Jaká bude nová Apple TV? [Zamyšlení]

Opravdu si myslíte, že Apple přijde s televizí? Že začne konkurovat výrobcům spotřební elektroniky? Věříte tomu, že se Google, Samsung a další výrobci chytrých televizí trefili do toho, co Apple několik let připravuje a tiše si mnou ruce, jak jej prvně v životě předběhli?

Já tomu vůbec nevěřím. Podle mého názoru jsou všichni výrobci vedle jak ta jedle.

Důvodů, proč si myslím, že Apple nepřijde s televizí, jakou ji známe dnes, mám několik. TV je zařízení, které se nekupuje každý rok, je to věc na 7 – 10 a mnohdy i více let. To není moc dobré pro rychloobrátkovou firmu, jakou Apple je. A těžko přinutí lidi, aby investovali každých 5 let 50.000 do nové TV. Druhým důvodem jsou marže, které jsou v této branži díky opravdu silné konkurenci velmi nízké.

Prodeje TV, zvlášť, pokud by Apple chtěl být na špici, by se pohybovali v řádech tisíců, rozhodně ne milionů kusů. A bude chtít Apple vyrobit TV, která je horší než u konkurence? Vždyť nyní výrobci předvádějí OLED a 4K rozlišení za 500.000 korun. Obrazová kvalita by byla daleko před Apple TV. A to si pište, že by si výrobci v reklamách na Applu smlsli. A všichni do jednoho.

Bez předsudků

Pokud chceme pochopit Apple a jeho TV. Musíme se oprostit od všeho, co vidíme a od konceptů, které nám Google, Samsung a další výrobci nabízí. Musíme se posadit před čistý list papíru a začít znovu. Je doba internetu. Potřebuje TV dnes vzduchem šířený signál? Ne. I u nás máme O2 a další operátory využívající internet. Z toho mi vychází, že koncept Apple bude určitě o internetové televizi.

Vyrábí Apple produkty, které mají displeje a přístup k internetu? Hodně, skoro všechny. V tom případě máme už Apple TV doma. Každý. Nemusíme kupovat nic nového. Proč by měl Apple vyrábět drahé kusy HW, když může nabídnout svoji službu stovkám milionů uživatelů iPhonů, iPadů, Airů, atd…. Ano. Podle mě máme všichni Apple TV v rukách, aniž bychom to tušili. Současná Apple TV, tak jak ji známe, bude pro osoby, které nemají nebo nechtějí žádný jiný produkt od Apple a nebo tak jako dnes bude přenášet obsah na větší obrazovku. Více není třeba.

Ale jak ta TV bude vypadat? Máme zde iTunes Store, App Store, Book Store. A co tak TV Store? Zbláznil jsem se? Ale vůbec. Vám nevadí, že dnes platíte kabelovkám a dalším operátorům paušální částku za desítky kanálů, které vůbec nesledujete? Ruku na srdce, kolik kanálů z těch 50, 100 a více zapínáte pravidelně a kolik jich sledujete občas? Proč bych si nemohl koupit na jeden den za 79 centů Eurosport, protože tam bude finále French Open? Nebo si předplatím za 3,99 Eurosport na měsíc a mohu za 5,99 mít Eurosport i v HD verzi.

Závisí to jen a jen na mě. Nakoupím si tak kanály, které mě baví, které sleduji. Dostanu se tak i k jejich archívu a sám si tak budu moci rozhodnout, na co se podívám. Začnu se dívat na finále tenisového turnaje, potom musím odjet, označím si tak na TV nahrávání na iCloud. V jiném městě, v hotelovém pokoji zapnu iPad a z iCloudu se na finále v klidu dodívám. Možností je mnoho a určitě se to bude točit kolem iCloud. Apple prý staví nové úložiště, že by nová služba na obzoru?

Nové zařízení?

Možná jsou moje myšlenky, které mám o budoucí TV zcela chybné. Snažil jsem se jen o Apple TV zapřemýšlet trošku jinak. Netroufám si v žádném případě říct, že Applovsky jinak. Ale jsem 100% přesvědčený, že současní výrobci TV jsou zaslepení. Nedovedou si představit, že by TV vypadala jinak a plnila jiné funkce. Přidáním pár aplikací rohzodně nic nevymysleli. To nejsou Smart TV… Budoucnost TV je jinde. A kdo jiný by nám ji měl ukázat, než Apple. Věřte mi nebo ne, cítím v kostech stejný wow efekt, který jsme zažili u představení iPhone.

Music, Internet, Phone, Music, Internet Phone…

iPhone, iPad, Mac, TV, iPhone, iPad, Mac, TV…

One device, jedno zařízení…

8 komentářů: „Jaká bude nová Apple TV? [Zamyšlení]

  • avatar
    08. 02. 2013 (07:55)
    Trvalý odkaz

    Dobrá myšlenka. Logicky správná. Stále jsem čekal nové železo, Váš pohled je však zajímavý.

  • avatar
    08. 02. 2013 (09:41)
    Trvalý odkaz

    Zajímavé zamyšlení. Rušily mě jen občas nějaké hrupki :-)

  • avatar
    08. 02. 2013 (12:58)
    Trvalý odkaz

    Tohle je moje představa. Miluju dokumenty, ale zatím si nejde poskládat seznam programů/kanálů, jak by se mi líbilo. Dočasně to fungovalo i CSLinku, ale po pohlcení SkyLinkem šla nabídka kanálů do kopru směrem k filmovým, kde nic pořádného není :-(

  • avatar
    08. 02. 2013 (15:59)
    Trvalý odkaz

    stejně by mohli vyrobit supr jednoduchou černou tabulku bez ovládání. Takovej exterňák….

  • avatar
    08. 02. 2013 (16:45)
    Trvalý odkaz

    Vláďo myslím, že máš 100% pravdu. Bájná a mýtická Apple TV nebude kus železa, ale další v řadě za iTunes store, App store, ….. TV store. Přemýšlel jsem nad tím už před časem a je to jediný logický krok. Snad se nepletu.

Komentáře nejsou povoleny.