Fieldrunners 2: Věžová mánie pokračuje [Zkušenosti]

Po velmi úspěšném prvním dílu přichází pokračování iOS předělávky staré legendy žánru tower defence, Fieldrunners 2. Jak si vývojáři poradili s novým dílem a jestli stojí za koupi se dozvíte právě teď.

Původní díl přijat velmi kladně. Ostatně se vývojářům povedlo převést koncept stařičké, ale legendární hry typu Tower Defence, velmi dobře. Dvojka pak přináší hezčí kabátek a lehce inovovanou hratelnost.

O co tedy jde? Nepřátelé na vás proudí ve vlnách a vy jim musíte zabránit, aby se dostali až k vám. K tomuto úkolu máte k dispozici celou škálu obranných věží a jiných pomůcek. Za každého zneškodněného protivníka získáváte odměnu, kterou můžete zpětně investovat do budování obranného valu. Zpočátku se uchráníte pomocí obyčejných kulometných věží, postupem času se však propracujete třeba až k laserovým nebo plamenometným.

 

Se zvětšujícím se počtem vln je nutné vymýšlet i různorodou strategii. Proto budujete co nejvíce klikaté cestičky, abyste běžícím nepřátelům udělili co nejvíce poranění. Takticky umístěná laserová věž může totiž zachránit kůži. Případně plamenometná nadílka vprostřed pečlivě vystavěného tunelu nadělá z vojáků grilovanou pečínku.

Mapy, jejichž počet dosáhl čísla 25, nejsou jen otevřené prostory umožňující libovolné budování. Některé obsahují předem dané cestičky pro nepřítele a vy je můžete jen obestavět. Tím vás hra nutí přemýšlet, kam kterou věž umístit. Další typ map představuje logické hádanky, kdy běžící voják musí projít určitou částí mapy díky strategicky položeným věžím.

Dynamičnost podtrhuje možnost postupného vylepšování věží až do třetí úrovně. S touto palebnou silou ustojí i velký nápor pozdějších kol. Avšak i nepřítel zdokonaluje své vojsko a v průběhu jedné mise, dělené různě buď na počet kol nebo na časovou jednotku, může přivolávat stále silnější a zákeřnější jednotky.

Po úspěšném splnění mise jste odměněni příslušným počtem hvězd odpovídajícím vámi zvolené obtížnosti. Dále dostáváte mince, za které lze nakupovat různé jednorázové bonusy.

Hru jsme testovali na iPodu Touch čtvrté generace, jenž už má na dnešní dobu ne zcela ideální hardware. Ačkoli běželi Fieldrunners 2 povětšinu času svižně, při delších misích se stávalo, že hra opakovaně padala. iPhone 4S naproti tomu neměl žádné problémy.

Pakliže jste fanoušky Tower Defence anebo původních Fieldrunners, asi nemáte důvod váhat. Hra se hraje skvěle a i přes pozdější neúměrnou délku misí skýtá mnoho zábavy. A i ostatním můžeme hru vřele doporučit, třeba také propadnou kouzlu zběsilého budování věží.

Aplikace: Fieldrunners 2 (iPhone | iPad)

Zaměření: Strategická hra pro iPhone i iPad
Hodnocení: 4,5/5
Cena: 2,39 EUR (iPhone), 5,99 EUR (iPad)

Klady: dynamika, grafika, ovládání
Zápory: délka misí, občas neodpovídající obtížnost

Kompletní fotogalerie