), za které dostanete základní desku z první série včetně sběratelského certifikátu pravosti. Pokud nestihnete první stovku, můžete si investicí ve výši 239 dolarů zajistit desku z druhé série. Tato cena by pak měla být běžnou prodejní cenou na trhu.

Pokud byste chtěli lépe síťově vybavenou desku (základní model obsahuje pouze gigabitovou síťovou kartu), pak za 269 dolarů (přibližně 5 300 korun) získáte desku doplněnou a Bluetooth 4.0 a dvoupásmovou Wi-Fi.

Jestli vás projekt zaujal a přitom vás děsí představa, že byste si museli počítač sestavit sami, k dispozici jsou dvě kompletní varianty. Ta levnější je za 869 dolarů (17 000 korun) a zahrnuje desku osazenou v malé elegantní skříni (na výběr jsou hned tři varianty provedení) doplněnou o procesorem Intel Core i5 s taktem 3.4 GHz, 8GB operační paměti a diskem s kapacitou 1 TB. Radost z této nabídky kalí náklady na dodání mimo US, které dosahují výše 239 dolarů. Celkem by vás tento Hackintosh přišel na 22 000 korun.

K dispozici je také omezená červená hliníková sběratelská edice, která bude dostupná jen v počtu dvaceti kusů  za cenu 2 500 dolarů (+300 dolarů poštovného). Obsahuje však Core i7 s taktem 3.5 GHz, 32 GB paměti, grafickou kartu nVidia GFX, 240 GB SSD a 2TB pevný disk.

Výrobce slibuje, že první série sta deset bude k dispozici během čtyř týdnů od získání plné částky potřebné k rozjezdu výroby, desky bude ve svém výrobním závodě vyrábět společnosti Gigabyte USA.

Co na to Apple?

Vyvstává otázka, co na tento podnik řekne přímo Apple a jak bude reagovat. Řekl bych však, že nijak, a to hned z několika důvodů. Quo Computer si evidentně dává hodně pozor, aby nikde neporušil žádné ochranné známky Applu, nikde v celé prezentaci nenaleznete přímo uvedenu podporu pro OS X, stejně tak operační systém nebude dodáván předinstalován. Z právního pohledu je tak projectQ „jen“ další základní deskou, jakých je na trhu příliš.

Samotná instalace operačního systému je již záležitostí uživatele po koupi, s čímž již nemá výrobce nic společného. Nelze jej vinit za to, že deska je postavena na stejných komponentech, jako používají Apple počítače a tudíž pro zprovoznění OS X nebude zapotřebí žádných speciálních ovladačů.

A porušení licenčních podmínek použití operačního systému OS X, zamezující instalace na hardware nedodaný Applem, je již záležitostí každého konkrétního uživatele a toho, jak se srovná se skutečností, že provozuje nelegálně instalovaný systém.

 

15 komentářů: „projectQ: základní deska s přímou podporou OS X [Představení]

  • avatar
    06. 03. 2013 (10:29)
    Trvalý odkaz

    No v Rusku už pár let je firma, která prodává „Hackintoshe“ tedy vlastně stejným stylem jako v tomto článku,( v různých konfiguracích (srovnání s modely od Applu) a ceny jsou tam na naše peníze dobré ,vyjde to zhruba na polovinu co mac. Bohužel je to Rusko.Mimo unii (clo+dph) ale asi i tak to vyjde o dost levněji. Ale zase se tam dá sestavit svůj model, nebo koupit jen kid boardu atd.U Apple chybí něco mezi iMacem a Mac Pro.Jediné řešení je zatím haktosh.

    • avatar
      07. 03. 2013 (02:03)
      Trvalý odkaz

      Proč to tahat z Ruska? Vše potřebné lze koupit u nás… ;)

      • avatar
        07. 03. 2013 (03:54)
        Trvalý odkaz

        To sice lze, ale nevšiml jste si, že obě firmy používají upravený firmware (bios) desky.

