Apple novinky: 1. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě první týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Média a svět
[HTML2]

Apple zaplatil daň z příjmu

Podle informací The New York Times zaplatil Apple v roce 2012 do federálního rozpočtu částku ve výši šesti miliard dolarů coby daň z příjmu. Jedná se tak o jednu čtyřicetinu všech daní z příjmu firem vybraných ve Spojených státech.

Film jOBS přijde do kin již v dubnu

Nezávislý snímek jOBS, ve kterém si roli vůdce společnosti Apple zahraje známý herec Ashton Kutcher, přijde do kin již v dubnu tohoto roku. Film režíruje Joshua Michael Stern, scénář napsal Matthew Whitely a za kamerou stojí oskarový Russell Carpenter. Film sleduje Jobse v rozmezí let 1971 až 2000 a částečně se tak dějem kryje se známými Piráty ze Silicon Valley.

Zabil iPad netbooky?

Stále více výrobců opouští trh s netbooky: prakticky malými, avšak neprakticky pomalými notebooky. Prozatím tento záměr oznámily společnosti Acer i Asus, přitom druhý jmenovaný se svou řadou Eee PC vlastně celou éru netbooků odstartoval.

The Guardian předpovídá, že prodeje těchto notebooků se na konci letošního roku přiblíží nule. A kdo za to může? Především iPad a jím spuštěná mánie po tabletech, kterým nyní zákazníci dávají přednost právě před netbooky.

Apple chtěl koupit komunitní navigace Waze, neuspěl

Sociální navigace Waze, ve které mapy tvoří přímo uživatelé a která patří mezi nejoblíbenější zdarma dostupné aplikace tohoto typu, byla v hledáčku nákupčích Applu. Apple se snaží vylepšit své mapy za každou cenu a nákup Waze by mu velmi pomohl.

Avšak ani nabídka v celkové výši přesahující půl miliardy dolarů Waze nepřesvědčila a Apple tak odešel s nepořízenou. Tedy alespoň prozatím.

Apple měl problém s funkcí Nerušit

Z nějakého podivného důvodu přestala Applu v novém roce fungovat funkce v iOS 6 jménem Nerušit. Pokud jste ji používali, nevypnula se a vám se tak po celý den nemohl nikdo dovolat. Apple k celému problému vydal prohlášení, že vše se sedmého ledna samo opraví. A přesně to se i dnes ráno stalo.

Zažili jste někde obdobně podivnou softwarovou chybu?

Vykraden Apple Store v Paříži

Tahle plno, jako na následující fotografii, po novém roce v pařížském Apple Storu v Opeře rozhodně nebylo. Pod rouškou novoročního veselí jej totiž navštívili lupiči, kteří si odnesli zboží za více než milión eur.

Dvě nové Apple reklamy

[HTML1]

[HTML3]

Hardwarové novinky
[HTML2]

Rychlejší USB 3.0 slibuje 10 gigabitů za sekundu

Organizace odpovědná za speficikace standardu USB 3.0 představila jeho novější verzi. Pod názvem SuperSpeed USB 3.0 bychom tak již v přítím roce měli být schopni prohánět data tímto rozhraním rychlostí až 10 gigabitů za sekundu. Jde tedy o papírově stejnou rychlost, jakou se chlubí již v současnosti používané rozhraní Thunderbolt. Ten je však schopen přenášet data touto rychlostí oběma směry současně, zatímco u novinky půjde o součet rychlostí v obou směrech.

SuperSpeec USB 3.0 má být schopno této rychlosti dosahovat se stávající kabeláží a je slibována jeho plná zpětná kompatibilita.

Fusion Drive konečně pro základní iMacy

Apple osadil iMacy o velikosti úhlopříčky 21.5 palce pomalými notebookovými disky a čelil tak nářkům, že jejich pomalé přenosové rychlosti výrazně brzdí jinak velmi výkonný počítač. Do možností jeho rozšíření tak v minulém týdnu přibyla možnost osazení hybridního úložiště Fusion Drive, která doposud bylo k dispozici pouze pro vyšší model z této řady.

Za Fusion Drive, který ke stávajícímu pevnému disku přidá ještě SSD úložiště o nevelké kapacitě 128 GB, si v konfigurátoru připlatíte obvyklých 6 500 korun.

Přichází třetí Gorilla Glass

Společnost Corning, stojící za pevným sklem Gorilla Glass, představila jeho novou verzi. Pod názvem Gorilla Glass 3 přichází sklíčko, které je na molekulární úrovni ještě více vylepšeno a přinese daleko větší odolnost proti škrábancům.

Softwarové novinky
[HTML2]

OS X 10.8 je nejpoužívanějším jablečným systémem

Podle analytiků ze společnosti Net Applications se stala aktuální verze operačního systému OS X Mountain Lion nejpopulárnější verzí operačního systému od Applu. Stalo se tak pouhých pět měsíců od jeho představení.

Aktuálně OS X 10.8 používá více než 32 procent Maců, množství funkčních instalací předchozí verze Lion klesla na 28 %. Překvapivě mnoho uživatelů stále zůstává u Snow Leoparda – 29 procent.

Spekulace
[HTML2]

Plánuje Apple internetové rádio?

Podle analytika Richarda Greenfielda je velmi pravděpodobné, že Apple v roce 2013 připraví a spustí vlastní internetovou rádiovou služby podobnou Pandoře. Služba bude integrována do iTunes a jeho ekosystému a není zcela jasné, jaký platební model za tuto službu Apple zvolí.

Příští iPhone bude barevný

Tedy alespoň se to proslýchá. Příští verze telefonu iPhone se prý bude současným iPodům touch podobat více, než si umíme představit. A to nejen po stránce vzhledu, ale i barevných kombinacích. Připravte se tak, že váš další iPhone může být úplně dobře červený, růžový, žlutý nebo modrý.

Jednou větou
[HTML2]

Procesory A6X nebudou do Samsungu

Procesory Apple A6X bude vyrábět taiwanská společnost TSMC. Procesor používá Apple ve čtvrté generaci iPadu.

Apple testuje iOS 7

V lozích významných webů se začínají stále často objevovat záznamy o zařízeních běžících na operačním systému iOS verze 7.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

 

3 komentáře: „Apple novinky: 1. týden [2013]

  • avatar
    07. 01. 2013 (17:18)
    Trvalý odkaz

    Aktuální jako vždy. Pět minut po dvanácté přicházíte s „novinkami“.

    • avatar
      07. 01. 2013 (17:22)
      Trvalý odkaz

      Ano, každý týden v pondělí přinášíme shrnutí událostí za uplynulý týden. Děláme to tak již více než tři roky :)

      • avatar
        09. 01. 2013 (23:18)
        Trvalý odkaz

        Vláďo, děláte to dobře, jen tak dál. Já se každý týden na novinky ve zkratce těším :-) jsou pěkně pohromadě, stručně, jasně. Než lovit na několika serverech, radši čtu ty Vaše.

Komentáře nejsou povoleny.