Jak odstranit duplikáty v nabídce Otevřít v aplikaci [Návod]

V prostředí operačního systému OS X můžete občas narazit na vytváření duplikátů aplikací v kontextové nabídce dokumentu ve Finderu. Jak na ni?

Dnes ráno do redakční schránky přibyla zpráva tohoto znění:

Dobrý den,

někdy v minulosti jsem zde četl návod, jak odstranit duplicitní soubory – viz obrázek. Když nahraji aktualizaci, zůstane v nabídce „otevřít v aplikaci“ i stará verze programu.  Nemůžu na to přijít a rozčiluje mě, že to je takové neupravené. Umíte mi prosím poradit? Co s tím?

Kupodivu nejde o žádnou novou chybu, vyskytuje se již od verze operačního systému Mac OS X 10.5 Leopard. Toto chování souvisí s dočasnou pamětí spouštěcích služeb a jeho náprava je naštěstí velmi snadná.

Rychlá verze spočívá v otevření aplikace Terminál (najdete ji ve složce Aplikací), do které zadáte tento dlouhý příkaz a potvrdíte je stiskem klávesy Enter:

/System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Versions/A/Frameworks/LaunchServices.framework/Versions/A/Support/lsregister -kill -r -domain local -domain user;killall Finder

Pozor, jde skutečně o jeden jediný příkaz na jediný řádek, překopírujte jej do terminálu tak, jak je zde uveden. Po dokončení tohoto příkazu se restartuje Finder a vše bude v pořádku.

Pokud se však terminálu bojíte, můžete pro obnovení použít také aplikaci OnyX, hledejte v ní položku Rebuild Launch Services.

7 komentářů: „Jak odstranit duplikáty v nabídce Otevřít v aplikaci [Návod]

  • avatar
    26. 03. 2013 (13:57)
    Trvalý odkaz

    >Pokud se však terminálu bojíte, můžete pro obnovení použít také aplikaci OnyX, hledejte v ní položku Rebuild Launch Services.

    OnyX česky: Nabídka Údržba->Přestavění->LaunchServices

  • avatar
    26. 03. 2013 (21:08)
    Trvalý odkaz

    Kedze pri kazdej aktualizacii sa to bude opakovat a polozky budu pribudat :( Doporucujem pridat do „.bashProfilu“ jeden riadok a to: „alias fixopenwith=’/System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Versions/A/Frameworks/LaunchServices.framework/Versions/A/Support/lsregister -kill -r -domain local -domain user;killall Finder;echo'“ Potom staci v terminale napisat FIXOPENWITH a vsetko je taq ako ma byt, plus si nemusim pamatat kilometrovy prikaz ;-)

  • avatar
    27. 03. 2013 (08:58)
    Trvalý odkaz

    To mě by spíš zajímalo jak z toho seznamu vyházet neduplicitní položky, třeba ty, které vedou k aplikaci ve Windows spouštěných přes Parallels Desktop…

    • avatar
      27. 03. 2013 (21:25)
      Trvalý odkaz

      to je zalezitost nastavenia virtualnej masiny, je tam niekde moznost ze otvarat subory z parallels na macu a naopak…
      Neviem presne, lebo trial mi vyprsal tak som presiel na virtualbox… :)

      • avatar
        28. 03. 2013 (07:22)
        Trvalý odkaz

        Díky moc za tip, nenapadlo mě to:-) A skutečně je možné ty položky odebrat v nastavení sdílení PD.

  • avatar
    27. 03. 2013 (09:37)
    Trvalý odkaz

    Preco to tak na MACu funguje? Strasne ma to serie…

  • avatar
    27. 03. 2013 (11:50)
    Trvalý odkaz

    Děkuji za tento článek, konečně jsem se toho zbavil. Funguje to..

Komentáře nejsou povoleny.