Opravdu si Apple patentoval obdélník s kulatými rohy?

Tak podobný titulek jste před časem mohli vidět téměř na každém rohu. A s ním i ty o patentování otáčení stránek a mnoho dalšího. Jenomže ony nemají pravdu.

Protože současnému světu vládne až přílišné zjednodušování spojené s honbou za senzacemi, nejedna redakce neodolala pokušení vytěžit z nedávno přiznaného patentu Applu co nejvíce a přistoupila k naprosto zásadnímu zjednodušení. Vy jste tak byli obdarování články, které ve svých titulcích svorně hlásali jediné:

Apple si patentoval obdélník s kulatými rohy!

Ano, takhle jednoduché to bylo: ovečky bez ohledu na vyznání dostali významnou krmi, která se zužitkovala v podobě hnoje bobtnajícího v diskusích u daného článku a zvyšující tak počet prohlédnutých stránek.

A protože k tomuto lacinému populismu sklouzla i některá serióznější média, dostává se toto zjednodušení do obecného povědomí a nezřídka se tak i ve zcela nesouvisejících textech dočkáte obratu hovořícím o tom, že když už je možné patentovat si obdélník s rohy, tak už je možné naprosto všechno.

Jenže ono není. Stejně tak jako není možné, aby si Apple patentovat „obdélník s rohy“, protože nic takového si ani nepatentoval.

Ale začněme pěkně od začátku. Konkrétně jde o tento patent (odkaz), který Apple podal patentovému úřadu 23. listopadu 2010 (tedy před celými dvěma roky), přičemž patent dostal udělen až 6. listopadu 2012.

Pokud patent opravdu jen zběžně proběhnete (a pokud jste hnaní bulvárními pudy), můžete nabýt dojmu, že v něm nejde o nic víc, než jen o obdélník se zakulacenými rohy.

Pokud si patent projdete opravdu podrobně a bez předsudků, odhalíte, že pouze popisuje naprosto konkrétní vzhled iPadu první generace a daný patent tedy chrání vzhled tohoto konkrétního zařízení. V jeho duchu tak dále můžete vyrábět tablety se zakulacenými rohy, pokud nebude kopírovat konkrétní vzhled prvního iPadu. Použijete jiný tvar zadní stěny a rozmístění konektorů? Dobrá, proč ne. Použijete jiné rozvržení ovládacích prvků? Dobrá, proč ne. Okopírujete příliš přesně vzhled iPadu první generace včetně ovládacích prvků a rozmístění konektorů? Dobrá, v tom případě na vás Apple nejspíše vytáhne tento patent.

Zcela běžný postup

A víte proč? Protože jde o tzv. americký designový patent, který popisuje konkrétní vzhled (v Česku pro stejný akt používáme spíše označení průmyslový vzor). Tento typ patentů není žádnou novinkou, první patent tohoto typu byl udělen v USA již v roce 1842 a získal jej George Bruce za nový typ písma. Znamená to snad, že by nikdo další nemohl patentovat jiné typy písma? Ne.

A pojďme dále. V roce 1879 získal Auguste Bartholdi designový patent na vzhled sochy svobody. A znamená to snad, že by žádný sochař nesměl udělat dámu s pochodní a knihou v ruce? Ne.

Anebo snad nejznámější designový patent moderní doby byl udělen v roce 1915 a popisoval vzhled původní skleněné lahve od limonády Coca-Cola. A znamená to snad, že by každá další sodovkárna nebo pivovar museli přestat používat skleněné lahve nebo by za jejich výrobu museli platit přímo Coca-Cole licenční poplatky? Pochopitelně, že ne.

A stejné je to i v tomto případě. Zmíněný designový patent Applu popisuje a tím také chrání konkrétní vzhled jednoho konkrétního produktu. Pokud vyrobíte odlišný tablet, a třeba i s kulatými rohy, nemusíte si ničeho bát. Stejně tak jako si můžete namalovat a prodávat vlastní řez písma, sochu s pochodní nebo skleněné lahve pro limonády.

