John Sculley se rozhovořil o ARMu i o projektu Newton

Možná víte, že prvním tabletem z dílen Applu nebyl iPad. Myšlenku na přenosné zařízení s dotykovou obrazovkou měli v Cupertinu dlouho před současným fenoménem. Málokdo ví o Newtonovi, prvním komerčně prodávaném tabletu jablečné firmy, který již v té době poháněl procesor typu ARM.

První jablečný tablet, celým jménem Newton MessagePad, byl komerčně vyráběn od roku 1994 (odhalen o rok dříve). Tehdy šéfoval Applu John Sculley, jenž je autorem oné myšlenky. Nyní v rozhovoru na konferenci SFTA poodhalil další zajímavá fakta.

Na projektu Newton spolupracovaly firmy Apple, Acorn Computers a VLSI. Protože měl být Newton snadno přenositelné a přitom dostatečně výkonné i úsporné zařízení, padla volba na procesor ARM6. Tedy ten typ procesoru, jehož zdokonalenou verzi má každé dnešní iOS zařízení.

Tablet, tehdy ještě spíše variantu PDA, měli na starosti Larry Kessler a Steve Capps. Newton nebyl schopný dost dobře rozpoznat ručně psané písmo. Sculley však tvrdí, že jeho síla spočívala jinde.

Psaní rukou nepatřilo mezi hlavní vlastnosti,“ říká. „Šlo o to držet počítač takříkajíc ve vlastních rukou s grafikou, jako na vašem Macintoshi.“

Rovněž se neopomenul zmínit o technologii bezdrátových přenosů, jenž byla teprve v plenkách. „Lidé věděli, že tady přichází budoucnost. Ačkoli se na mnoho věcí nedalo spolehnout.“

„V té době neexistoval žádný mikroprocesor, který by umožnil graficky založený software,“ rozpovídal se Sculley o začátcích ARM platformy. Larry Kressler byl jeden z prvních, kdo přišel s nápadem navrhnout vlastní mikroprocesor. Dnes proto v iPhonu 5 najdete Applem vyrobený A6 procesor s daným počtem jader.

Mnohem více o ARM a projektu Newton a počátcích Applu v oblasti mobilních technologií, si lze poslechnout v níže uvedeném videu (nutná znalost angličtiny).

[HTML1]

Zdroj: The NextWeb

Jeden myslel na “John Sculley se rozhovořil o ARMu i o projektu Newton

  • avatar
    04. 10. 2012 (07:19)
    Trvalý odkaz

    Dobré připomenutí, měl jsem ho ještě před Psionem 5. Škoda že nezmiňujete reklamu tohoto přístroje v kultovním filmu Přepadení 2: Temné území

    http://youtu.be/VaaMct-nF0o

Komentáře nejsou povoleny.