FireLords HD: Středověký Bomberman pro iOS [Zkušenosti]

Pakliže jste odkojeni staršími hrami, jistě vzpomínáte na Bombermana. Tato legendární hra se dočkala mnoha variací a dnes vám jednu ukážeme. FireLords převádí tradiční koncept do netradičního prostředí.

Už po spuštění vás přivítá prostředí jasně naznačující téma – středověk. Na pozadí se tyčí hrad a veškeré ovládací prvky jsou patřičně stylizovány. Hlavní obrazovka obsahuje pár možných nastavení a to jmenovitě zapínání/vypínaní zvuků, ovládání joystickem nebo gyroskopem a pozici joysticku na obrazovce, pokud je zapnut. V pravém rohu se trochu netradičně krčí červený křížek, kterým hru vypnete (zůstává ale pravděpodobně stále uspána v paměti, neboť se zobrazuje ve výpisu spuštěných aplikací).

Samotná hra se výrazněji neliší od klasického bombermanovského schématu – za pomocí pokládání bomb si klestíte cestu mapou a snažíte se porazit vychytralé soupeře. Ti vám v neustále větším množství dělají potíže, pokládají své bomby nebo vás chtějí jednoduše „napíchnout“ (stoupnutí na políčko se soupeřem znamená vaši smrt).

Chytří nepřátelé?

Za zabité nepřátele získáváte zlaté mince, které odráží úspěšnost projití úrovní. Ta je hodnocena až třemi možnými hvězdami. Jednotlivé úrovně pak tvoří epizody, vstup do další odemknete nasbíráním patřičného množství hvězd. Jednoduché a přehledné. Nutno podotknout, že misí je opravdu dostatek a hra vám zaručeně vydrží na pár hodin zábavy.

[HTML1]

Už v popisu hry se vývojáři chlubí chytrými protivníky. Musím přiznat, že toto prohlášení považuji za poněkud přemrštěné. Občas vás sice nepřátelští rytíři překvapí svou lstivostí, ale mnohem častěji se dokáží pozabíjet navzájem, aniž vy byste museli nějak zasáhnout. Trochu to pak kazí dojem z hraní.

Rovněž některé úrovně nejsou zrovna ideálně vybalancovány a tak se střídá doslova bombastická zábava s místy nepříjemnou frustrací.

Hudební podkres doplňuje hraní příjemně a stylově, zbytečně neruší hraní. Zvuková stránka je poněkud slabší, různé výkřiky umírajících rytířů působí spíše komicky (ačkoli to možná byl záměr). Bomby zvláštně tikají a bedničky vybuchují jako sypající se polena.

Autoři pro oživení hratelnosti ještě zakomponovali různé power-upy, přidávající na dosahu výbuchu bomby, dočasný štít nebo větší/menší rychlost pohybu. Nepřátelé se vyskytují v různých variantách a každý vás zkouší dostat alespoň trochu jinak. Tuto stránku hodnotíme kladně.

Celkově hra nabízí především to co od bombermanovky očekáváte – dlouhou zábavu, nikterak náročnou na vaše mozkové závity. A to je konec konců čas od času potřeba. Čeští vývojáři udělali dobrý kus práce, který se určitě bude líbit i vám.

Aplikace: FireLords HD
Zaměření: Bombermanovka pro iPhone a iPad
Hodnocení: 3,5/5

Klady: tradiční hratelnost, délka
Zápory: stále totéž, slabší zvuky
Cena: 0,89 EUR