Pokud ale okopírujete příliš přesně iPad první generace, pak si Apple zřejmě vzpomene na svůj patent. A pokud příliš přesně okopírujete původní písmo od George Bruce, pak si zřejmě Adobe (které jej nyní vlastní) vzpomene na svůj patent. Zkuste přijet do New Yorku a prodávat si tam malé kopie sochy svobody. Anebo si zkuste okopírovat původní lahev od Coca-Coly, prodávejte v ní vlastní limonádu a hádejte, co se v krátké době nejspíše stane.

A o tom to je

Designové patenty jsou zde proto, aby chránily vzhled vždy konkrétního zařízení, nejde o žádné obecně platné zákazy. Jenže vidinou zvýšené návštěvnosti hnané weby nemůže korektní zpráva nazvaná „Apple po dvou letech získal patent chránící vzhled iPadu 1“ dostatečně zaujmout. Koho by také zajímalo dění okolo dva roky starého produktu, ne? Výsledkem jejich informování však jsou zcela zcestné výkřiky v diskusí, jako například: „Tak já si patentuju prkýnko na záchod a všichni mi budou muset platit“.

A víte jak to ve skutečnosti je? On vám nikdo nebrání patentovat si jeden konkrétní vzhled záchodového prkénka, protože designový patent popisuje vzhled konkrétního produktu. Jenže nikdo vám platit nebude, pokud přesně nezkopíruje vzhled, rozměry a vlastně i materiály vašeho prkénka. Takže všichni okolo vás budou vesele vyrábět svá prkénka jako doposud a vy jen budete koukat na to své a účet za patentovou přihlášku. Stejně, jako všichni okolo Applu vyrábějí své odlišné tablety ve tvaru obdélníku se zakulacenými rohy bez toho, aby se s nimi kdokoli soudil.

A naprosto stejné je to také v případě jiného jablečného patentu, který popisuje otáčení stránek ve čtečce elektronických knih. Tento patent totiž popisuje naprosto přesně jednu konkrétní animaci otáčení stránek a není pravda, že by tím Apple získal monopol na otáčení stránek ve čtečkách, jak nás titulky těch stejných médií před časem přesvědčovaly. Je nespočet dalších způsobů, jak otočení virtuální stránky animovat a nikdo vám nebrání vymyslet a použít svůj vlastní. Opravdu, vezměte si knížku, papír, tužku a navrhněte, jak jinak by se stránka mohlo animovat. A poté si tento postup můžete i úspěšně patentovat, nikdo vám v tom bránit nebude. A proto ti, který předkládali závěry jako „Tento patent může vyvolat další z desítky právních sporů a žalob ze strany Apple proti výrobcům elektronických čteček, kteří tuto softwarovou věc velmi často využívají“ prostě svým čtenářům  lhali. Zda z neznalosti nebo vidiny bohaté diskuse nechám na vašem posouzení.

11 komentářů: „Opravdu si Apple patentoval obdélník s kulatými rohy?

  • avatar
    27. 11. 2012 (08:09)
    Trvalý odkaz

    Upřímně mě článek, o kterem je tento článek nijak nezaujal a přečetl jsem si jen nadpis… Ale je super, ze jste to uvedli na pravou míru. :-) až tento článek se pro mě stal zajímavým.

  • avatar
    27. 11. 2012 (09:22)
    Trvalý odkaz

    Potřebný článek. Tohle spoustu lidí neví …

  • avatar
    27. 11. 2012 (10:23)
    Trvalý odkaz

    Je to přesně takto jak píšete. Jen je škoda, že tak pozdě. Proč se neuvádí věci na pravou míru ihned? Díky těm poplašným článkům v mediich klesly nedávno akcie až o téměř 30 procent! Chtělo by to více odvahy pánové a publikovat ihned!!!

