Proč dostal Retina displej pouze jeden model MacBooku Pro?

Víte, proč bylo bláhové v polovině roku 2012 očekávat Retina displej ve všech přenosných Apple počítačích Apple včetně tenkých MacBooků Air?

Pojďme si nastínit, proč Retinu dostal jen jeden notebook z celé řady a ne plošně všechny přenosné přenosné Apple počítače. Ty důvody jsou dva: finanční a technologický.

Začněme důvodem finančním. Výroba displeje s takhle vysokým rozlišením a v této úhlopříčce je příliš drahá na to, aby jej bylo možné dát jinam, než do prémiového produktu. Jedná se zkrátka o prémiový kus technologie a v ceně například MacBooku Air není prostor po osazení něčeho tak drahého, aby nedošlo k jejímu navýšení. A nejde jen o samotnou výrobní cenu – na světě je v současnosti pouze jediná továrna, která zvládne něco takového vyrobit.

A uvidíte, že bude mít problémy vůbec pokrýt poptávku po jediném novém modelu a displeje pro další počítače by již neměl kdo vyrábět. Vrátili bychom se tak do doby PowerPC procesorů, kdy se čekací doby na počítače počítaly na dlouhé měsíce. Tehdy nestíhal výrobce vyrábět procesory, nyní by to byly displeje.

Zanedbávat nesmíme také technologické důvody. Displej s takhle vysokým rozlišením a více než pěti megapixely potřebuje jak výrazně více elektrické energie (což Apple kompenzuje u tohoto modelu až obludně kapacitní baterií), tak i odpovídající grafickou kartu, která by si s ním poradila. A současné integrované grafické karty používané v procesorech od Intelu zkrátka nejsou s to takovou plochu zvládnout v rozumné rychlosti.

[HTML1]

Tudíž aby mohl být Retina displej osazen například v MacBooku Air, musel by do něj Apple dát také jinou grafickou kartu, která by se více zahřívala a měla by větší spotřebu. A vzhledem k tomu, že baterie již nyní používá Air maximální, by výdrž Airu s Retinou mohl klesnout ze současných pěti třeba i na dvě hodiny (podle výpočtu vycházejícího z nárůstu kapacity akumultáoru mezi MBP a novým MBP a jeho vlivu na výdrž). A to je zkrátka špatně.

Když si to shrneme: na Retina displej v jiném než prémiovém notebooku je ještě brzy, zatraceně brzy. Nejdříve jej výrobce musí zvládat vyrábět ve větších množství a Intel musí osadit grafické karty schopné toto rozlišení utáhnout. Ale určitě se jej dočkáme – za rok touto dobou může být vše jinak.


Pod čarou: on finanční důvod může mít i úplně jiný rozměr, než jen nákladový – i když i ten zde samozřejmě zůstává. Jde o rozměr ziskový. Co si budeme nalhávat, Apple je komerční společnost a vše co dělá, dělá také proto, aby vydělávala. A z pohledu příjmů a zisku je vhodnější postavit jeden, dva prémiové modely a nabídnout je za prémiové ceny. Nacenit je tak, aby si jej zákazníci stále ještě mohli dovolit, ale aby zároveň přitáhl dostatečné množství příjmů do firemní kasičky.

To je věc, kterou Steve Jobs dovedl k dokonalosti: vydávat nové produkty postupně jeden za druhým a u každého vše zákazníkovi patřičně nacenit. Kdyby byly Retina displeje dostupné i v nižších (=levnějších) řadách, tvořily by jistě větší část prodejů právě ony. A protože finanční náklady na výrobu by už příliš stačit nešly (viz. původní finanční rozměr v úvodu tohoto článku), musel by Apple tyto produkty prodávat s nepříjemně nízkou marží.

Takže vlastně ať tak či tak, na masové nasazení v základních řadách je brzy. Jak technologicky, tak i z pohledu nákladů a koneckonců i finálního zisku.

22 komentářů: „Proč dostal Retina displej pouze jeden model MacBooku Pro?

  • avatar
    12. 06. 2012 (08:44)
    Trvalý odkaz

    Finanční důvody to imho nebudou – vždyť macbook s retina displejem stojí méně než macbook klasický ve stejné konfiguraci.

    • avatar
      12. 06. 2012 (08:49)
      Trvalý odkaz

       V ceníku vidím u klasiky cenovku 58 490 korun, zatímco u stejného retina stroje 74 990 korun…

      • avatar
        12. 06. 2012 (09:01)
        Trvalý odkaz

        Tohle vidím v Apple Store já :)

        mbp i7, 2,3 GHz, 8GB, 256 GB SSD, 1440×900 = 64090 Kč
        mbp i7, 2,3 GHz, 8GB, 256 GB SSD, 2880×1800 = 58490 Kč

        • avatar
          12. 06. 2012 (09:09)
          Trvalý odkaz

           Ale to je srovnání Stock konfigurace a skládané výběrové konfigurace na míru, to je samozřejmé, že to vyjde tako (custom konfigurace se až podle vaší objednávky zadávají do výroby, je to ruční práce a proto stojí více).

