Empire Total War Gold Edition: Za Impérium! [Zkušenosti]

18. století bylo dobou impérií. Světové mapě vládly barvy Britů, Španělů, Francouzů, Portugalců a Holanďanů. Historie je sice vytesána v kameni, ale co kdybyste měli možnost ji změnit?

Tituly ze série Total War nelze přehlédnout díky jejich bitvám tisícihlavých armád. Dosud jednotlivé díly přetřásaly pouze starověk a středověk. Empire: Total War (dále jen ETW) posouvá ukazatel na časové ose o pár století dál. Luk vyměníme za mušketu a trebuchet za dvanáctilibrový kanón. Mořím již nevládnou miniaturní veslice, ale hrdé plachetnice s úctyhodným počtem děl. Svět je doslova připraven k podmanění. Než se stanete ultimátní vládcem veškerého lidstva, zbývá pouze jedna drobnost. Vybudovat Impérium.

Strasti koloniální správy

ETW nabízí tři odlišné kampaně pro jednoho hráče. Road to Independance (revolta proti Britům) a Warpath (Indiáni) jsou slabší tématickou variací hlavní kampaně pojmenované výstižně Grand Campaign. Nejprve vyberete jednu z jedenácti tehdejších mocností. Každá z nich má odlišné zájmy, které se promítají do zadání herního úkolu. Britové by rádi dobyli Indii, Gibraltar a Egypt. Rusové mají zase více “evropské” plány ohledně svých západních sousedů. Na splnění zadání máte 200 kol (100let). Stihnete-li to dřív, můžete pokračovat, dokud nebude celý svět pod vaší kontrolou.

Strategická část řeší klasické strasti butovatele jako stavbu infrastruktury, výzkum technologií a výcvik armád. Velmi to připomíná Civilizaci s větším důrazem na válčení. Armády přesouváte po mapě rozdělené na regiony. Každá oblast obsahuje hlavní město a několik dalších budov generujících peníze, vědecký výzkum nebo spokojenost obyvatelstva. Umělá inteligence tradičně podvádí, kdy téměř vždy vyzkoumanými technologiemi a rozvinutou infrastrukturou překonává hráče. Diplomacie s AI protivníky byla implementována spíše z povinnosti. Nezřídka se stane, že malá zemička o jednom regionu požaduje některou z vašich klíčových držav výměnou za technologii vylepšeného bajonetu. Neústálým odmítáním patetického návrhu dospějí diplomatické vztahy rychle k bodu mrazu. Od reality odtržená umělá inteligence zapomíná na jeden klíčový fakt – v případě války dostane od hráče ošklivě na zadek.

Na moři i na souši

Kampaň v ETW slouží jako prostředek k manipulování s figurkami armád, aby se pak setkaly v kolosálních bitvách. Například doma v Anglii vytvoříte vojsko, naložíte jej na loď a pošlete do některé bohem zapomenuté kolonie upevnit britskou nadvládu. Jenže po cestě flotilu přepadnou Španělé a budou létat třísky.

Charakter námořních bitev značně ovlivňuje množství zúčastněných lodí. S menším počtem není problém precizně manévrovat a ukázat AI, že její algoritmus stojí za prd. Jakmile však bude flotila čítat více jak pět lodí, budete rádi, když vytvoříte jakž takž po hromadě držící linii, kde do sebe nebudou lodě bourat, a nastavíte ji bokem k nepříteli. Bitvu mohou rozhodnout i zdánlivé drobnosti. Proti větru nelze dost dobře manévrovat. Nepřítel má připravenou boční salvu a vaše loď ne. Kartáčovými střelami doslova vyčistí celou horní palubu a zdecimovaná posádka nastaví kurz “rychle pryč” místo poslouchání rozkazů znamenajících její zkázu.

Na pevnině se odehrává šachová partie jednotek v sevřených formacích. Není třeba vybít protivníka do posledního muže, ale pomocí chytré taktiky rozdrobit jeho armádu. Pěší jednotky jsou lákavým cílem pro jízdu. Nedáte-li si pozor, proženou se koňáci linií pěchoty jako nůž máslem. Obyčejný voják nechce za každou cenu umřít a když vidí zkázu své jednotky, vezme raději nohy na ramena. Podobný účinek má též dělostřelectvo, ale jde efektivně použít jen někdy, protože ne všechny mapy mají vhodný kopeček v prostoru pro počáteční rozmístění armády.

Bitvy představují základní stavební kámen ETW. V kampani trvající několik desítek hodin herního času si jich užijete opravdu mnoho. Marně byste hledali hru nabízející rozsahem něco podobného.

Mac: Total War

Všechno to válčení zní dobře a třesete se na multiplayer? Jestliže máte přátele pařany s Macem, uspořádejte menší ETW LAN party. To je vše, co momentálně můžete udělat. Portovací společnost Feral Interactive plánuje do vánoc vydat patch umožňující i online hraní. Zahrají si pouze zákazníci s verzí z Mac App Store, protože hraní po internetu bude využívat technologii Gamecenter závislou na serverech Applu. Pokud chcete multiplayer, kupujte na MAS.

Zbývá už jen vyhodnotit náročnost ETW na jablečné železo. Hra stále vypadá velmi působivě, ač byla vydaná na PC před třemi lety. Na nižší nastavení detailů dokáže ETW rozběhat i starší MacBook s integrovanou grafikou Intel HD3000 nebo Nvidia 320M. Máte-li cokoliv lepšího, vizuální dojem poroste. Například námořní bitvy vypadají na silnějších čipech úchvatně. Počítání tahů umělé inteligence občas zatopilo procesoru redakčního MacBooku Air. Doporučujeme buď trpělivost nebo silnější výpočetní jednotku.

Ve prospěch koupě ETW mluví obrovská herní doba, znovuhratelnost a známý syndrom “ještě jedno kolo, než půjdu spát”. Velká škoda chybějícího multiplayeru v době vydání. Než to autoři napraví, kampaň zabere mnoho dlouhých zimních večerů.

Aplikace: Empire: Total War Gold Edition
Zaměření: strategie pro Mac
Hodnocení: 4/5

Líbilo se: námořní bitvy, pozemní bitvy, dokáže zabavit na dlouho
Nelíbilo se: umělá inteligence má někdy vrtochy, prozatím chybí online multiplayer
Cena: 36 EUR

Kompletní fotogalerie