Thunderbolt Express Dock: rozšíření jablečných možností [Představení]

Thunderbolt je skvělé rozhraní, které vám umožní jedním jediným kabelem připojit ke svému počítači snad všechny myslitelné periferie. jen k tomu potřebujete ten správný dock.

Rozhraní Thunderbolt je na Macích již poměrně dlouho a dalo by se očekávat, že množství příslušenství k němu připojitelné bude více než hodně. Opak je ale pravdou a skutečných doplňků pro Thunderbolt je stále málo. A ty, které jsou na trhu, jsou často po čertech drahé.

Univerzální dokovací stanice od Belkinu byla představena již před časem, zakoupit jste si ji však doposud nemohli. Na veletrhu CES, který právě probíhá v Las Vegas, představila společnost mírně inovovanou verzi, která by se již na trhu měla objevit velmi brzy.

Stanice s názvem Thunderbolt Express Dock by se měla prodávat za 249 dolarů (v hrubém přepočtu něco pod pěti tisíci korunami) a nabídne gigabitový ethernet, jeden FireWire 800 port, zvukový vstup a výstup, tři rychlé USB 3.0 konektory a dva Thunderbolt porty umožňující připojit až pět dalších Thunderbolt zařízení). Původně plánovaný eSATA výstup na finální verzi zařízení nenajdete, jeho místo zaujímá praktičtější USB 3.0. Všechny kabely jsou vyvedeny ze zadní stěny a tak můžete zachovat svůj stůl i nadále bez kabelů.

Dokovací stanice neobsahuje „grafickou kartu“ jako například konkurenční Matrox DS1 (ve skutečnosti najde o plnohodnotnou grafiku, jen o možnost připojit klasický monitor prostřednictvím DVI rozhraní přímo ke stanici, více zde), avšak díky návrhu celého Thunderbolt systému není problém takovou k zařízení připojit prostřednictvím samostatné redukce, kterou si budete muset dokoupit.

Dokovací stanice od Belkinu je lákavá především pro uživatele jablečných notebooků a nejlépe si ji dovedu představit vedle MacBooku Air. K tomuto tenkému počítači tak můžete jedním zasunutím kabelu připojit spoustu dalšího úložného prostoru i rychlou kabelovou síť. Především pro ty uživatele, kteří mají z dřívějška některé z disků s FireWire rozhraním tak může být pomocníkem právě při přechodu na novější stroje, které toto rozhraní již neobsahují.

Dostupnost je ohlášena na první čtvrtletí letošního roku a v prodeji by měla být i v Česku.

7 komentářů: „Thunderbolt Express Dock: rozšíření jablečných možností [Představení]

  • avatar
    08. 01. 2013 (09:46)
    Trvalý odkaz

    Stačila by mi redukcia z thunderboltu na USB 3.0. existuje také niečo? Zišlo by sa mi to na iMac 2011 a Air 2011.

    • avatar
      16. 01. 2013 (12:26)
      Trvalý odkaz

      To je hezké, osobně bych také výtal, ovšem nic takového na trhu zatím nenajdeme… :/

      (Jediné řešení na které jsem koukal je Tunderbolt->ExpressCard->USB3.0)

      Ovšem pak se pohybujeme s cenou stejně, jinak příjemné zlevnění oproti původním skoro 9000tis, …

      Jakub

      • avatar
        16. 01. 2013 (12:33)
        Trvalý odkaz

        Práve som niekde čítal, že Intel bude dento rok výraznejšie podporovať Thunderbolt, tak uvidíme. Každopádne mám v zálohe aspoň tohto Belkina :)

  • avatar
    08. 01. 2013 (09:46)
    Trvalý odkaz

    Stačila by mi redukcia z thunderboltu na USB 3.0. existuje také niečo? Zišlo by sa mi to na iMac 2011 a Air 2011.

  • avatar
    08. 01. 2013 (10:06)
    Trvalý odkaz

    „Dokovací stanice neobsahuje grafickou kartu jako například konkurenční Matrox DS1“
    nikde som sa nedočítal, že by Matrox DS1 obsahoval grafickú kartu. Máte iné zdroje?

    • avatar
      08. 01. 2013 (10:10)
      Trvalý odkaz

      Je tím myšleno to, že k Matroxu DS1 lze přímo připojit klasický monitor prostřednictvím DVI nebo HDMI (v závislosti na verzi)…

      • avatar
        09. 01. 2013 (04:51)
        Trvalý odkaz

        rozumiem a je to len detail ale formulácia vety: „…díky návrhu celého Thunderbolt systému není problém takovou k zařízení připojit…“ priamo odkazuje na pripojenie „grafickej karty“ a nie monitoru. Videl som prototypy aj takýchto riešení (tj.: grafická karta cez thunderbolt), ale neviem o tom, že by sa takéto riešenie už dostalo do predaja.

Komentáře nejsou povoleny.