          Srovnávat to nemá žádnou vypovídající hodnotu, reálné je srovnávat stock konkfigurace, kde ty rozdíly odpovídají, jako třeba zde: http://tinyurl.com/c2vtbbe

          • avatar
            12. 06. 2012 (09:21)
            Trvalý odkaz

            No nevím, nepřijde mi relevantní jak ten notebook vznikne, ale jaké parametry mi Apple za moje peníze může nabídnout.

            Konečně od Airu z roku 2010 (včetně) jsem si žádnou jinou než BTO konfiguraci nekoupil

            Krom toho nemám dojem, že by v případě BTO šlo o ruční práci víc než při standardních modelech, takže o nějakých zásadních nákladech navíc ze strany Apple hodně pochybuju.

          • avatar
            12. 06. 2012 (09:29)
            Trvalý odkaz

            Jde. BTO konfigurace se kompletuji v Irsku po objednavce, stock jdou primo z ciny uz zabalene a hotove…

          • avatar
            12. 06. 2012 (09:36)
            Trvalý odkaz

            Našel jsem teď krabici naposled objednaného BTO Aira a podle nálepek přepravních společností byla cesta Čína – ATC – Quentin přímá a bez zastávek nebo přesedání.

          • avatar
            12. 06. 2012 (09:44)
            Trvalý odkaz

            Ano, ale my se prece bavime o MBP, ne? U Airu je situace jina . Tam jsou komponenty napevno zapajene, tam jsou bto konfigurace pevne dane. U MBP, iMacu a Mac Pro (tedy servisovatelnych konfiguraci) je situace jina….

          • avatar
            12. 06. 2012 (09:50)
            Trvalý odkaz

            To dává smysl – jdu hledat krabici od mého BTO mbp late 2011 :)

          • avatar
            12. 06. 2012 (10:01)
            Trvalý odkaz

            Asi je :) Po Irsku ani stopa, cesta stejná jako u Airu.

            Ještě jsem měl z poslední doby krabici od BTO Server Mini, ale ta už je asi pryč :)

          • avatar
            12. 06. 2012 (10:04)
            Trvalý odkaz

            Hm, ale ona to opravdu ta fabrika v Corku dela :) Na jedne z krabic to i mam, zkusim ji pohledat :)

            Nicmene Apple si vse navic necha poradne zaplatit, a u BTO to plati dvojnasob…

          • avatar
            12. 06. 2012 (10:11)
            Trvalý odkaz

            Originální paměti a disky např. od Lenova jsou taky pekelně drahé, na tom asi není nic nečekaného.

            Ale zase co už člověk nadělá – air i mbp retina mají paměť onboard, ssd v modulech – to se na každém rohu koupit nedá.

            U normálního mbp si paměť koupím od Kingstonu, ale když budu chtít SSD, které bude podporované a bude funkční trim, tak je zase problém a je jednodušší zaplatit Apple a vědět, že to bude fungovat.

            Osud, tak to je, a buď to člověk je schopen akceptovat a nebo si nesmí s Apple nic začínat :)

  • avatar
    12. 06. 2012 (09:12)
    Trvalý odkaz

    Trochu mi to v některých bodech připadá na styl „aneb jak za každou cenu obhájit Apple“. Položíme otázku, kterou si všichni kladou a pak vyrukujeme s teorií, jak to ten Apple myslel vlastně dobře. Apple mám rád, ale tohle mi není vlastní. Nedělejte z displeje s pár pixely navíc převratnou technologii, problém může být akorát ona výrobní kapacita, ale ne kvůli náročnosti výrobního procesu, ale kvůli tomu, že se dneska globálně ždímou zákazníci na 1366×768 ve vodovkových barvách a nic lepšího není zájem prosadit. Každopádně cena elektroniky látané ve fabrice lidstva – Číně je tak zanedbatelná, že v tom navýšení nehraje žádnou roli. Mluvím o elektronice spotřební, tj. ta, která má značné výrobní tolerance a mmch. opravdu jsem zvědav, kolik bude průměrně na té 15″ vadných pixelů. 

