Tak je Mac Pro nový, nebo není?

Pokud jste pozorně sledovali události spojené s WWDC, pak jistě víte, že byl v tichosti modernizován i Mac Pro. Co má uvnitř a proč to uživatelům vadí?

Jenže ona modernizace tohoto profesionálního stroje v podání Applu nebyla až tak velká, jak bychom si všichni představovali. Zvedla se vlna kritiky na účet firmy. Stěžoval si i bývalý zaměstnanec Applu (nyní inženýr v Googlu) Andy Hertzfeld označujíc nejvýkonnější stroje za „zaseknuté někde okolo roku 2010.“

Apple Mac Pro, model 2012

Tichý update tohoto počítače přinesl jen velmi malou modernizaci a v podstatě žádné výrazné rozšíření. Dočkali jsme se tak v podstatě pouze omlazení použité procesorové platformy, vše ostatní zůstalo bez výraznějších inovací. Nečekejte moderní rozhraní v podobě USB 3.0 portů nebo Thunderbolt rozhraní, nic z toho se nekoná (a především v případě absence Thunderboltu jde u profesionálního stroje až o trestuhodnou absenci). Na technologický vrchol nepatří ani osazovaná grafická karta ATI Radeon HD 5770 s 1 GB vlastní paměti. Je tak s podivem, že mezi špičkově vybavené u Applu patří přenosné počítače, zatímco ty profesionální pokulhávají někde v jejich stínu.

K dispozici jsou dvě základní konfigurace určené pro desktopové použití a jedna serverová. Základní desktopová nabízí jeden čtyřjádrový procesor Intel Xeon s taktem 3,2 GHz, 6 GB operační paměti a 1TB pevným diskem. Zaplatíte za ni 65 990 korun.

Druhá desktopová je osazena dvěma šestijádrovými procesory Intel Xeon s taktem 2,4 GHz a 12 GB operační paměti i 1 TB diskem, to vše za baťovských 99 990 korun.

Serverová konfigurace je postavena okolo šestijádra Xeon s taktem 3,2 GHz, 8 GB paměti a dvěma terabajtovými pevnými disky. Apple si za tuto konfiguraci řekne o 79 990 korun.

Apple při uvedení do oficiálního Storu označil aktualizovaný Mac Pro za „nový.“ Avšak po nečekané vlně nevole tento šítek zcela zmizel.

To ovšem nestačí a tak se novináři začali pídit, kdy přijde doopravdy nový Mac Pro. The New York Times uveřejnily informaci o velkém upgrade, při němž má dojít k zásadním designovým i hardwarovým změnám, jenž můžeme čekat v roce 2012. Původní prohlášení se mělo vztahovat jak na Macy Pro, ale také iMacy. Později však mluvčí Apple PR oddělení situaci vyjasnil – řeč je pouze o Macech Pro.

Reakce Tima Cooka na stížnosti byla následující:

„Naši profesionální zákazníci jsou pro nás velmi důležití… Nemějte obavy, pracujeme na opravdu skvělé věci na příští rok.“

Nezbývá, než opět čekat.

Zdroje: MacRumors | 9TO5Mac

6 komentářů: „Tak je Mac Pro nový, nebo není?

  • avatar
    14. 06. 2012 (08:29)
    Trvalý odkaz

    Cekat? Lol, MacPro v zakladu dnes nema co nabidnout, jeho performance v porovnani s MBpro Core i7 je srovnatelna ne-li horsi. Ubohe a smutne ze strany Apple. 

  • avatar
    14. 06. 2012 (09:08)
    Trvalý odkaz

    Ono to zase není takové překvapení. Implementace USB3 a Thunderboltu jak je obecně známo vyžaduje rozsáhlou změnu základní desky. A Apple si navrhuje a vyrábí do Maců vlastní, unikátní boardy, pasované na míru i účelu celé stanice. Je tedy pochopitelné, že pokud se připravuje na příští rok zcela nový MacPro, tak že se nebude drbat s předěláváním boardu na dobu necelého roku kvůli dvěma portům. o by nebylo zreovna moc ekonomické. Implementace procesoru I-VY do patice je beze změn na boardu.

    • avatar
      16. 06. 2012 (06:16)
      Trvalý odkaz

      No oni po pravde neinovovali ani procesory, pouze se trochu zmenilo, co je zakladni konfigurace a ceny. Navic u nas cena napriklad za zakladni dvouprocesorovou konfiguraci vyrazne stoupla.

      • avatar
        17. 06. 2012 (08:49)
        Trvalý odkaz

        Ivy Bridge je inovovany procesor.

        • avatar
          17. 06. 2012 (20:16)
          Trvalý odkaz

          Ano, ale v „Novem“ mac pro Ivy Bridge procesor neni, neni tam dokonce ani generace pred Ivy, je tam stale westmere.

  • avatar
    20. 06. 2012 (02:59)
    Trvalý odkaz

    Naši drazí profesionálové velmi nám na vás záleží a proto updatujeme všechny naše produkty a ten pro vás až uplně nakonec tedy nejspíše vlasně možná znáte to fcp7, shake a xserver nám zkrátka nevydělávali tolik jako deset šťastných uživatelů našeho telefonu  :-))Drahý Time ja si zase po patnácti letech poprve koupil PC a to mám čtyři macy pro a taky spokojenost :-)))))))

Komentáře nejsou povoleny.