    • avatar
      27. 11. 2012 (10:34)
      Trvalý odkaz

      Nejsme priznivci spechani za kazdou cenu, radeji veci promyslime, nez je publikujeme…
      Nicmene myslim, ze tento pokles akcii byl predevsim reakci na „odstaveni“ Forstalla a nasledne zmeny v predstavenstvu. Ono kdyz vyhodite z firmy cloveka, ktery je dlouhodobe povazovan za vas nejvesti poklad, ktery se v lonskem roce dostal na druhou pricku zebricku nejkreativnejsiho cloveka v IT odvetvi a nahradite ho nekym zdaleka ne tak dobre hodnocenym, tak to akcionare poradne vydesi…

      • avatar
        27. 11. 2012 (10:55)
        Trvalý odkaz

        Forstal byl odstaveny v době, kdy už všechny ty zmíněné články včetně map atd. tiskem proběhly a akcie byly dolů o 20 procent. Co se týká nespěchat a popřemýšlet- co chcete přemýšlet nad lživými články. Prostě napíšu, že to tak není! Já za tím spíš vidím strach, nezlobte se. A hlavně to poškozuje samotný APPLE a následně i prodeje. Lidí přechází na Android atd., nechají se ovlivňovat nesmyslnými články o vynikajících přístrojích konkurence-což jsou vesměs bláboly určené k podpoře prodejů. Reagujte rychle a odborně ale hlavně včas! Te´d už je to pro mnoho lidí pasé. Už utratili za android…

        • avatar
          27. 11. 2012 (11:09)
          Trvalý odkaz

          Diky za vas nazor a zajimavy jiny pohled na vec poklesu ceny akcii. Nicmene strach zde neni zadny (ani nema z ceho byt) – az v posledni dobe mi prislo neunosne, kolik lidi temto bulvarnim informacim skutecne veri a ze je tedy spravmy cas podivat se na to strizlivym pohledem. Nicmene i tak jde „jen“ o trintydny starou zalezitost. Kazdopadne nase clanky prilisny vliv na vyvoj akcii nemaji…

          • avatar
            27. 11. 2012 (16:17)
            Trvalý odkaz

            Pokud by se media chovala zodpovědně, bylo by problému určitě všeobecně méně. Jinak vám fandím!

  • avatar
    27. 11. 2012 (17:22)
    Trvalý odkaz

    Díky, pro mne jen upřesnění a shrnutí v dobře napsaném článku. Aspoň vím, kam poslat ty další tupouny, kterým jsem se to snažil vysvětlovat tak dlouho, až mě to přestalo bavit… Ještě jednou díky! … BTW: Za pokles akcií Apple určitě nemůže pár zjednodušujících a hrubě zevšeobecňujících blábolů od pár tupějších pánů novinářů a taky dost pochybuji o tom, že by někdo vyměnil iOS za Android jen zpodobného důvodů… A pokud ano, patří mu to ;) … Bojím se jen jedné věci: Aby Apple (s)veden přílišnou honbou za zisky a počty uživatelů začal zásadně slevovat z kvality HW a hlavně SW produktů – stačí se jen podívat, co se stalo s OSX od poslední slušně stabilní a výkonné verze (10.6.x)… A bude hůř, do OSX 10.9 prý dokonce chtějí narvat Siri – nechápu proč… :(

  • avatar
    27. 11. 2012 (21:22)
    Trvalý odkaz

    super článek .. rovnou k věci … a žádné „kecy“ :)

  • avatar
    01. 12. 2012 (10:50)
    Trvalý odkaz

    Problém s patenty jsou náklady, který ty patentový náklady vytváří. Když něco vymýšlím tak se mi může stát že část designu nemůžu použít.
    Náklady na vymáhání jsou obrovské, a to pro obě strany. V Asii se na to dívají jinak, a to tak že to prostě neřeší. Je tam bambilion napodobenin všech výrobků applu, ale stejně za originál vám tam utrhají ruce. Lidé nejsou hloupí, pokud chcou apple, tak si koupí apple.
    Hlavní argument je že pokud se to nebude dát patentovat tak to nikdo nevymyslí anebo s tím nepřijde na trh. Je tomu doopravdy tak?
    Nebo naopak možnost kombinovat už patentované vzory nás posune zase dál?
    A to se nebavíme o tom, kolik moci to dává státu, který to za peníze nás všech vymáhá, dodržuje, pokutuje atd atd

Komentáře nejsou povoleny.