Hlídač koulí: uchopte osud svých varlat pevně do ruky

Nádorové onemocnění varlat patří ve věkové skupině 15 – 40 let mezi nejčastější maligní onemocnění mužů. Díky šikovné aplikaci pro iPhone můžete této nemoci úspěšně předcházet.

Aplikace příznačně nazvaná Hlídač koulí je určena jak mužům, tak i dospívajícím chlapcům, kterým přináší informace o těchto typech nádorů a který vás motivuje k tomu, abyste si vypěstovali návyk k pravidelnému samovyšetřování. Pro následnou léčbu, které je u těchto typů nádorů úspěšná ve více než 85 procentech případů, je právě včasná diagnostika tím nejdůležitějším.

Poslání samotné aplikace volně navazuje na kampaň Máš koule, stojí za ním občanské sdružené Bumbaris Paris podporující pacienty s nádorovým onemocněním a jejich blízkým a vytvořilo ji studio Sugar & Ketchup.

Aplikace samotná je určena pro iPhone nebo iPod touch, na iPadu ji spustíte pouze v režimu emulace, což však na její funkčnost nemá žádný negativní vliv. Mimo naší jablečné platformy iOS bude dostupná také pro Windows Phone a Android.

[HTML1]

Poslání aplikace je dvojí: informovat o problematice nádorů varlat na jedné straně a pomoci s prevencí této nemoci. Nabídne vám k tomu podrobný instruovaný návod, jako způsobem samovyšetření provádět. A abyste na toto vyšetření, které je vhodné provádět jednou za měsíc, nezapomínali, pomůže vám nastavit připomínku na vhodnou dobu, která vám každý měsíc vše připomene.

Nastavení této funkce je podobné budíku a stačí jej nastavit pouze jednou.

Máš koule? Tak si je hlídej!

Muži na rozdíl od žen, které se už dlouhou dobu angažují pro prevenci nádorů prsu a děložního čípku, se o nádorech v oblasti genitálu stydí mluvit. Mnohé známé osobnosti, které léčbou nádoru varlete prošly, až na výjimky, jako je slavný cyklista Lance Armstrong nebo pětinásobný mistr ČR v badmintonu Petr Koukal, mlčí. Tyto společenské zábrany mají negativní dopad zejména na mladou generaci mužů, kteří vůbec netuší, že patří do nejrizikovější skupiny. Jestliže statistika hovoří o každoročním zvýšení počtu nádorů varlat o 2–5 procent, pak jsou to právě mladší věkové skupiny mužů, u nichž je zaznamenán narůst o celých 5 procent (srovnatelný nárůst výskytu má u mladé generace pouze zhoubný melanom kůže).

Nádory varlat jsou nejčastějším zhoubným onemocněním diagnostikovaným u mužů od patnácti do čtyřiceti let. Ročně je u nás v průměru zachyceno 450–500 případů této choroby, nejvíce právě ve věkové skupině od patnácti do třiceti pěti let, v níž mají nádory varlat čtyřicetiprocentní podíl na všech druzích nádorových onemocnění. Bohužel až 80 procent mužů mladších dvaceti let vyhledá lékařskou pomoc teprve v době, kdy je jejich onemocnění v pokročilém stadiu a vyžaduje náročnější, tj. komplikovanější, delší a dražší léčbu. Lékařům se přesto daří dosahovat dlouhodobého vyléčení ve více než 85 procentech případů. Včasná diagnóza pravděpodobnost uzdravení ještě zásadně zvyšuje.

Další možnosti aplikace zahrnují také užitečnou interaktivní mapu komplexních onkologických center v ČR, informace o zastřešujícím občanském sdružení Bumbaris Paris i přímé napojení na sociální síť Facebook s možností v okruhu vlastních přátel vyjádřit preventivnímu samovyšetřování varlat podporu.

Je škoda, že zatímco o samovyšetření prsů u žen se věnuje velká pozornost, o nádorech varlat se mnoho neví. Tato aplikace má možnost tento neduh změnit – je přehledná, snadno se ovládá a vlastně o ní ani nevíte. Jen jednou za měsíc se ozve a připomene vám, že už je čas. Slyšíte? Je čas!

Aplikace Hlídač koulí bude v App Store k dispozici ke stažení od pátku 1. února 2013.

Název aplikace: Hlídač koulí
Zaměření: prevence nádorům varlat
Hodnocení: 5/5

Klady: množství informací, instruktážní návody, mapa onkologických center
Zápory: není iPad nativní
Cena:  zdarma

Kompletní fotogalerie

 

3 komentáře: „Hlídač koulí: uchopte osud svých varlat pevně do ruky

  • avatar
    30. 01. 2013 (12:33)
    Trvalý odkaz

    Vždyť to nejde stáhnout! Nemá povolení pro náš appstore!

    • avatar
      30. 01. 2013 (12:43)
      Trvalý odkaz

      Vzdyt se pise, ze aplikace bude dostupna od patku prvniho unora. A dneska mame kolikateho? :)

      • avatar
        30. 01. 2013 (15:10)
        Trvalý odkaz

        Sorry, já se překouk. Škoda, že to není nativní. Učil bych podle toho kluky na přednáškách o sexuálním zdraví… :)

Komentáře nejsou povoleny.