    Největší inovace v novém MBP je pro mne přepracované chlazení, protože stávající je tiché jen v základních otáčkách. Jsem zvědav na praktické zkušenosti. Mám model 2010 a co se týče případné koupě, plánuji nějaký čas upgrade jakmile přijde Haswell a nic se na tom nemění ani dnes. Za ten rok se aspoň projeví možné vady nové konstrukce a bude to růžovější s aplikacemi pro retinu.

    • avatar
      12. 06. 2012 (09:26)
      Trvalý odkaz

      No, ono to neni „par pixelu navic“, ony jsou to ctyri megapixely navic. Tedy o stri ctvrtiny bodu vic (presne je to spocitano v prestaveni MBP v jinem clanku). Je tam na te plose skutecne ctyrikrat vic tranzisotru, to se neda vyrobit za stejnou cenu – navic v tech nakladech se rozpousti naklad na stavbu nove tovarny, kterou apple z velke casti financoval i samotne vyrobni pripravky. Kazda nova technologie ma v pocatcich vetsi naklady…

      • avatar
        12. 06. 2012 (09:45)
        Trvalý odkaz

        Moc dobře vím, kolik tam těch pixelů je, takže mne nemusíte chytat za odlehčený obrat Vláďo :) … Pokud se nepletu, s podobným rozlišením nám tady činské fabriky už nějaký ten pátek sází jak Baťa cvičky spotřebku jménem iPad. Displeje s vysokým rozlišením vyrábí už nějaký ten rok např Sony ve svém modelu Vaio Z, kde na 13″ mají FHD. Displeje s vysokým rozlišenám nejsou technologická překážka nebo problém, jejich cena není o ocenění technologické náročnosti, ale o momentální exkluzivitě. K vašemu „to se neda vyrobit za stejnou cenu“ – nový iPad stojí pár šupů, stejně jako předchozí. Tady je dobré si říci proč to zde lze – protože to na rozdíl od Maců momentální vývar Applu, cena musí být tedy přiměřená. Za stejnou cenu se to možná „nedá“ vyrobit, pokud považujete výrobu BTO na sériové lince jako ruční práci, jak jsem si přečetl výše. Pak ale myslím, že bude další rozbor co a proč kolik stojí v tomto směru zbytečný :) … jinak si vážím vaší práce zde, ale občas si myslím, že jste moc okatě a občas tedy proti zdravému rozumu Apple + ;)

        • avatar
          12. 06. 2012 (10:00)
          Trvalý odkaz

          Hm, tak v Apple maji ze mne uplne jiny dojem a i ja bych tvrdil, ze jsem nejvetsi Apple skeptik na ceskych Apple webech :)

          Ale nechame si to do novych vikendovych chatu, napada me jeste par moznych veci k tematu, ktere y staly za diskusi a ktery by prizabily celou diskusi :)

          • avatar
            12. 06. 2012 (10:37)
            Trvalý odkaz

            Rozšíření je pěkné :)

            Jinak k tomu výše, ono české Apple weby kromě vašeho jsou celkem „zážitek“, takže se raději s nikým ani nesrovnávejte :) .. ale vím, že to není v českých podmínkách jednoduché, občas se divím, že vás to ještě drží.
            Podnětů k diskuzi se najde jistě mnoho, určitě je k pozastavení třeba ona cena za retinu v iPadu a v MBP. Ono je to tedy podle mne jasné, ale někdo si nemusí hned všimnout :)

            Cítím potřebu ještě upřesnit, jak jsem to myslel s BTO. Pro mne jsou ruční výroba nadneseně řečeno řezbářská dílna – co kus to originál po všech stránkách. BTO lze považovat za výrobu zakázkovou, zde podle mne naprosto s minimálními náklady navíc. Notebook je skupina modulů a jestli mi tam někdo na lince místo HDD dá SSD, přidá RAM a vloží jiný displej, nemohu považovat při nejlepší vůli za ruční výrobu .. tak to jen na vysvětlení mého pohledu :)

  • avatar
    12. 06. 2012 (10:13)
    Trvalý odkaz

    Mňa by skôr zaujímalo, prečo Apple nevymenilo „chassis“ všetkých MacBook Pro. Teda aspoň 15″ modelov. Retinu mohli dať v tomto prípade ako príplatkovú (ako to robia doteraz) a osádzať notebooky bežne používanými displejmi. Určite sa nájde viac ľudí, ktorí Retinu nepotrebujú.

    • avatar
      12. 06. 2012 (10:21)
      Trvalý odkaz

      Řekl bych, že by to bylo příliš drahé. Takhle musí vyrobit pouze novou základní desku, tak by museli dělat celý vnitřek nový. A také by nový MBP nebyl tak exkluzivní a lidi by jej nekupovali tolik. Ono je to všechno se vším…

      Myslím, že časem na stejné šasi přejde celá řada…

Komentáře nejsou povoleny.