        • avatar
          11. 03. 2013 (03:32)
          Trvalý odkaz

          To není tak docela pravda. AOS deska nemá BIOS ale UEFI, což již samo o sobě řeší spoustu věcí (nemá cenu zabíhat do podrobností, info lze v případě zájmu celkem snadno najít). Navíc použití vhodného bootloaderu, který navíc ani nemusí být nainstalován na HDD, ale třeba USB flash, umožňuje instalaci OSX z originálního (nemodifikovaného) média, takže jediné, co je třeba doinstalovat dodatečně, je zpravidla pouze Audio driver… ;)

          • avatar
            11. 03. 2013 (05:09)
            Trvalý odkaz

            UEFI není to samé jako Applovské EFI! Nemá cenu slovíčkařit, článek má moto NATIVNÍ podpora Masoxu.A obě zmíněné firmičky to splňují.Dát dohromady 100% funkční Hackintosh není pro normálního člověka zrovna jednoduché. Jsou třeba znalosti a více měně krekování součástí OSX.

          • avatar
            11. 03. 2013 (09:59)
            Trvalý odkaz

            UEFI samozřejmě není Apple EFI. Tu tam ani při nejlepší vůli dát nemůžou, nicméně lze tam mít již zmíněný bootloader s emulací EFI, kterou Apple SW „akceptuje“… A o slovíčkaření tady jde v každém případě, neboť ani z jednoho z popisů pro mne přímo nevyplývá, co přesně znamená „nativní“ podpora… A do třetice – zprovoznit Hackintosh neznamená dnes při dobré volbě komponent a bootloaderu žádné složité „crackování“ – já osobně instaluji z originálního nemodifikovaného média (instalátoru)… ;)

  • avatar
    06. 03. 2013 (10:52)
    Trvalý odkaz

    @jerry Apple nic nechyba, teda nieze by uplne nic nechybalo, ale tlacit nieco medzi iMac a Mac Pro… asi nie ;-)

    No ale inak ta Limited Edition v cervenej by sa mi pacila :-)

    • avatar
      06. 03. 2013 (11:10)
      Trvalý odkaz

      O tom, že je něco mezi iMacem a Mac Pro nevím. Mac Pro je předražený jako čuně, a když bych k iMacu měl dokupovat to co mi schází, tak se dostanu na skoro cenu Mac Pro.

  • avatar
    06. 03. 2013 (10:58)
    Trvalý odkaz

    „vinit“ prosím, v předposledním odstavci

  • avatar
    07. 03. 2013 (11:48)
    Trvalý odkaz

    ak to zacne niekdo oficialne predavat tak je to koniec hackintoshov apple spravi opatrenie a prejde na arm procesory, pokial pojde len o neoficialnych nadsencov aka tonymac applu to nevadi

    • avatar
      11. 03. 2013 (03:42)
      Trvalý odkaz

      Oficiálně prodávat to v „civilizovaném světě“ nikdo nezačne, protože pak do toho Apple půjde a vyhraje to (viz. kauza Psystar). Prodávat kompatibilní soubor komponent je již docela jiná pohádka a jako end user si můžu nakoupit a instalovat skutečně co chci. A tolikrát diskutovaná Apple EULA je např. v Evropě soudně obhajitelná velmi problematicky (předepisuje, co smím a co nesmím dělat s něčím, co jsem si zakoupil), takže je to právně tak trochu v šedé zóně… Navíc dnes je možno instalaci OSX provést z originálního (=nemodifikovaného) média (instalátoru), takže tím padá i jediný potenciálně skutečně problematický aspekt… ;)

  • avatar
    11. 03. 2013 (21:42)
    Trvalý odkaz

    Uvidíme, co s touhle deskou všichni ti nadšenci se šroubovákem v ruce provedou. Applu to asi bude jedno, počítače už nejsou jeho core business a iPhone s tím asi stejně udělat nepůjde. :-)

Komentáře nejsou povoleny.