Power Nap: co skrývá elektrický připínáček v OS X 10.8?

Pod zajímavým názvem Power Nap najdete velmi kontroverzní systém, který drží vašeho Maca v chodu i v případě, že spí. Že se vám to vylučuje?

Apple totiž díky tomuto systému naučil OS X stejné funkcionalitě, jakou mají iOS zařízení již delší dobu, tedy že při vypnutém displeji stále na pozadí běží služby, které komunikují se světem a starají se o doručování informací.

Pokud jste tedy v Mac OS X Lion zavřeli víko svého MacBooku, počítač poslušně usnul a spal do doby, než jste jej opětovným otevřením nebo třeba externí myší nebo klávesnicí opětovně probudili. Ne tak v OS X Mountain Lion.

Zde při zavření víka počítač sice také usne, avšak po chvíli se velmi potichu vzbudí, připojí se k síti a zjistí si, zda se něco nezměnilo ve vašem iCloud úložišti, zda vám nepřišly nové zprávy či emaily nebo jestli ve vašem Photo Streamu nejsou nové fotografie. Pokud ne, opět se poslušně uspí. Pokud jsou, poslušně je stáhne z internetu a teprve poté přejde do režimu spánku. A pokud najde například nové aktualizace systému, stáhne je také a pro jistotu rovnou nainstaluje.

A toto dělá v pravidelných intervalech po celou dobu spánku vašeho počítače.

Aby mohla tato funkce pracovat, musí váš Mac splňovat jedno jediné kritérium: musí být vybaven SSD diskem. Je to zřejmě proto, aby vás při své tajné činnosti Mac nijak nerušil. Apple totiž slibuje, že počítač v tomto režimu bude naprosto tichý, nebude potřebovat spouštět ventilátor a uživatel tak nebude o této činnosti vůbec vědět. A je pochopitelné, že roztáčení hlučného pevného disku tyto parametry nesplňuje.

Apple také uvedl, že tyto počítače dostanou také nový update EFI firmwaru (základního systému počítače), který zaručí známé spací pulsování stavové diody i v případě běhu této funkce na pozadí.

Ale to nejlepší jsme si nechali na konec: v panelu Předvolby systému lze tuto schopnost snadno vypnout.

Tento článek je součástí velkého představení zajímavých funkcí OS X 10.8 Mountain Lion, který najdete v aktuálním čísle časopisu SuperApple Magazín.

Časopis je možné najít jak v síti spolupracujících prodejců, tak i na novinových stáncích.

Můžete si jej také objednat z našeho eshopu (časopisy vám zašleme bez poštovného), případně i v elektronické podobě prostřednictvím systému Publero nebo Wooky.