Čekáte na Mountain Lion? Zkontrolujte si kompatibilitu aplikací

Apple slibuje vydat dnes novou verzi operačního systému OS X 10.8 Mountain Lion. Plánujete na něj hned přejít? Pak nebude od věci zkontrolovat funkčnost vámi používaných aplikací.

Je mnoho uživatelů, kteří na nové verze operačních systémů nepřecházejí hned první den, ale vyčkají několik dnů až týdnů a po tuto dobu pečlivě sledují problémy, které se vyskytují a na novou verzi přejdou až v případě, že je z jejich pohledu bezpečný. Nicméně většina uživatelů se takto rozumně nechová a nové verze instalují hned poté, jak jsou k dispozici.

Nedělám si iluze, že by tomu tentokrát mělo být jinak. Ovšem před přechodem samotným není od věci zkontrolovat, zda vámi používané aplikace v OS X 10.8 skutečně poběží. Pokud totiž budou mít problémy s kompatibilitou, můžete se v lepším případě dočkat nefunkční aplikace, v horším případě vám počítač po instalaci nenastartuje.

A asi nemusím připomínat, abyste před provedením upgradu počítače zálohovali důležité soubory.

Na stránkách App Compatibility Table najdete soupis většiny myslitelných aplikací i s informací, zda je v té které verzi operačního systému OS X funkční nebo nikoli. Pokud u dané aplikace vidíte zelenou barvu, nemusíte se updatu bát. Pokud je zde otazník, pak aplikaci ještě nikdo netestoval a vše je v rukou náhody. A pokud zde svítí červená, raději si přechod rozmyslete (anebo problémovou aplikaci úplně odinstalujte).

11 komentářů: „Čekáte na Mountain Lion? Zkontrolujte si kompatibilitu aplikací

  • avatar
    25. 07. 2012 (07:56)
    Trvalý odkaz

    Já teda s instalací počkám, možná ani instalovat nebudu, nic zásadního stejně nepřináší. Toto měl být update, ne nová verze. Stejně by to akorát zpomalilo dnes vcelku rychlé počítače. Stejně jako to udělal Lion se staršíma Macama, kde SnowLeopard lítal jak utrženej ze řetězu. Nebo novej iOS na starších zařízeních.

    Kdyby šla tato „featura“ každé nové verze vypnout, tak bych asi přešel.

    • avatar
      25. 07. 2012 (08:39)
      Trvalý odkaz

      to je docela omyl…naopak 10.8 je mozna jeste rychlejsi…nez 10.6. I muj starej macbook 2010 ozil a omladnul. Nerad bych vam ho nutil…ale zjistite ze tenhle system je hodne dobry! 

        • avatar
          25. 07. 2012 (08:58)
          Trvalý odkaz

          ale to pises o 10.7…to me taky macbook 2010…a to silene…nedalo se na tom vubec pracovat. Ale po instalaci 10.8 se  probral a napr. Adobe CS6 litaji jak blazen.

          • avatar
            25. 07. 2012 (09:08)
            Trvalý odkaz

            takze myslis, ze update je jedine ku prospechu? ja treba zpomaleni mezi 10.6 a 10.7 nepozoroval, protoze nejsem takovy guru jako vy :-)

          • avatar
            25. 07. 2012 (09:24)
            Trvalý odkaz

            @42b24d5e31bff51283722c2c3fc05c3a:disqus  nejde mi na tebe primo reagovat……rekl bych ze rozdil byl docela znatelny…zalezi co mas za zarizeni a jak ho mas nalozeny a rok vyroby. Muj zakladni macbook pro 2010 se strasne zpomalil. No a urcite taky zalezelo na tom…jestli si delal cistou instalaci nebo jen upgrade. Cista instalace se tvarila byt lepsi. Kazdopadne na to mym macbooku jsem udelal jen upgrade a i ted na 10.8.

          • avatar
            25. 07. 2012 (10:37)
            Trvalý odkaz

             Mam lonsky jarni MBPRO s tou nej konfiguraci, ssd atp.Takze asi jsem nemel sanci to poznat. Ja jsem delal upgrade, protoze z nove instalace mam „strach“. Nechci se trapit s nastavovanim jako tomu bylo drive u woken, prijde mi to jako zbytecny cas. Ci je vhodnejsi nova instalace?
            Kdyz jde dany system lepe,rychleji, je mozne, ze by me sli lepe i hry? Hraju obcas nejake hry, treba mafii atp. ale neni to zadna hitparada z hlediska vykonu ( kvalita / fps ).
            Diky :-)

          • avatar
            25. 07. 2012 (16:08)
            Trvalý odkaz

            No, tak uvidím, počkám ještě nějakej ten pátek. A pokud se ukáže mezi více lidma, že je Mountain Lion mrštnější než Lion, tak pak není co řešit. :-)

    • avatar
      25. 07. 2012 (12:00)
      Trvalý odkaz

      Souhlasím, nic převratného nepřináší, pozor stále se dolaďuje 64-bit mod a merge Mac OSX a iOS, dle mého názoru je to hlavní důvod pro vydání nové verze, a pak samozřejmě fees od uživatelů … Václav Špirhanzl

  • avatar
    25. 07. 2012 (08:36)
    Trvalý odkaz

    Nejen pozor na nekompatibilní app, ale třeba i ovladače tiskáren apod.

    Přechod na Lion mně připravil i po kontrolách snad všeho o tiskárnu HP Bussiness Inkjet.

    Přes neoriginál CUPS driver se tisknout dá, ale nejedou HP utility, které umí čištění trysek (tiskové hlavy) a bez nich to furt pruhuje, protože z menu tiskárny pustit čistění nejde.

    Aktuální HP Utility mají tu 3 roky starou tiskárnu jako „Unsupported“.

  • avatar
    25. 07. 2012 (14:05)
    Trvalý odkaz

    ta webstranka s tymi aplikaciami je pekne nafigu spravena. uzivatelske rozhranie sa snazi tvarit moderne, ale je to takmer nepouzitelne.

Komentáře nejsou povoleny.